«Η κατά ΣΥΡΙΖΑ ανάπτυξη κράτησε μόλις 15 λεπτά»

Ο άνθρωπος που ανέλαβε το βάρος της επικοινωνιακής πολιτικής της κυβέρνησης Σαμαρά και επωμίστηκε όλο το βάρος του «μαύρου» της ΕΡΤ, μιλάει στην «Α» για τη Ν.Δ., για τις δηλώσεις Μεϊμαράκη και για τα… παπατζιλίκια –όπως λέει– του Αλέξη Τσίπρα. Ο Σίμος Κεδίκογλου ερωτάται και για το εξώδικο του Ιβάν Σαββίδη στον Κυριάκο Μητσοτάκη…

 

Συνέντευξη στον Σπύρο Παπαδάκη

 

Κύριε υπουργέ, δύο χρόνια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με πάρα πολλή διαπραγμάτευση –όπως ισχυρίζεται ο Αλέξης Τσίπρας–, χωρίς όμως ιδιαίτερο αποτέλεσμα για τους Έλληνες πολίτες καθώς η αξιολόγηση δεν έχει κλείσει και φέρνει και νέα μέτρα. Το μίνι success story δεν διήρκεσε ούτε δύο εβδομάδες. Είμαστε κοντά σε εκλογές;

«Εγώ στα επιτεύγματα θα προσέθετα και μια ανάπτυξη που κράτησε μόλις 15 λεπτά. Δηλαδή, από τη στιγμή που το είπε ο πρωθυπουργός μέχρι τη στιγμή που το διέψευσε η ελληνική στατιστική υπηρεσία. Θα θέλαμε να μπορούσαν να γίνουν εκλογές χθες. Γιατί κάθε μέρα παραμονής παραπάνω αυξάνει τον λογαριασμό δραματικά. Η ύφεση που καταγράφηκε στο τελευταίο τρίμηνο του 2016, θα ωχριά μπροστά στην ύφεση που θα καταγραφεί το πρώτο τρίμηνο του 2017. Αυτά τα μηνύματα έρχονται από όλους τους τομείς της αγοράς. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει καταφέρει κάτι μοναδικό στα παγκόσμια χρονικά. Ουσιαστικά, μια παρατεταμένη διαπραγμάτευση δύο ετών όπου όλο χειροτερεύουν οι όροι. Είναι εντυπωσιακό. Ακόμη και τώρα αυτά που συζητάνε πριν από ένα χρόνο δεν ήταν στο τραπέζι, κι ακόμη να καταλάβουν ότι η καθυστέρηση είναι εις βάρος της χώρας μας. Ειλικρινά, θα θέλαμε να μπορούσε να υπάρχει μια σταθεροποίηση, να κλείσει αυτή η κυβέρνηση την αξιολόγηση και να μπορέσει να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Όμως, οι μεταρρυθμίσεις είναι ενάντια στο DNA της κυβερνητικής παράταξης. Βλέπετε τι συμβαίνει, για παράδειγμα, με το Ελληνικό, όπου οι ίδιοι βουλευτές που ψήφισαν την ιδιωτικοποίηση μετά κατέθεσαν ερώτηση περί του δασικού χαρακτήρα της εκτάσεως υπονομεύοντας ουσιαστικά την ιδιωτικοποίηση. Από τους κυρίους του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ θα πρέπει να περιμένουμε τα πάντα. Οπότε, δεν γνωρίζουμε ποια είναι τα σχέδιά τους. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι τα σχέδιά τους έχουν αποκλειστικό γνώμονα το προσωπικό και κομματικό τους συμφέρον».

 

Η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να ψηφίσει οποιαδήποτε μέτρα κι αν φέρει αυτή η κυβέρνηση. Παρ’ όλα ταύτα, αν γίνουν εκλογές θα πρέπει η Ν.Δ. να δεχθεί τη δεύτερη αξιολόγηση και να ψηφίσει μέτρα. Αυτό δεν είναι λίγο οξύμωρο;

«Η Ν.Δ. θα ακολουθήσει μια τελείως διαφορετική συνταγή. Έχουμε υπογραμμίσει από την αρχή –και το υπογραμμίζουμε και στους δανειστές μας– ότι ο ισοσκελισμός του προϋπολογισμού αποκλειστικά και μόνο με αυξήσεις φόρων και χωρίς περικοπές δαπανών δεν είναι εφικτός. Συνεπώς, το πρώτο μας μέλημα είναι να παρουσιάσουμε μια άλλη μορφή ισοσκελισμού που θα στηρίζεται σε περικοπές δαπανών ώστε να υπάρξουν μειώσεις φόρων που θα επιτρέψουν να έρθει η ανάπτυξη. Η ανάπτυξη θα έρθει από τον ιδιωτικό τομέα, κάτι που δυσκολεύεται να κατανοήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Προϋπόθεση για να υπάρξει ανάπτυξη είναι η Ελλάδα να αποτελεί ελκυστικό περιβάλλον για επενδύσεις. Για να το πετύχουμε αυτό, πρέπει όχι μόνο να μειώσουμε φόρους, αλλά και να απλουστεύουμε διαδικασίες και να είμαστε φιλικοί προς τον επενδυτή. Και, παράλληλα, να προχωρήσουμε τις ιδιωτικοποιήσεις ακόμη πιο γρήγορα, ακόμη ευρύτερα. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει λόγος το ελληνικό δημόσιο να διατηρεί παθογόνες κρατικές επιχειρήσεις».

 

Ας πάμε στα του οίκου σας. Δήλωση αμφισβήτησης από τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη, δήλωση αμφισβήτησης από την Κατερίνα την Παπακώστα, η οποία ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη με τη γραμμή του προέδρου. Μήπως φλερτάρει έντονα το κόμμα σας με την εσωστρέφεια;

«Δεν είναι καθόλου έτσι τα πράγματα. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έδωσε επαρκείς και σαφέστατες διευκρινίσεις για το τι ακριβώς εννοούσε και σε ποιον αναφερόταν, δηλαδή στον Μάκη Βορίδη, σε δήλωση του Μάκη Βορίδη. Δεν υπάρχει κανένας βουλευτής ή στέλεχος της Ν.Δ. που να πιστεύει ότι πρέπει να συνεχιστεί η παραμονή αυτής της κυβέρνησης στην εξουσία. Δεν υπάρχει κανένας βουλευτής της Ν.Δ. που να μην πιστεύει ότι η συνέχιση της σημερινής πολιτικής είναι καταστροφική. Όλοι είμαστε απόλυτα ταγμένοι στον αγώνα να φύγει αυτή η κυβέρνηση το συντομότερο δυνατόν, γιατί κάθε μέρα παραμονής της αυξάνει τον λογαριασμό καιμ επιπλέον, κάθε μέρα παραμονής τους στην εξουσία δυσχεραίνει το έργο της επόμενης κυβέρνησης να μπορέσει να φέρει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας».

 

Ωστόσο, ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ. έστειλε προειδοποιητικό μήνυμα, καθώς το είπε ξεκάθαρα στους τομεάρχες, ότι έτσι βαδίζουμε, έτσι πάμε και όποιος έχει αντιρρήσεις να κατέβει από το τρένο τώρα.

«Το να έχεις σαφές στίγμα είναι απολύτως απαραίτητο χαρακτηριστικό ενός αρχηγού, ακόμη περισσότερο ενός αρχηγού που έχει αναλάβει μετά την ανάκαμψη της παράταξης να οδηγήσει σε ανάκαμψη και την πατρίδα. Πρέπει να είναι ξεκάθαροι οι στόχοι. Και επειδή ίσως υπήρχε μια σύγχυση νοημάτων, έπρεπε να είναι απόλυτα ξεκαθαρισμένα αυτά».

 

Η εφημερίδα μας, η «Α» έχει ασχοληθεί κατά κόρον με το τρίπτυχο Καραμανλή – Σαμαρά – Μητσοτάκη. «Καραμανλικοί», «σαμαρικοί» ειδικά… (μας διακόπτει)

«Νισάφι πια. Εγώ μπήκα στην πολιτική με τον Κώστα τον Καραμανλή. Τον υπηρέτησα πιστά. Στη συνέχεια στήριξα την Ντόρα Μπακογιάννη στην εσωκομματική εκλογή, αλλά όταν εξελέγη ο Αντώνης Σαμαράς τον υπηρέτησα πιστά. Υπηρέτησα πιστά τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη στους δύσκολους αγώνες του 2015 και σήμερα υπηρετώ πιστά τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Θα μου πείτε, εγώ τι είμαι; «Καραμανλικός», «μητσοτακικός», «σαμαρικός»; Νεοδημοκράτες είμαστε όλοι».

 

Ο πρωθυπουργός ωστόσο εκθειάζει την περίοδο Καραμανλή και τον ίδιο τον Καραμανλή, όπως επίσης και τον πρώην πρόεδρο της Ν.Δ., τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

«Αυτά είναι από τα προσφιλή παπατζιλίκια του κ. Τσίπρα. Δεν αξίζει να ασχολούμαστε με αυτά».

 

Κλείνω με μια προσωπική ερώτηση. Ήσαστε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που επί των ημερών του έπεσε μαύρο στην ΕΡΤ. Εάν ξαναγυρίζατε τον χρόνο πίσω, θα πράττατε διαφορετικά;

«Η ΕΡΤ έπρεπε να κλείσει και να ξανανοίξει, γιατί αλλιώς δεν μπορούσαν να ξεπεραστούν δομικές δυσλειτουργίες της. Από εκεί και πέρα, έχω πει επανειλημμένα ότι ήταν μια σωστή απόφαση που υλοποιήθηκε με λάθος τρόπο. Βέβαια, η σημερινή εξέλιξη της ΕΡΤ δικαιώνει απόλυτα το εγχείρημα ακόμη και με τα όποια λάθη του».

 

«Ζητήστε την απάντηση για το εξώδικο από τον κ. Σαββίδη»

 

Εξώδικο Ιβάν Σαββίδη στον Κυριάκο Μητσοτάκη, έξι μήνες μετά την επίμαχη ομιλία του στη Βουλή. Είναι λίγο περίεργο, δεν νομίζετε;

«Θα πρέπει να ζητήσετε την απάντηση από τον κ. Σαββίδη. Προσωπικά δεν γνωρίζω, δεν μπορώ να καταλάβω».

 

Σας ρωτώ διότι υπήρξατε κοινός παρονομαστής ανάμεσα στον κ. Σαββίδη και την κυβέρνηση Σαμαρά. Ήσασταν ένας από τους πυλώνες, με την τότε κυβέρνηση να έχει φερθεί καλά στον κ. Σαββίδη. Παρ’ όλα ταύτα, βλέπουμε μια επιθετική στάση του κ. Σαββίδη απέναντι στη Ν.Δ.

«Εγώ αυτό που έχω να πω είναι ότι η Ν.Δ. ήταν άψογη σε όλα της. Υπάρχουν πράγματα που δεν μπορώ ούτε εγώ να καταλάβω. Από εκεί και πέρα, απαντήσεις να ζητήσετε από τον κ. Σαββίδη».

 

Πολλά επίσης ακούγονται για τη σχέση του κ. Σαββίδη με τους ΑΝ.ΕΛ.

«Δεν μπορώ να γνωρίζω κάτι. Και οφείλω να σας πω ότι δεν θα ήθελα και να γνωρίζω κάτι…»

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα