«Η ελληνική προεδρία παίρνει τα εύσημα για την προώθηση νομοθετημάτων κατά τής διαφθοράς»

Νέα Έκθεση δημοσιεύεται σήμερα από το Γραφείο Διασύνδεσης της Διεθνούς Διαφάνειας στην ΕΕ και τη Διεθνή Διαφάνεια-Ελλάδος, στην οποία αξιολογούνται οι δεσμεύσεις του Συμβουλίου της ΕΕ ως προς τα ζητήματα καταπολέμησης της διαφθοράς και ενίσχυσης της διαφάνειας, κατά την ηγεσία της Ελλάδας το πρώτο εξάμηνο του 2014. Η Έκθεση Αξιολόγησης (Scorecard) επισημαίνει ότι παρά τις καλύτερες προσπάθειες της Ελληνικής Προεδρίας, σημειώθηκε περιορισμένη πρόοδος από την πλευρά του Συμβουλίου στην προώθηση νομοθετημάτων κατά της διαφθοράς και ενίσχυσης της διαφάνειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η απόφαση του Συμβουλίου του περασμένου Μαΐου σημαίνει ότι δεν υπάρχει υποχρέωση να δημοσιοποιούνται πληροφορίες για το ποιος πραγματικά κατέχει και διοικεί τις ανώνυμες συγκεκαλυμμένες εταιρείες.

«Η Ελληνική Προεδρία παίρνει τα εύσημα για τον τρόπο με τον οποίο προώθησε βασικά νομοθετήματα κατά της διαφθοράς, όπως τη σύσταση Ευρωπαϊκής Εισαγγελικής Αρχής και διατάξεις διαφάνειας για τη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων», τονίζει ο Κώστας Μπακούρης, Πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας-Ελλάδος. «Η καλή όμως επίδοση της Ελληνικής Προεδρίας δεν συνάδει με την ελλιπή πληροφόρηση σχετικά με τον προϋπολογισμό της. Μπορεί να θεωρείται η οικονομικότερη Προεδρία, αλλά δεν δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να το διαπιστώσουν».

«Η αναθεώρηση της Οδηγίας της ΕΕ για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες αποτελεί σημαντική ευκαιρία για την πάταξη της διαφθοράς», τονίζει ο Carl Dolan, Διευθυντής του Γραφείου Διασύνδεσης της Διεθνούς Διαφάνειας στην ΕΕ (Transparency International EU Office). «Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες εξακολουθούν να στερούνται φιλοδοξίας για να καταπολεμήσουν την κρυφή ιδιοκτησία και υπάρχει το ρίσκο να δημιουργηθούν νέοι κανόνες γεμάτοι κενά».

Η Ελληνική Προεδρία πέτυχε την επίτευξη συμφωνίας για τη μεταρρύθμιση της χρηματοδότησης των Ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων, σημείωσε πρόοδο ως προς τη σύσταση Ευρωπαϊκής Εισαγγελικής Αρχής και ολοκλήρωσε το νομοθέτημα το οποίο υποχρεώνει μεγάλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να δημοσιοποιούν τα προγράμματα καταπολέμησης της διαφθοράς (αν και η ισχύς της οδηγίας αποδυναμώθηκε αρκετά συγκριτικά με την αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής).

Η Διεθνής Διαφάνεια εκφράζει επίσης της λύπη της ότι η Ελληνική Προεδρία παρέλειψε να δημοσιεύσει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την κατανομή του προϋπολογισμού της Προεδρίας, γεγονός που παρεμποδίζει τη δυνατότητα για λογοδοσία έναντι των πολιτών. Aυτή η έλλειψη πληροφόρησης δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως ένδειξη διαφθοράς, ωστόσο έρχεται σε αντίθεση με τις καλές πρακτικές σχετικά με τη διαφάνεια του προϋπολογισμού και τη λογοδοσία της κυβέρνησης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα