«Η Ιόνια Οδός δίνει ώθηση στη ανάπτυξη»

Τα εγκαίνια τμήματος της  Ιόνιας Οδού, στο 198,8 χλμ., έκανε το πρωί της Τρίτης ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτηρίζοντας “στρατηγικής σημασίας» το έργο για την Δυτική Ελλάδα.

«Μέσα σε 2,5 χρόνια επανεκκινήσαμε τα έργα, τηρήσαμε τα χρονοδιαγράμματα και ολοκληρώσαμε την Ιόνια Οδό», τόνισε αρχικά o πρωθυπουργός. Όπως είπε, «από το 2006 έως το 2015 είχαμε σχεδόν την ολοκλήρωση του 50% του έργου. Είχαν φτάσει σε αδιέξοδο. Τα έργα αυτά ανήκουν στους πολίτες. Τα έργα αυτά άρχισαν τέσσερις κυβερνήσεις πριν από εμάς, ολοκληρώνονται από εμάς. Ένα όραμα για ξεχασμένους πολίτες μας παίρνει σάρκα και οστά, η Ιόνια Οδός δίνει ώθηση στην ανάπτυξη», σημείωσε.

«Αναπόφευκτη είναι η σύγκριση της αποτελεσματικότητας και του χρονοδιαγράμματος. Την περίοδο 2006-2015 είχε ολοκληρωθεί το 50% των έργων και τότε κάποιοι ‘σήκωσαν τα χέρια ψηλά’. Σε 2,5 χρόνια καταφέραμε να επανεκκινήσουμε τα έργα, βρήκαμε μια φόρμουλα για το δημόσιο συμφέρον και τηρήσαμε τα χρονοδιαγράμματα», είπε.

“Εξασφαλίσαμε περίπου 900 εκατ. ευρώ από τις απαιτήσεις των παραχωρησιούχων στα μεγάλα έργα”

Στάθηκε στη διαπραγμάτευση που έγινε το 2015 με την οποία αποφεύχθηκαν οι μεγάλες απαιτήσεις των εργολάβων και τις αποκλίσεις στα χρονοδιαγράμματα. «Εξασφαλίσαμε περίπου 900 εκατ. ευρώ από τις απαιτήσεις των παραχωρησιούχων στα μεγάλα έργα, τα 230 εξ αυτών στην Ιονία Οδό», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο δρόμος ανοίγει αναπτυξιακές δυνατότητες, ενώ στάθηκε και στην οδική ασφάλεια που βελτιώνεται μέσα από τα νέα έργα.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι έργα όπως η Ιονία Οδός αποτελούν μέρος ενός στρατηγικού σχεδίου που έχει στόχο να αλλάξει την εικόνα της χώρας μετά από χρόνια σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής και επιτροπείας.

“Στόχος ρεαλιστικός είναι πια μια νέα Ελλάδα απαλλαγμένη από τα βαρίδια του παρελθόντος”

«Στόχος ρεαλιστικός είναι πια μια νέα Ελλάδα απαλλαγμένη από τα βαρίδια του παρελθόντος και το ασφυκτικό καθεστώς της Επιτροπείας», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι η χώρα κινείται προς μια «δίκαια ανάπτυξη» και φέτος για πρώτη φορά μετά από χρόνια θα έχει αύξηση ΑΕΠ 2%. “Υψηλή ανάπτυξη είχαμε και στο παρελθόν. Δεν θέλουμε να πάμε εκεί. Πρέπει τα οφέλη να επιμερίζονται σε όλους”, τόνισε ο πρωθυπουργός και όπως είπε “αυτό δεν αφορά μόνο τα κοινωνικά στρώματα αλλά και τις περιφέρειες. Μεταξύ αυτών η περιφέρειας της Δυτικής Ελλάδας που είναι από τις ‘αδικημένες’».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα