“Η Ευρώπη δεν κάνει αυτά που υπόσχεται στο προσφυγικό”

Tα “καρφιά” του έριξε προς την Ευρώπη ο Παναγιώτης Κουρουμπλής. Σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel,  τόνισε πως “η Η Ε.Ε. δεν κάνει αυτό που υπόσχεται στο θέμα των προσφύγων”.

«Φέρουμε το μεγαλύτερο βάρος», σημειώνει μεταξύ άλλων ο υπουργός Εσωτερικών και προσθέτει πώς η Ελλάδα αισθάνεται να έχει μείνει μόνη στην επίλυση της προσφυγικής κρίσης.

«Θα πρέπει να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Η ΕΕ πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Από τα 60 σκάφη που έχει υποσχεθεί εστάλησαν μόνο οκτώ. Από τα 1.600 μέλη της Frontex που έχουν υποσχεθεί έχουν φτάσει μόνο 800. Είχαν υποσχεθεί ότι θα χορηγήσουν στη χώρα μας βοήθεια ύψους 400 έως 700 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά λόγω των γραφειοκρατικών μηχανισμών της ΕΕ έχουν δοθεί λιγότερα από 40 εκατομμύρια», σημειώνει ο υπουργός Εσωτερικών.

Η συμφωνία για την επανεισδοχή στην Τουρκία δεν είναι διμερής ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα, αλλά μια συμφωνία που υπέγραψαν όλες οι χώρες της ΕΕ, τονίζει, επίσης, ο κ. Κουρουμπλής και προσθέτει ότι «το βάρος πέφτει στην Ευρώπη, την πολιτισμένη Ευρώπη… Η ΕΕ επιτρέπει το κλείσιμο των βορείων συνόρων μας. Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα; Έχουμε το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής κρίσης και μας κατηγορούν κιόλας ότι δεν μπορούμε να διαχειριστούμε το πρόβλημα. Η ΕΕ έχει 580 εκατομμύρια πολίτες και είναι τόσο δύσκολο να φιλοξενήσει 1,5 ανθρώπους. Είναι η Ευρώπη που οραματιζόμαστε μια Ευρώπη των κλειστών συνόρων; Θέλουμε μια Ευρώπη που να ακολουθεί τον νέο εθνικισμό; Κάποιοι ξεχνούν ότι στην Ευρώπη χύθηκε πολύ αίμα λόγω της έκρηξης του εθνικισμού», προειδοποίησε ο κ. Κουρουμπλής.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα