«Η επίλυση των “κόκκινων” δανείων δεν χρειάζεται να ξεκινήσει από την πρώτη κατοικία»

«Η επίλυση των “κόκκινων” δανείων δεν χρειάζεται να ξεκινήσει από την πρώτη κατοικία». Αυτό ανέφερε η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ντανιέλ Νουί, απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτή της Ελιάς Εύας Καϊλή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Νουί όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ απάντησε, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ότι πράγματι ο SSM έχει αναθέσει σε μία ομάδα (task force) την κατάρτιση κατευθυντήριων γραμμών για την αντιμετώπιση του σωρευτικού προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα πορίσματα της οποίας θα κατατεθούν μέσα στον Νοέμβριο. Τα πορίσματα αυτά θα αποτελέσουν τον οδικό χάρτη για τις τράπεζες και για τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές, ανέφερε.

Για το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας δήλωσε: «όταν φτάνουμε στα ζητήματα των ανθρώπων, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι μεγάλο και αφορά πολλά δάνεια, κυρίως επιχειρηματικά. Δεν υπάρχει λόγος να ξεκινήσουμε από την πρώτη κατοικία».

Σε κάθε όμως περίπτωση, «θα πρέπει να ξεκινήσει η διευθέτηση, γιατί αυτό είναι προς το συμφέρον όλων, και πολιτών και επιχειρήσεων, να μετατραπούν τα δάνειά τους από μη-εξυπηρετούμενα σε εξυπηρετούμενα. Αυτό όχι μόνο θα δώσει εκ νέου ώθηση στην οικονομία συνολικά, αλλά θα βοηθήσει και τους πολίτες να βγάλουν μία έγνοια από πάνω τους και να προγραμματίσουν με περισσότερη βεβαιότητα» δήλωσε η Νουί.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα