Η θεωρία του ελληνικού «σάπιου μήλου»

Στο… κούτελο της Ελλάδας της κρίσης και των μνημονίων έχουν «κολληθεί» εδώ και κάποια χρόνια αρκετές ταμπέλες. Για κάποιους είμαστε οι «τεμπέληδες της Ευρώπης που θέλουν να αυξήσουν τους μισθούς τους. Για κάποιους άλλους, πάλι, είμαστε οι μπαταχτσήδες της Ε.Ε. που απαιτούν να τους δοθούν κι άλλα δανεικά, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ζητώντας ταυτόχρονα να τους «κουρευτεί» εκ νέου το χρέος.

Σήμερα, λοιπόν, μαθαίνουμε ότι ενδέχεται να είμαστε το «σάπιο μήλο της Ευρωζώνης», το οποίο αν κοπεί και πεταχτεί στον κάλαθο των αχρήστων, τα υπόλοιπα «μήλα» θα συμμορφωθούν! Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από σημερινό ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, που περιγράφει ως «άβολη» τη θέση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναφορικά με τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζει στο ελληνικό χρηματοδοτικό δράμα.

Σύμφωνα το Reuters, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ θα μεταβούν την Τετάρτη στην Κύπρο, «παλεύοντας με το άβολο γεγονός ότι μπορεί να κρατούν τα κλειδιά για την συνέχιση της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ». Ο ρόλος του… κλειδοκράτορα-διασώστη προκύπτει για την ΕΚΤ από το γεγονός ότι «τα κεφάλαια της κεντρικής τράπεζας κατέχουν περίοπτη θέση ανάμεσα στις βασικές επιλογές για την απομάκρυνση μίας επικείμενης χρηματοδοτικής κρίσης στην Αθήνα», καθώς και από το ότι η ΕΚΤ είναι ο μόνος ευρωπαϊκός θεσμός που μπορεί να ανακόψει την οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας.

Προς επίρρωση των παραπάνω, οι ρεπόρτερ του Reuters ισχυρίζονται ότι ούσα η Ελλάδα αποκλεισμένη από τις αγορές και αντιμετωπίζοντας την απότομη πτώση των φορολογικών εσόδων, «αναμένεται να ξεμείνει από ρευστότητα έως τα μέσα ή το τέλος Μαρτίου. Χωρίς το “ξεκλείδωμα” κεφαλαίων διάσωσης μέσω της ολοκλήρωσης ή έστω της έναρξης των μεταρρυθμίσεων, στις οποίες έχει αντιταχθεί δημόσια η κυβέρνηση, η Ελλάδα αντιμετωπίζει την προοπτική αθέτησης πληρωμών σε διάστημα εβδομάδων».

Όπως εξηγεί το άρθρο του διεθνούς πρακτορείου, η μοναδική πλέον ελπίδα της χώρας μας είναι να αυξηθεί το όριο των 15 δισ. ευρώ για την έκδοση ελληνικών έντοκων γραμματίων. Ωστόσο «η αύξηση του ορίου των έντοκων γραμματίων θα ισοδυναμούσε με την τοποθέτηση χρημάτων της κεντρικής τράπεζας στη “τσέπη” της ελληνικής κυβέρνησης. Η ΕΚΤ απαγορεύεται να προχωρήσει σε τέτοια χρηματοδότηση μέσω κεντρικής τράπεζας των κυβερνήσεων», λέει το Reuters και επικαλείται πρόσωπο που έχει γνώση του σκεπτικού της ΕΚΤ, το οποίο δήλωσε ότι οποιαδήποτε επέκταση του ορίου των έντοκων γραμματίων είναι «πολύ απίθανη».

Τι μέλλει γενέσθαι, λοιπόν; Η απάντηση μόνο εύκολη δεν είναι και εν πολλοίς εξαρτάται από το αν θα επικρατήσουν οι συναινετικές ή οι πιο σκληρές φωνές. Όπως λέει το Reuters «οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, φοβούνται ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να “σκοντάψει” σε μία κατά λάθος έξοδο από το ευρώ μέσω της αθέτησης πληρωμών χωρίς να υπάρχει κάποιο εφεδρικό σχέδιο», αλλά στη γωνία περιμένουν «οι πιο επιθετικοί κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης» οι οποίοι «χάνουν την υπομονή τους με την Αθήνα και την εξάρτησή της από τη χρηματοδότηση της κεντρικής τράπεζας, με ορισμένους να επιθυμούν τον περιορισμό της χρηματοδότησης αυτής στην Ελλάδα ανεξάρτητα από τις συνέπειες».

«Θα συμφωνήσω με τη θεωρία ότι εάν ξεφορτωθείς το σάπιο μήλο, τότε τα υπόλοιπα θα ευθυγραμμιστούν» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά στο Reuters ένας αξιωματούχος της ΕΚΤ, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό (υπογραμμίζουμε εμείς…)

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα