Η ισχυρή συμμαχία συναντιέται για Ενέργεια και Ασφάλεια

Η ισχυρή συμμαχία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ συναντιέται την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη για Ενέργεια και Ασφάλεια αφού πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής το 3ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ και η τριμερής συνάντηση των τριών ηγετών της κάθε χώρας. Στο επίκεντρο θα βρεθούν φυσικό αέριο, οικονομία και στρατηγικές ενώ   Τσίπρας και Νετανιάχου έκαναν τα αποκαλυπτήρια της αναμνηστικής πλακέτας στο Μουσείο Ολοκαυτώματος στη συμπρωτεύουσα.

Η Σύνοδος γίνεται σε μια κρίσιμη περίοδο ύστερα από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με τα προβλήματα στις σχέσεις των αραβικών χωρών με το Κατάρ, την κατάσταση στη Συρία και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, που αναμένεται να συζητηθούν στη Σύνοδο μαζί με το Κυπριακό και το Παλαιστινιακό.

Στο επίκεντρο ο αγωγός φυσικού αερίου East Med

Στο επίκεντρο των συζητήσεων για την ενεργειακή συνεργασία των τριών χωρών, που θα γίνουν σήμερα αναμένεται να βρεθούν ο αγωγός φυσικού αερίου East Med και η ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ – Ελλάδας μέσω Κύπρου.

Ειδικότερα, ο αγωγός East Med, προϋπολογισμού επένδυσης 5 – 6 δισ. ευρώ για μεταφορική ικανότητα 10 – 16 δισ. κυβικών μέτρων αερίου ετησίως, σχεδιάζεται με στόχο να μεταφέρει τα πλούσια ενεργειακά κοιτάσματα που έχουν ανακαλυφθεί στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη.

Το συγκριτικό του πλεονέκτημα είναι ότι εξυπηρετεί ταυτόχρονα δύο βασικούς στόχους της ενεργειακής πολιτικής της Ε.Ε., που είναι η διαφοροποίηση τόσο των πηγών όσο και των οδών ενεργειακού εφοδιασμού της Ένωσης.

Επιπλέον, οι τεχνοοικονομικές μελέτες που έχουν εκπονηθεί μέχρι στιγμής δείχνουν ότι, παρά τη μεγάλη απόσταση (1635 χιλιόμετρα) και τα μεγάλα θαλάσσια βάθη στη διαδρομή (έως 3000 μέτρα), ο East Med είναι τεχνικά εφικτός και οικονομικά ανταγωνιστικός απέναντι στις δύο βασικές εναλλακτικές επιλογές για τη μεταφορά του αερίου προς την Ευρώπη, οι οποίες είναι η υγροποίηση και μεταφορά του αερίου με πλοία LNG ή η διοχέτευσή του προς την Ευρώπη μέσω Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό που έχει γίνει για λογαριασμό της εταιρείας IGI Poseidon, που προωθεί το έργο (θυγατρική της ΔΕΠΑ και της ιταλικής Edison), η χάραξη του αγωγού ξεκινά από το «οικόπεδο 12» στην κυπριακή ΑΟΖ και καταλήγει στις ακτές της Ιταλίας, με ενδιάμεσους σταθμούς την Κύπρο (περιοχή Βασιλικού), την Κρήτη (Αθερινόλακκος, στην περιοχή του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού της ΔΕΗ), τη θέση Αγ. Φωκάς στη ΝΑ Πελοπόννησο, την περιοχή Λακκόπετρα (Αχαΐα), Γαλατάς (Αιτωλοακαρνανία) και τη Θεσπρωτία, απ’ όπου θα ξεκινά το τελευταίο υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι στα σενάρια που έχουν μελετηθεί περιλαμβάνεται και το ενδεχόμενο επαύξησης της μεταφορικής ικανότητας στο τμήμα του αγωγού μετά την Κρήτη, για την περίπτωση που αποκαλυφθούν κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή νότια – νοτιοδυτικά της Κρήτης, για την οποία εκδηλώθηκε πρόσφατα επίσημο ενδιαφέρον για έρευνες από την κοινοπραξία των εταιρειών ExxonMobil, Total και ΕΛΠΕ.

Αντίστοιχη όδευση ακολουθεί η ηλεκτρική διασύνδεση με το υποβρύχιο καλώδιο Euro-Αsia-Interconnector, το οποίο θα ξεκινάει από το Ισραήλ μέσω Κύπρου και Κρήτης, και θα καταλήγει στην Αττική. Το έργο συνδέεται, δηλαδή, και με την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα.

“Το Μουσείο Ολοκαυτώματος θα διαφυλάξει τη μνήμη του μαρτυρίου των Εβραίων”

Εν τω μεταξύ, πρωτοβουλία που θα συμβάλλει στην ανάδειξη και τη διατήρηση της μνήμης του Ολοκαυτώματος, ενός από τα πιο δραματικά ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν στον τόπο μας, χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας την πρωτοβουλία για την ίδρυση του Μουσείο Ολοκαυτώματος Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τα αποκαλυπτήρια της πλακέτας για το Μουσείο.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η δημιουργία του Μουσείου του Ολοκαυτώματος σκοπεύει στο να διαφυλάξει και να παραδώσει στις επόμενες γενιές αυτή την ιστορική μνήμη του πόνου και του μαρτυρίου των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, ενώ παράλληλα αποτελεί και μια υπόσχεση απέναντι και στο παρόν και το μέλλον ότι οι λαοί όλου του κόσμου θα αντισταθούν σε καθετί που θα απειλήσει την ελευθερία την αξιοπρέπεια, την ανθρώπινη ζωή.

Τα αποκαλυπτήρια έκαναν μαζί οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και του Ισραήλ, Αλέξης Τσίπρας και Μπέντζαμιν Νετανιάχου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών και πριν από την έναρξη της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, το συνεδριακό κέντρο του Μεγάρου Μουσικής.


Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη βούληση να εγκαινιάσουν μαζί με τον κ. Νετανιάχου τη λειτουργία του Μουσείου Ολοκαυτώματος, κάτι που δέχθηκε με μεγάλη ικανοποίηση και χαρά ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.

«Η Θεσσαλονίκη αποτελεί πόλη παράδειγμα συμβίωσης διαφορετικών κοινοτήτων» είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι οι Σεφαραδίτες Εβραίοι, που έφτασαν ως πρόσφυγες τον 15ο αιώνα, συνυπήρξαν ειρηνικά με άλλες δύο κοινότητες, τη χριστιανική και τη μουσουλμανική και έφτασαν να αποτελούν τον μισό πληθυσμό της πόλης.

Αυτό το μωσαϊκό πληθυσμών, γλωσσών και πολιτισμών αποτέλεσε μεγάλο πλούτο για τη Θεσσαλονίκη και της έδωσε γενικότερη ώθηση στην περιοχή των Βαλκανίων και ευρύτερα.

Ο ναζισμός μεθόδευσε την εξόντωση του Εβραϊκού στοιχείου της Θεσσαλονίκης και από τους 50.000 Εβραίους, που μεταφέρθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης επέστρεψαν μόνο 1.950.

Για όλα τα παραπάνω, ο κ. Τσίπρας παρατήρησε ότι «την ιστορία της Θεσσαλονίκης τη μοιραζόμαστε Ελλάδα και Ισραήλ».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει ολόθερμα την ίδρυση και δημιουργία Μουσείου του Ολοκαυτώματος και ευχαρίστησε για τη συμβολή τους, τον δήμο Θεσσαλονίκης, την Ισραηλιτική Κοινότητα, το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, τους δωρητές, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και τη ΓΑΙΟΣΕ που παραχώρησε πρόθυμα τον χώρο για την ανέγερση του Μουσείου.

Στην τελετή παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ντέιβιντ Σαλτιέλ κ.α.

Η Θεσσαλονίκη είναι σημαντική πόλη για την εβραϊκή ιστορία, τονίζει ο Νετανιάχου

Το μήνυμα «να μη συμβεί ποτέ ξανά μία τέτοια τραγωδία», όπως το Ολοκαύτωμα, έστειλε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στην τελετή αποκαλυπτηρίων πλακέτας για το Μουσείο Ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκης.

«Για δύο λόγους είναι σημαντική αυτή η πλακέτα. Για να θυμόμαστε πάντα και για λόγους πρόληψης. Εμείς θυμόμαστε πάντα την απώλεια όλων των αδελφών μας Εβραίων, αλλά ευχόμαστε παράλληλα να μην συμβεί ποτέ ξανά μία τέτοια τραγωδία», είπε χαρακτηριστικά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Στη σύντομη ομιλία του, ο κ. Νετανιάχου αναφέρθηκε στην οικογένεια της γυναίκας του, ο πατέρας της οποίας ήταν ο μόνος που επέζησε, αλλά και στον 93χρονο επιζώντα Μοσέ Αελιόν, ο οποίος κάθε χρόνο, όπως σημείωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ανάβει έναν πυρσό στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος.

«Η επίσκεψή μας εδώ είναι ιδιαιτέρως συγκινητική για εμάς, διότι η Θεσσαλονίκη είναι μία διάσημη πόλη, σημαντική για την εβραϊκή ιστορία. Οι δεσμοί με το Ισραήλ υπάρχουν ήδη από τον 4ο αιώνα π.Χ.», τόνισε ο κ. Νετανιάχου και αναφέρθηκε στην ενσωμάτωση των Εβραίων στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι ήρθαν στην πόλη από την Ισπανία.

«Ο πατέρας μου μελέτησε πάρα πολύ την ισπανική ιστορία και μου έλεγε συχνά πού κατέληξαν οι Εβραίοι. Πολλοί κατέληξαν εδώ. Το ήμισυ του πληθυσμού αυτής της πόλης από την αρχή του 20ού αιώνα και εντεύθεν αποτελείτο από ανθρώπους εβραϊκής καταγωγής. Ο μισός πληθυσμός», επισήμανε.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στις δύο καταστροφές που υπέστη η «περήφανη», όπως υπογράμμισε, εβραϊκή κοινότητα της πόλης: «Η μεγάλη πυρκαγιά του 1917 που κατέκαψε την εβραϊκή συνοικία αλλά όχι τους Εβραίους και η δεύτερη μεγαλύτερη καταστροφή ήταν η λαίλαπα του ναζισμού που κατέκαψε περίπου το 95% της περήφανης και εξαιρετικής εβραϊκής κοινότητας».

Τόνισε τον «ηρωισμό των Ελλήνων» που προστάτευσαν Εβραίους συμπολίτες τους από τη λαίλαπα του Ολοκαυτώματος, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην περίπτωση της Ζακύνθου. «Είναι ήρωες και εκείνοι, είναι μόνο λίγοι μεταξύ των ηρώων που είναι αφανείς», σημείωσε ο κ. Νετανιάχου, ο οποίος επισήμανε και τη «φλόγα ζωής» των επιζώντων του Ολοκαυτώματος.

«Υπάρχει κι ένας δεύτερος λόγος που τιμούμε σήμερα με την αφορμή της ανέγερσης του Μουσείου: Η ικανότητα, αυτή η φλόγα ζωής που υπήρχε στους επιζώντες του Ολοκαυτώματος», είπε χαρακτηριστικά. Σε αυτό το σημείο έκανε ειδική μνεία στον Μοσέ Αελιόν, που στα 93 χρόνια του σήμερα, όπως είπε ο κ. Νετανιάχου, ανάβει έναν πυρσό κάθε χρόνο, στην Ιερουσαλήμ, στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος και «μας περιγράφει πώς επέζησε του Ολοκαυτώματος, μας περιγράφει τι συνέβη στη Θεσσαλονίκη, τον ηρωισμό που υπήρχε σε αυτήν την πόλη».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προσκάλεσε τον 93χρονο επιζώντα να έρθει μαζί του στη Θεσσαλονίκη, αλλά ένα πρόβλημα υγείας τον κράτησε στο νοσοκομείο κι έτσι στην πόλη με την άλλοτε ακμάζουσα εβραϊκή παρουσία ταξίδεψαν τα δύο παιδιά του, ο γιος του Ελιάο και η κόρη του Ραχήλ, τους οποίους ο κ. Νετανιάχου προσκάλεσε να συμμετάσχουν στα αποκαλυπτήρια της πλακέτας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μοσέ Αελιόν είχε έρθει στη Θεσσαλονίκη το 2013, συμμετέχοντας στη μεγάλη πορεία μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος. Τότε είχε αναφερθεί στην προσωπική ιστορία του, όταν, μόλις 16 ετών, επιβιβάστηκε σε ένα από τα βαγόνια θανάτου προς το Άουσβιτς, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του. Κανείς δεν κατάφερε να επιβιώσει, παρά μόνο ο ίδιος. Με δάκρυα στα μάτια, είχε αναφερθεί, τότε, και στην απόφαση να ακολουθήσει η μικρή αδελφή του τις γυναίκες και όχι τον ίδιο και τον πατέρα τους, ήταν ένα «εισιτήριο» θανάτου. «Αυτό το γεγονός με σημάδεψε και στη μνήμη της αδελφής μου έγραψα ένα τραγούδι, στα λαντίνο (ισπανοεβραϊκά), το «La Djovinika al Lager» είχε δηλώσει τότε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Αελιόν.

Πριν από τα αποκαλυπτήρια της πλακέτας, ο κ. Νετανιάχου ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, «ευχαριστώ Αλέξη» είπε χαρακτηριστικά, τη γερμανική κυβέρνηση για την υποστήριξη που παρείχε για το Μουσείο του Ολοκαυτώματος αλλά και την εβραϊκή κοινότητα και όλους τους δωρητές «γι’ αυτήν την πολύ σημαντική στιγμή».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα