«Η επίθεση τα εισιτήρια, η άμυνα τα πρωταθλήματα»

Μετρημένος, σοβαρός, επαγγελματίας, γνώστης του αντικειμένου, με συγκεκριμένη φιλοσοφία. Σε θεωρητικό επίπεδο, οι πρώτες εντυπώσεις από την παρουσίαση του Αντρέα Στραματσιόνι ήταν άκρως θετικές. Ο Παναθηναϊκός ανοίγει μία νέα σελίδα, με «καπετάνιο» έναν φιλόδοξο και – όπως φαίνεται – συγκροτημένο προπονητή.

Για να μην μπαίνουμε σε διαδικασίες… κοινωνικώς αυτοματισμών και αυθαίρετων συμπερασμάτων, ο Στραματσιόνι έθεσε ευθύς εξ αρχής το πλαίσιο της φιλοσοφίας του για το ποδόσφαιρο. Χρησιμοποίησε μία αμιγώς ποδοσφαιρική φράση, η οποία, όπως τόνισε, χαρακτηρίζει το πρωτάθλημα στη χώρα του. «Η επίθεση φέρνει τα εισιτήρια, αλλά η άμυνα φέρνει τα πρωταθλήματα». Απομένει να διαπιστώσουμε τη δουλειά του στην πράξη, υλοποιώντας όσα είπε και όσα «έδειξε» κατά την επίσημη παρουσίασή του από την ΠΑΕ.

Την εκδήλωση προλόγισε ο πρόεδρος του «τριφυλλιού», Γιάννης Αλαφούζος, ο οποίος αναφέρθηκε στον στόχο της παραγωγής παικτών. Πιο αναλυτικά:
«Ο προπονητής μας είναι ένας νέος άνθρωπος με εμπειρίες, μόρφωσης και προπονητικής. Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος θα συνεχίσει τη φιλοσοφία της ομάδας η οποία είναι να αναδείξουμε νέους παίκτες και να χρησιμοποιούμε και κάποιους έμπειρους. Νομίζω ότι με την κατάσταση της χώρας με δικούς μας παίκτες θα φτιάξουμε μία ανταγωνιστική ομάδα. Στην Ελλάδα είναι άλλες οι σνυθήκες και τις έχουμε συζητήσει και είμαι αισιόδοξος ότι τα πράγματα θα πάνε καλά στο δικαστικό. Αισθάνομαι ασφάλεια και χαρά που θα συνεργαστούμε. Εύχομαι καλή τύχη».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο διευθυντής ποδοσφαίρου της ΠΑΕ, Παναγιώτης Φύσσας: «Θα ήθελα να πω ένα ευχαριστώ στον Αναστασίου για την προσφορά του. Εύχομαι καλή επιτυχία. Να ευχηθώ στον Αντρέα να έχει δύναμη και πίστη για το πρότζεκτ που έχουμε. Η επιλογή έγινε βάση της φιλοσοφίας που υπάρχει και επειδή ταίριαξαν οι απόψεις μας. Έχει πάθος για δουλειά, είναι εργατικός, με θητεία στο καμπιονάτο. Θα τον στηρίξουμε και ευχόμαστε να έχει επιτυχίες».

Τέλος, από πλευρά της διοίκησης μίλησε ο τεχνικός διευθυντής των πράσινων, Λεωνίδας Βόκολος: «Αρχίζω ευχαριστώντας τον Γιάννη Αναστασίου για την προσπάθεια και την προσφορά του. Καλωσορίζω τον κύριο Στραματσιόνι, ο οποίος ήταν κοντά στο προφίλ μας, στη φιλοσοφία και στο πρότζεκτ που έχουμε. Είμαστε χαρούμενοι που τον έχουμε και εύχομαι επιτυχίες. Ξέρει ποιος είναι ο Παναθηναϊκός, έχει ενημερωθεί και έχουμε πίστη στις δυνατότητες του».

Μετά την τοποθέτηση των υπευθύνων της ομάδας, μίλησε ο νέος τεχνικούς του «τριφυλλιού» Αντρέα Στραματσιόνι. Οι δηλώσεις του αναλυτικά:

«Ευχαριστώ τον πρόεδρο και τους διευθυντές που με διάλεξαν. Με ήθελαν και το έδειξαν και με έπεισαν. Αυτός είναι ο λόγος που είμαι ενθουσιασμένος που είμαι εδώ. Δεν θέλω να πω πολλά, προτιμώ να δουλέψω. Είναι ένα σπουδαίο κλαμπ, με οπαδούς, με πάθος μέσα και έξω από την ομάδα και είμαι περήφανος που είμαι εδώ. Όχι πολλά λόγια, έτσι το προτιμώ, έτσι θέλω να είμαι.

Είναι διαφορετικό όταν έρχεσαι μέσα στη σεζόν και αλλιώς όταν είσαι από το καλοκαίρι. Σέβομαι τη δουλειά του προκατόχου μου και έκανε καλή δουλειά και πρέπει να το σεβαστώ. Έχω τη φιλοσοφία μου, τις ιδέες μου. Έκανα προπόνηση με τους παίκτες, τους μαθαίνω, θα τους περάσω κάποια πράγματα και για αρχή θα πω στα σίγουρα ότι ο Παναθηναϊκός θα παίξει με δύο επιθετικούς και τέσσερις στην άμυνα γιατί έχουμε καλούς παίκτες. Αυτή είναι η πρώτη συνθήκη. Πρέπει να δουλέψουμε, να προσαρμοστούμε και είναι λογικό γιατί χρειάζεται χρόνο.

Είναι περίεργο να ξεκινάς με ντέρμπι κόντρα στον Ολυμπιακό. Είναι η πιο σημαντική αναμέτρηση της σεζόν. Είναι ο πρώτος στη βαθμολογία, υπάρχει μεγάλη αντιπαλότητα στις δύο ομάδες. Είμαι από δύο πόλεις που υπάρχει αυτή η αντιπαλότητα από δύο ομάδες. Δεν γνωρίζω τη σημασία, αλλά μπορώ να τη φανταστώ. Σήμερα είδα το στάδιο, το φαντάζομαι γεμάτο από τους οπαδούς μας. Θα καταλάβω και τη σημασία του παιχνιδιού. Θα προετοιμαστώ για το καλύτερο. Όλοι θέλουμε να παίζουμε σε μία τέτοια αναμέτρηση, παίκτες ή προπονητές. Λατρεύουμε τέτοια ματς.

Βρήκα την ομάδα, ακόμα δεν είδα όλους τους παίκτες γιατί λείπουν οι διεθνείς. Περιμένω να τους δω όλους και να τους μάθω και μετά έχουμε λίγες μέρες για να προετοιμαστούμε για το ντέρμπι. Δεν μου αρέσει να μιλήσω πριν μάθω. Δεν είναι επαγγελματικό. Ακούω τους πάντες, τον πρόεδρο, τους διευθυντές, που ξέρουν περισσότερα. Είναι σημαντική κάθε πληροφορία και συμβουλή. Αλλά ο τελικός λόγος ανήκει σε μένα.

Εμπιστεύομαι τη δουλειά των διευθυντών, εμπιστεύομαι τα λόγια του προέδρου και θέλω να δουλέψω και να ανταποδώσω την εμπιστοσύνη. Ξέρω ότι είμαι σε μεγάλη ομάδα και ξέρω ότι κρίνεται η δουλειά του προπονητή από τα λόγια και τις πράξεις. Δεν μου αρέσει να υπόσχομαι στο ποδόσφαιρο. Μου αρέσει να κάνω συγκεκριμένα πράγματα και πράξεις. Πρέπει να δουλέψουμε αρκετά και να βελτιωθούμε. Για αρχή, πρέπει να μεταφέρω τις ιδέες μου στην ομάδα. Αυτός είναι ο τρόπος που πρέπει να δουλέψουμε.

Ο Εσιέν είναι ένας σπουδαίος παίκτης. Τον ξέρω από το Μιλάνο που ήμασταν αντίπαλοι. Είναι από τις μεγάλες μεταγραφές του Παναθηναϊκού. Κανείς δεν είναι χαρούμενος που δεν παίζει. Θα βασιστώ στις αναφορές του γιατρού και πως αισθάνεται ο παίκτης. Είναι παίκτης με εμπειρία, ξέρει το σώμα του και την κατάσταση του. Οπότε, περιμένουμε. Πάμε βήμα-βήμα. Θα ελέγχουμε την κατάσταση του μέρα. Έχει βγάλει την προπόνηση, κάθε μέρα αισθάνεται καλύτερα. Θα δείξουμε υπομονή και δεν θα πιέσουμε καταστάσεις.

Ξέρω ότι είμαι μικρός σε ηλικία, αλλά είχα την τύχη να κάνω ντεμπούτο στην Ίντερ στο πρωτάθλημα Ιταλίας και στο Europa League. Για μένα, ο Παναθηναϊκός είναι ένα βήμα μπροστά. Ήθελαν να πάμε μαζί στο πρότζεκτ, έχω εμπιστοσύνη. Για μένα είναι σημαντικό που είναι κοντά οι φιλοσοφίες. Είναι σημαντικό που υπάρχει ένα μείγμα νέων και έμπειρων παικτών. Στο ποδόσφαιρο υπάρχει το παρόν, όχι το μέλλον. Και πρέπει να κάνω το καλύτερο στο παρόν, τον Παναθηναϊκό.

Οι πρώην παίκτες μου με κάλεσαν όταν έμαθαν για τον Παναθηναϊκό. Ο Καρνέζης ο οποίος έπαιξε εδώ και ο Κονέ, μου σύστησαν να έρθω και μου ευχήθηκαν καλή τύχη. Μου αρέσουν και οι δύο αλλά για τον Καρνέζη δεν ξέρω, πρέπει να ρωτήσετε τον πρόεδρο. Δεν νομίζω ότι θα τους αφήσει η Ουντινέζε. Μου αρέσει η νοοτροπία τους. Έχω γνωρίσει και άλλους Έλληνες που παίζουν στην Ιταλία. Ξέρω τον Μανωλά και τον Τοροσίδη στη Ρόμα. Τώρα το Καμπιονάτο γέμισε Έλληνες παίκτες. Αυτό το στοιχείο δείχνει ότι οι Έλληνες παίκτες κάνουν βήματα προόδου. Για να απαντήσω στην ερώτηση σας, δεν νομίζω ότι ο Παναγιώτης Κονέ θα ερχόταν στον Παναθηναϊκό”.

Εμπιστεύομαι την ομάδα. Η ομάδα πρέπει να αντιπροσωπεύει την χώρα, την πόλη, τους ανθρώπους της, την εθνικότητα της. Έρχομαι από τη νοοτροπία της Ρώμης, όπου οι Ρωμαίοι λατρεύουν την παράδοση τους και να παράγουν ηγέτες. Ελπίζω ότι στο μέλλον ο Παναθηναϊκός θα έχει τη νοοτροπία των Ελλήνων. Το ποδόσφαιρο είναι παγκόσμιο, αυτό είναι σημαντικό. Πολλοί σημαντικοί παίκτες, έρχονται από διαφορετικά σημεία του πλανήτη. Αλλά το μεγαλύτερο μέρος των αποδυτηρίων πρέπει να αποπνέει την ομάδα, την πόλη και την εθνικότητα.

Είναι νωρίς να μιλήσουμε για νοοτροπία. Δεν έχω δει τους διεθνείς, τον Μπεργκ, τον Καρέλη, τον Νίνη, τον Πράνιτς, τον Χουχούμη, τον Αμπέντ. Πρέπει να τους δω, να τους σφίξω τα χέρια. Είμαι σίγουρος ότι ο Παναθηναϊκός είναι μεγάλη ομάδα, με παράδοση, έχει 20 πρωταθλήματα και δεν έχουμε επιλογή, δεν μπορούμε να αστειευτούμε. Πρέπει να παίζουμε μπάλα, να πιέζουμε. Στην Ιταλία υπάρχει ένα μότο: Η επίθεση πουλά τα εισιτήρια, αλλά η άμυνα φέρνει πρωταθλήματα.

Έχω σεβασμό για την κατάσταση που βρήκα. Αυτά συνέβαιναν και σε άλλες χώρες. Υπάρχουν κακές στιγμές. Πρέπει να ικανοποιήσουμε τους οπαδούς μας. Το ποδόσφαιρο μπορεί να δώσει και λίγη βοήθεια στην κατάσταση της ομάδας. Είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε κάτι άλλο. Δεν υπάρχουν πολλά να πω για αυτό».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα