Η επαιτεία απαγορεύεται δια νόμου στη Νορβηγία

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο το οποίο προωθεί η συντηρητική κυβέρνηση της Νορβηγίας και το οποίο προβλέπει να δίνεται η άδεια στις δημοτικές αρχές να απαγορεύουν την επαιτεία από αυτό το καλοκαίρι, πριν επιβληθεί σχετική απαγόρευση σε εθνικό επίπεδο από το 2015.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Άντερς Άνουντσεν, ο οποίος προέρχεται από το Κόμμα της Προόδου (FrP), ένα δεξιό λαϊκιστικό κόμμα το οποίο είναι κατά της μετανάστευσης, υποστήριξε πως υπάρχει σύνδεση μεταξύ της επαιτείας και της εγκληματικότητας, κυρίως των κλοπών.

Σύμφωνα με τις αρχές στην πρωτεύουσα Όσλο καταγράφονται τόσες κλοπές πορτοφολιών όσες στο Βερολίνο, το οποίο όμως έχει επταπλάσιους κατοίκους. Αξίζει να σημειωθεί πως η επαιτεία στις πόλεις στις οποίες θα απαγορευτεί θα τιμωρείται με πρόστιμο και ποινή φυλάκισης έως τρεις μήνες.

Το μέτρο προβλέπεται να πλήξει κυρίως τους ρομά. Από τους 194 επαίτες οι οποίοι καταμετρήθηκαν το 2012 στο Όσλο μόνο οι επτά ήταν Νορβηγοί. «Οι υπόλοιποι ήταν κυρίως Ρουμάνοι υπήκοοι Ρομά», σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο διευκρίνισε ότι σχεδόν όλοι οι 69 Ρουμάνοι οι οποίοι ελέγχθηκαν είχαν ποινικό μητρώο στη Νορβηγία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα