“Η Ιταλία δεν διατρέχει κίνδυνο να αφήσει το ευρώ, αν η Ελλάδα το κάνει”

“Η Ιταλία δεν κινδυνεύει αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ” διαμηνύει ο Πιέρ Κάρλο Παντοάν. Ο Ιταλός πρωθυπουργός παραχώρησε συνέντευξη στο CNBC και αναφέρθηκε στα όσα διακινούνται τις τελευταίες ημέρες. 

Ανεξάρτητα από το τι λένε οι Έλληνες, η Ιταλία δεν διατρέχει κίνδυνο να αφήσει το ευρώ, αν η Ελλάδα το κάνει, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας.

«Θεωρώ πως οποιαδήποτε σύνδεση μεταξύ Grexit και της  Ιταλίας είναι εκτός τόπου» δήλωσε ο Pier Carlo Padoan, στο περιθώριο συνεδρίου στη λίμνη Κόμο. «Η Ιταλία έχει ενδυναμώσει σημαντικά τη θέση της. Η Ιταλία κερδίζει αρκετή εμπιστοσύνη στις αγορές».

Όπως αναφέρει το CNBC, ο νέος υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνης Βαρουφάκης, έχει επανειλημμένα πει σε δημοσιογράφος, διαχειριστές hedge funds και οποιονδήποτε άλλον προτίθεται να ακούσει, ότι εάν η Ελλάδα εγκατέλειπε το ευρώ, οι αγορές θα ξεκινούσαν να αποτιμούν τον κίνδυνο εξόδου της Ιταλίας από την νομισματική ένωση επίσης.

Ερωτηθείς για το εάν ο κ. Βαρουφάκης έχει δίκιο, ο κ. Padoan απάντησε: «Δεν γνωρίζω εάν αυτό είναι σωστό. Πιστεύω ότι οποιαδήποτε επιλογή Grexit θα ήταν πολύ κακή, και πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον των πάντων να είμαστε ενωμένοι εντός του ευρώ και να κινηθούμε προς μία ισχυρότερη προοπτική ανάπτυξης για την Ελλάδα».

Ο Ιταλός ΥΠΟΙΚ πρόσθεσε ότι δεν θεωρεί ότι η Ιταλία θα αντιμετώπιζε σημαντικά υψηλότερα επιτόκια εάν βρεθεί προ μίας ελληνικής εξόδου.

«Δεν το νομίζω, (…) ο ιταλικός κίνδυνος δεν θα αυξηθεί ως συνέπεια ενός ελληνικού ατυχήματος» δήλωσε συμπληρώνοντας «επειδή τα θεμελιώδη στην Ιταλία έχουν ενισχυθεί πολύ κατά το πρόσφατο παρελθόν όπως δείχνει για παράδειγμα η αξιολόγηση από τη Κομισιόν της δημοσιονομικής μας θέσης και της ανάπτυξης».

Όπως σημειώνει το CNBC, η Ιταλία είναι η τρίτη πιο υπερχρεωμένη χώρα παγκοσμίως μετά τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, με περισσότερα από 2 τρις. ευρώ σε χρέος και αναλογία χρέους προς ΑΕΠ άνω του 120%.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα