Η Ελλάδα φιγουράρει στην 58η θέση της κατάταξης των πιο διεφθαρμένων κρατών

Την 58η θέση στην κατάταξη 168 κρατών καταλαμβάνει η Ελλάδα σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας για το Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς, σε μια κλίμακα από το 0 έως το 100 με τη χώρα μας να  συγκεντρώνει 46 βαθμούς.

Φέτος η Βραζιλία “είναι η χώρα που κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση στην κατάταξη: έπεσε κατά 5 βαθμούς και 7 θέσεις και καταλαμβάνει τώρα την 76η θέση”, υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Το σκάνδαλο Petrobas και η πολιτική θύελλα που προκάλεσε είχαν “τεράστιες επιπτώσεις”, υπογράμμισε η Ρόμπιν Χόντες.

Η δημόσια πετρελαϊκή εταιρεία της Βραζιλίας φέρεται ότι δωροδοκούσε επί χρόνια τουλάχιστον 25 βουλευτές, έξι γερουσιαστές και τρεις κυβερνήτες, κυρίως της κυβερνητικής παράταξης. Στην κυβέρνηση βρίσκεται το αριστερό Κόμμα των Εργαζομένων (PT).

Η Ρωσία είναι αυτή που βρίσκεται στη χαμηλότερη θέση μεταξύ των BRICS (119η) Κατατάσσεται στον κατάλογο μετά την Κίνα (83η), την Ινδία (76η) και τη Νότια Αφρική (61η).

Στην Ασία, οι κατηγορίες για διαφθορά που διατυπώθηκαν σε βάρος του πρωθυπουργού Νατζίμπ Ραζάκ τραβηξαν επίσης την προσοχή της μκο.

Το 2015, η Μαλαισία (54η, -4 θέσεις) “οπισθοχώρησε και πάλι (στην κατάταξη) και η υπόθεση αυτή υπογραμμίζει το γεγονός πως, μολονότι ελήφθησαν ορισμενα μέτρα, η ιδέα να χτυπηθούν οι ρίζες της διαφθοράς δεν συνοδεύεται από επαρκή πολιτική βούληση”, εξηγεί η Σαμάνθα Γκραντ, συντονίστρια της Διεθνούς Διαφάνειας για την Ασία.

Χθες, Τρίτη, ο γενικός εισαγγελέας της Μαλαισίας απέρριψε τις υποψίες για διαφθορά σε βάρος του Ραζάκ εκτιμώντας ότι η κατάθεση 627 εκατομμυρίων ευρώ στον προσωπικό λογαριασμό του δεν είχε σχέση με παράβαση καθήκοντος, αλλά ήταν αποτέλεσμα μιας “προσωπικής δωρεάς” της σαουδαραβικής βασιλικής οικογένειας.

Συνολικά “τα δύο τρίτα των 168 χωρών που αξιολογήθηκαν το 2015 παίρνουν βαθμό κάτω του 50”, υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Η Σκανδιναβία επικεφαλής, η Γουατεμάλα σημειώνει πρόοδο

Οι χειρότεροι μαθητές είναι εξίσου η Βόρεια Κορέα και η Σομαλία (8 βαθμοί), στις οποίες η διαφθορά υπερβαίνει αυτή στο Σουδάν (165ο, 15 βαθμοί) και το Αφγανιστάν (166ο, 11 βαθμοί), ενώ το Ιράκ (161ο, 16) και η Συρία (154η, 18) δεν απέχουν πολύ.

Αντιθέτως η Σκανδιναβία μονοπωλεί τις πρώτες θέσεις του καταλόγου: η Δανία είναι επικεφαλής (91 μονάδες), μπροστά από τη Φιλανδία (90) και τη Σουηδία (89).

Παρά τη διαπίστωση ότι η μεγάλη πλειονότητα των χωρών έχουν βαθμό κάτω από τη μέση, το 50, η Διεθνής Διαφάνεια αναφέρει με ικανοποίηση “ότι ο αριθμός των χωρών που κατάφεραν να βελτιώσουν τη βαθμολογία τους ήταν μεγαλύτερος απ’ αυτόν των χωρών η βαθμολογία των οποίων σημείωσε πτώση” κατά το 2015.

“Το 2015 ήταν επίσης μια χρονιά που οι πολίτες βγήκαν για άλλη μια φορά στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν κατά της διαφθοράς”, υπογράμμισε σε ανακοινωσή του ο πρόεδρος της μκο, ο Περουβιανός Χοσέ Ουγκάς, ο οποίος βλέπει στο γεγονός αυτό ένα “ισχυρό σήμα”.

Απ’ αυτή την άποψη, η οργάνωση επικαλείται ως παράδειγμα τη Γουατεμάλα. “Οι άνθρωποι διαδήλωσαν, εκφράσθηκαν με σθένος κατά της διαφθοράς που άγγιζε την κυβέρνηση στο σύνολό της και ο πρόεδρος βρίσκεται πλέον στη φυλακή”, υπογράμμισε η Χόντες.

Αρχάριος στην πολιτική, ο πρώην κωμικός ηθοποιός Τζίμι Μοράλες εξελέγη πέρυσι έπειτα από μια ιστορική κινητοποίηση που κορυφώθηκε με την παραίτηση, μερικές ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο της 6ης Σεπτεμβρίου, και στη συνέχεια με την προφυλάκιση του προέδρου Ότο Πέρες, ενός 64χρονου απόστρατου στρατηγού που βρισκόταν στην εξουσία από το 2012.

Η κινητοποίηση του κόσμου “μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά”, καταλήγει αισιόδοξη η Ρόμπιν Χόντες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα