“Η Ελλάδα σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας”

Συνάντηση με τον Πέρο Ποροσένκο είχε στην Ουκρανία ο Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην εν λόγω χώρα.

“Με τον πρόεδρο Ποροσένκο συζητήσαμε υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων, τις εξελίξεις της κρίσης στην Ουκρανία και τις προσπάθειες διευθέτησης μιας κρίσης που πρόσφατα αναζωπυρώθηκε», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ουκρανό πρόεδρο.

«Ο ελληνικός λαός διατηρεί στενούς ιστορικούς πολιτιστικούς και πνευματικούς δεσμούς με την ευρύτερη γειτονιά», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι στις περιοχές των συγκρούσεων στην Ουκρανίας διαμένει πολυάριθμη κοινότητα πολιτών ελληνικής καταγωγής.

«Εξετάσαμε θέματα συνεργασίας στις υποδομές, στην ενέργεια και στον τουρισμό και συζητήσαμε για την ενίσχυση των πολιτικών δεσμών» ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Πρέπει να υπάρξει ένας σαφής οδικός χάρτης υπέρβασης της κρίσης», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

«Η Ελλάδα σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και με τον πρόεδρο Ποροσένκο συζητήσαμε την ασφάλεια των ελληνικής καταγωγής πολιτών της Ουκρανίας», σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Ενότητα της ΕΕ και αλληλεγγύη απέναντι στην Ουκρανία είναι αυτό που θα ήθελα να δω από την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο.

Ο Π. Ποροσένκο ανέφερε ότι, μεταξύ άλλων, συζήτησαν με τον κ. Τσίπρα θέματα τουρισμού, ενεργειακά θέματα και όπως τόνισε «θέλουμε να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας στην κατασκευή οδικών δικτύων στην Ουκρανία, να προσελκύσουμε τις ελληνικές επενδύσεις και τους Έλληνες κατασκευαστές, θέλουμε να ανοίξουμε έδρες ελληνικής γλώσσας και φιλολογίας σε έδρες σε πανεπιστήμια».

Εντυπωσιασμένος στην Αγία Σοφία του Κιέβου ο Αλέξης Τσίπρας

Στο «στολίδι» της ουκρανικής πρωτεύουσας, τον ναό της Αγίας Σοφίας, ξεναγήθηκαν νωρίτερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο υφυπουργός, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Τέρενς Κουίκ.

Ναός χτισμένος τον 11ο αιώνα από διαφορετικές ομάδες μαστόρων, κάποιοι από τους οποίους Έλληνες, κοσμείται από εντυπωσιακές νωπογραφίες και ψηφιδωτά, ενώ το τέμπλο του είναι σε στυλ μπαρόκ. Πολλές από τις τοιχογραφίες είναι γραμμένες στην ελληνική, ορισμένες όμως έτυχαν της γνωστής αντιμετώπισης, με εκ των υστέρων επικαλύψεις. Χαρακτηριστικό της μοναδικής ομορφιάς του, οι 20 αποχρώσεις που εμφανίζει κάθε χρώμα, ενώ στο μπλε οι ειδικοί μέτρησαν 27 αποχρώσεις.

Η Αγία Σοφία του Κιέβου ήταν η έδρα του Μητροπολίτη Κιέβου, ενώ ως το 1686 υπαγόταν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Μάλιστα το 2008 λειτούργησε σε αυτήν ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Τη δεκαετία του 1930 μετατράπηκε σε μουσείο, χαρακτήρα που διατηρεί και σήμερα.

Μετά την ξενάγηση του πρωθυπουργού και της υπόλοιπης αντιπροσωπείας από ξεναγό που έχει φοιτήσει στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο Αλ. Τσίπρας έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών τα εξής λόγια: «Εντυπωσιασμένος από το μεγαλείο ενός πολύ σημαντικού μνημείου της Παγκόσμιας Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς, που μαρτυρεί τη στενή και βαθιά πνευματική και πολιτισμική σχέση των λαών μας».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα