Η επιστροφή του Ευάγγελου

Παρά τα όσα λέγονται και γράφονται ένθεν κακείθεν, προς το παρόν το Κίνημα Αλλαγής δείχνει μία σύμπνοια εντός του Κοινοβουλίου, που δεν την περίμενε ούτε ο πλέον αισιόδοξος του εγχειρήματος. Η κοινή στάση των βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού στην ψηφοφορία της Τετάρτης αποδεικνύει πως τα δύο κόμματα, παρά τις αρκετές διαφορές τους, είναι έτοιμα να ενωθούν εις σάρκα μία.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Και βέβαια σε κάθε ευκαιρία οι μετέχοντες στο Πολιτικό Συμβούλιο (Φ. Γεννηματά, Στ. Θεοδωράκης, Γ. Παπανδρέου, Θ. Θεοχαρόπουλος, Γ. Καμίνης και Ν. Ανδρουλάκης) ανανεώνουν τους όρκους πίστης στο Κίνημα Αλλαγής. Μέχρι που η κα Φώφη Γεννηματά σκέφτεται να κρατήσει το συγκεκριμένο άτυπο συμβούλιο κορυφής και μετά το Συνέδριο και τα όργανα που θα εκλεγούν. Κάτι που σύμφωνα με συνεργάτες των πολιτικών αρχηγών, αλλά και του δημάρχου της Αθήνας, βρίσκει σύμφωνους τους πάντες, καθώς με αυτό τον τρόπο θα αποφευχθούν πολλές γκρίνιες.

Όμως με βάση τα τελευταία γεγονότα και την απόφαση των δύο κοινοβουλευτικών κομμάτων που απαρτίζουν το Κίνημα Αλλαγής να συμπαρασταθούν στους Ευ. Βενιζέλο, Αν. Λοβέρδο και Γ. Κουτρουμάνη, που φέρονται σύμφωνα με τους «κουκουλοφόρους» μάρτυρες ότι «λαδώθηκαν» από τη Novartis, αλλάζουν τα δεδομένα. Έτσι, δεν είναι λίγοι αυτοί που ισχυρίζονται πως το άτυπο, αλλά ισχυρό λόγω ονομάτων, Πολιτικό Συμβούλιο θα αυξηθεί σε επταμελές με τη συμμετοχή και του Ευάγγελου Βενιζέλου. Κι όπως έλεγε παλιά καραβάνα του χώρου, «ο Βαγγέλης με την πληθωρική ομιλία του στη Βουλή την Τετάρτη κέρδισε και με το παραπάνω τη συμμετοχή του στο κορυφαίο αυτό όργανο, παρά την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής».

«Έκαναν στρατηγικό λάθος να με βάλουν απέναντί τους», είχε πει την πρώτη ημέρα που πήγε η δικογραφία στη Βουλή ο κ. Βενιζέλος σε δήλωσή του σε κεντρικό δελτίο ειδήσεων, και με την ομιλία του την Τετάρτη στη Βουλή επί της ουσίας καθοδηγεί τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. «Πολύ μίζερη η αναφορά στο όνομά μου. Η προσθήκη έγινε μάλλον από συνήθεια. Σας ευχαριστώ, γιατί με τον τρόπο αυτό με τοποθετήσατε στην πρώτη γραμμή της μάχης για τη Δημοκρατία και το κράτος δικαίου», ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Ευ. Βενιζέλος, η ενεργοποίηση του οποίου εκτιμούν οι περισσότεροι εντός του Πολιτικού Συμβουλίου θα ωφελήσει εν τέλει το Κίνημα Αλλαγής. Κι αυτό διότι θυμούνται τον αποφασιστικό ρόλο που έπαιξε ο κ. Βενιζέλος τη διετία 2008-2009 εντός της Βουλής (ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ) στη νίκη του Κινήματος τον Οκτώβριο του 2009. «Δεν είχε αφήσει σε χλωρό κλαρί την κυβέρνηση Καραμανλή», λένε στο Κίνημα Αλλαγής και προσθέτουν μειδιώντας: «Ας ρωτήσει ο Τσίπρας τον Κ. Καραμανλή τι τράβηξε από τον Βενιζέλο εκείνο το διάστημα για να προετοιμαστεί για το τι τον περιμένει».   

Σύμφωνα με πληροφορίες από συνεργάτες της κας Φ. Γεννηματά και ο κ. Γ. Παπανδρέου θεωρεί ότι η στήριξη προς τους Ευ. Βενιζέλο, Αν. Λοβέρδο και Γ. Κουτρουμάνη είναι απαραίτητη, καθώς με αυτό τον τρόπο δικαιώνεται η κυβέρνησή του που προσπάθησε να μειώσει τη φαρμακευτική δαπάνη, κάτι που ανέδειξε κατά κόρον στη δική του οξύτατη ομιλία κατά του πρωθυπουργού ο Ανδρέας Λοβέρδος.

 Αποστάσεις και ισορροπίες κρατά το Ποτάμι

Πάντως το Ποτάμι κράτησε πιο διακριτική στάση. Μπορεί να κατήγγειλε ρητώς την κυβέρνηση για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, ωστόσο απέφυγε να χρησιμοποιήσει βαριές εκφράσεις όπως «η σκευωρία», κρατώντας πιο χαμηλούς τόνους. Όμως ο Σταύρος Θεοδωράκης εντός του Κινήματος αποδέχθηκε την επίσημη γραμμή, που ναι μεν μιλάει σαφώς περί «υπαρκτού σκανδάλου», τονίζει όμως πως η κυβέρνηση επιχειρεί να μετατρέψει την υπόθεση Novartis σε «μηχανή λάσπης κατά πολιτικών της αντιπάλων καταπατώντας κάθε έννοια κράτους δικαίου».

Η αμφίσημη αναμφίβολα στάση του Σταύρου Θεοδωράκη έχει ενοχλήσει τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είδε την ίδια ώρα στην εκδήλωση για το Μακεδονικό που πραγματοποίησε ο «Κύκλος Ιδεών» να έχει πολύ κόσμο, αλλά πολύ λίγα στελέχη από το κόμμα, στο οποίο ηγήθηκε επί μία τριετία.

Την ίδια ώρα η κα Γεννηματά εξακολουθεί να μην ανησυχεί και, όπως λένε συνεργάτες της, απλά χρειάζονται ειδικοί χειρισμοί, ώστε όλοι να κινηθούν εντός του πλαισίου που έχει συναποφασισθεί. Πάντως, όλοι πλέον συμμερίζονται ότι η ενεργοποίηση του κ. Βενιζέλου επί της ουσίας σημαίνει και οριστική απόφαση του Κινήματος Αλλαγής να μην ενδώσει σε κανενός είδους φλερτ με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο μεταξύ, η γραμματεία οργανωτικού του Ποταμιού ενημέρωσε τα μέλη της που είναι ταυτόχρονα και μέλη του Κινήματος Αλλαγής ότι το κόμμα θα μετάσχει κανονικά στο ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, το οποίο θα πραγματοποιηθεί 16, 17 και 18 Μαρτίου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Ωστόσο με βάση απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου, «το Ποτάμι δεν θα μετάσχει στην ψηφοφορία για εκλογές συνέδρων από ενιαία λίστα που θα πραγματοποιηθούν στις 4 Μαρτίου για το Ιδρυτικό Συνέδριο. Στη βάση αυτή, τα μέλη μας ούτε συμμετέχουν ως υποψήφιοι αλλά ούτε μετέχουν στην εκλογική διαδικασία».

Κι όπως επισημαίνεται στην ενημέρωση από τη Σεβαστουπόλεως, «το Ποτάμι θα εκπροσωπηθεί στο ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής με ικανό αριθμό μελών, στη βάση της αναλογικότητας, με εσωκομματικές διαδικασίες. Ωστόσο, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση, οι σύνεδροι να έχουν εγγραφεί ως μέλη στο Κίνημα Αλλαγής. Το ίδιο ισχύει και για τους αριστίδην συνέδρους της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής του Ιδρυτικού Συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής που έχουν ήδη ορισθεί από το Ποτάμι».

Η απόφαση αυτή ελήφθη, καθώς ο τρόπος που θα εκλεγούν οι σύνεδροι από το Κίνημα Αλλαγής (ένας από κάθε Καλλικρατικό δήμο) θα εξελιχθεί σε μάχη μηχανισμών του ΠΑΣΟΚ, κάτι που ούτε θέλει να το σκέπτεται ο Σταύρος Θεοδωράκης. Ανάλογες είναι και οι σκέψεις της ΔΗΜ.ΑΡ.

Μάλιστα, ο κ. Θεοδωράκης υποστήριξε στις συνεδριάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου ότι «η σύνθεση του ιδρυτικού συνεδρίου του νέου φορέα θα πρέπει να είναι αντιπροσωπευτική όλων των κομμάτων και των κινήσεων που αποτελούν το Κίνημα Αλλαγής».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα