«Η κοινωνική απελευθέρωση κατακτιέται με αγώνες»

 Σαράντα χρόνια συμπληρώνονται από την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και ο Κάρολος Παπούλιας έστειλε το δικό του μήνυμα για την ημέρα της 17ης Νοεμβρίου. «Η κοινωνική απελευθέρωση κατακτιέται με αγώνες» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Οι πύλες του Πολυτεχνείου από το Σάββατο είναι ανοιχτές και την Δευτέρα θα κορυφωθούν οι εκδηλώσεις με την καθιερωμένη πορεία στην αμερικανική πρεσβεία. Τα μέτρα ασφαλείας της αστυνομίας είναι δρακόντεια με 7.000 αστυνομικούς να βρίσκονται σε επιφυλακή.

Το μήνυμα Παπούλια

 

«Η εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι μία από τις στιγμές της ελληνικής ιστορίας που αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία στην πορεία του χρόνου. Γιατί όλο και περισσότερο χρειαζόμαστε παραδείγματα που δείχνουν ότι η κοινωνική απελευθέρωση κατακτιέται με αγώνες, ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο ισχυρό από το πάθος για ελευθερία και δημοκρατία, ότι η καθεστωτική βία και ο αυταρχισμός χρειάζονται αθητικότητα και ανοχή για να επιβληθούν», τονίζει αρχικά  σε μήνυμα του ο Κάρολος Παπούλιας.

«Λέμε συχνά πως κλείνει ο κύκλος της μεταπολίτευσης, είναι ανοιχτό σε ερμηνείες τι ακριβώς σημαίνει αυτό. Σαρανταένα χρόνια μετά από την εξέγερση του Πολυτεχνείου έχουμε λόγους να θυμόμαστε ότι η φωτεινή πλευρά της ιστορίας γράφεται από τα πρόσωπα που αναλαμβάνουν την ευθύνη για όλους, ακόμη και αν κανείς δεν τους το ζητά, πέρα από τη συνείδησή τους. Έχουμε χρέος να θυμόμαστε και να σεβόμαστε, έχουμε χρέος να ξεχωρίζουμε τα μεγάλα από τα μικρά, τα σημαντικά από τα ασήμαντα, το διαχρονικό από το εφήμερο και να αναζητάμε το καλό και την αλήθεια», προσθέτει.

 

Παπαμιμίκος: Η 17η Νοεμβρίου εκπέμπει μήνυμα Δημοκρατίας και ενότητας των Ελλήνων

 

Ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέας Παπαμιμίκος, για την 41η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, δήλωσε ότι «η 17η Νοεμβρίου εκπέμπει μήνυμα Δημοκρατίας και ενότητας των Ελλήνων.

Βενιζέλος: Οι Έλληνες έχουν αποδείξει ότι ξέρουν να τιμούν την ιστορία τους

Οι Έλληνες έχουν αποδείξει ότι ξέρουν να τιμούν την ιστορία τους, αλλά και ότι ξέρουν να αγωνίζονται ώστε να γυρίσει ο τροχός της ιστορίας που οδηγεί προς την ανάκτηση της θέσης που αξίζει στην πατρίδα μας μέσα στην Ευρώπη και τον κόσμο» τονίζει σε μήνυμά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Στο μήνυμά του, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «41 χρόνια μετά, το μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι πιο επίκαιρο από ποτέ». «Την ίδια στιγμή που η μνημονιακή κυβέρνηση προσπαθεί να καταργήσει κάθε έννοια συλλογικού δικαιώματος, που καταδικάζει τη νεολαία και τους εργαζομένους στη φτώχεια και την εξαθλίωση, το Πολυτεχνείο είναι εδώ. Στους αγώνες για κοινωνική δικαιοσύνη, ανεξαρτησία, ισότητα και κοινωνική απελευθέρωση. Στην υπεράσπιση της δημοκρατίας και των ελευθεριών, απέναντι στον κυβερνητικό αυταρχισμό και στο μονόδρομο των μνημονίων και της λιτότητας» αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Το μήνυμα του ΚΚΕ

Στο μήνυμά του, το ΚΚΕ αναφέρει ότι «οι νέες και οι νέοι, μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι, άνεργοι, έχουν δικαίωμα και πρέπει να μάθουν την αλήθεια για το λαϊκό ξεσηκωμό το Νοέμβρη του ΄73, τις καταλήψεις της Νομικής που προηγήθηκαν.

Να μάθουν για το ρόλο που έπαιξε η στρατιωτική δικτατορία για την προάσπιση των συμφερόντων της πλουτοκρατίας, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Να απομονώσουν τη ναζιστική Χρυσή Αυγή, που ρίχνει λάσπη και συκοφαντεί την αντιδικτατορική πάλη του λαού και της νεολαίας».

ΔΗΜΑΡ: Η γενιά της κρίσης δεν πρέπει να αποδειχθεί μια χαμένη γενιά.

Η ΔΗΜΑΡ από την πλευρά της αναφέρει ότι «η γενιά της κρίσης δεν πρέπει να αποδειχθεί μια χαμένη γενιά. Πρέπει, αντίθετα, αξιοποιώντας όλη την εμπειρία της μεταπολίτευσης, να σταθεί όρθια, απέναντι στο κλίμα της γενικευμένης απαξίωσης, διεκδικώντας ένα καλύτερο μέλλον, που δεν θα σφραγίζουν η απόγνωση της ανεργίας, ο κοινωνικός αποκλεισμός και η περιθωριοποίηση».

Τα μέτρα της ΕΛ. ΑΣ

Οι δρόμοι γύρω από το Πολυτεχνείου θα παραμείνουν την Κυριακή κλειστοί έως την πλατεία Κάνιγγος, ενώ τη Δευτέρα θα κλείσουν στην περιοχή του κέντρου που περικλείεται από τις λεωφόρους Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Βασιλίσσης Σοφίας και τους κάθετους δρόμους αυτών. Η Τροχαία παρακαλεί τους οδηγούς «να αποφύγουν την κίνηση και στάθμευση των οχημάτων τους στους χώρους των εκδηλώσεων, της διαδρομής της πορείας και πέριξ της Πρεσβείας των Η.Π.Α., τόσο για την εξυπηρέτησή τους, όσο και για την αποτροπή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων».

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα