Η Κομισιόν του απαντά, για την Ελλάδα είναι «αόρατος»

Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΙΟΥ ΚΟΜΜΩΤΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ, ΑΛΛΑ ΚΙ ΑΥΤΟΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΑΚΑΘΕΚΤΟΣ!

Οι σταθεροί αναγνώστες της «ΑΠΟΨΗΣ του Σαββατοκύριακου» και του iapopsi.gr θυμούνται την περίπτωση του Κερκυραίου κομμωτή, Σπύρου Πρίφτη, ο οποίος εξαναγκάστηκε να χτυπήσει την… πόρτα της Κομισιόν ούτως ώστε να αρθούν να αρθούν οι περιορισμοί που τον εμπόδιζαν να ανοίξει το δικό του κουρείο στην ιδιαίτερη πατρίδα του.

Η ιδιομορφία της υπόθεσης Πρίφτη έγκειται στο γεγονός ότι το επάγγελμα του κομμωτή, παρότι τυπικά δεν συγκαταλέγεται στα «κλειστά» επαγγέλματα, είναι ουσιαστικά… κλειδαμπαρωμένο, καθώς βάσει νόμου για να ανοίξει δικό του κομμωτήριο ένας απόφοιτος Εργαστηρίου Ελευθέρων Σπουδών θα πρέπει να έχει τουλάχιστον δύο χρόνια προϋπηρεσίας προκειμένου να λάβει άδεια άσκησης επαγγέλματος.

Για την άρση της εν λόγω «ανορθογραφίας» ο Σπ. Πρίφτης απευθύνθηκε αρχικά στους αρμόδιους εγχώριους φορείς αλλά μάταια. Αυτή που, ωστόσο, δεν αποδείχτηκε μάταιη ήταν η προσπάθειά του να βρει το δίκιο του στην Ε.Ε. και το ΔΝΤ (!) οι οποίοι δεν τον αγνόησαν όπως έκανε η Αθήνα.

Συγκεκριμένα, ο Σπ. Πρίφτης έλαβε απάντηση στο αίτημά του τόσο από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, καθώς και από άλλους αξιωματούχους, όπως για παράδειγμα η Elżbieta Bieńkowska, αρμόδια Επίτροπος της Ε.Ε. για την εσωτερική αγορά, τη βιομηχανία, την επιχειρηματικότητα και τις ΜΜΕ.

Το αποτέλεσμα; Ο κουρέας από την Κέρκυρα, πέτυχε την σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αξιολόγηση και αναθεώρηση των Επαγγελματικών Προσόντων σε όλες της χώρες της Ε.Ε., και κυρίως της Ελλάδας!

Αναλυτικά η επιστολή που έστειλε στον Σπ. Πρίφτη η κα. Elżbieta Bieńkowska έχει ως εξής:

«Αγαπητέ κύριε Πρίφτη,

»Σας ευχαριστούμε για το email σας της 20ης Απριλίου 2016 που απευθύνεται στην κα Bieńkowska, Aρμόδια Επίτροπο για την Εσωτερική Αγορά.

Πρώτα απ ‘όλα, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω για την επιστολή που λάβατε από τον κ Martin Frohn, προϊστάμενο της Μονάδας που είναι υπεύθυνος για τα επαγγελματικά προσόντα στη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Αγοράς της 5ης Μαΐου 2015, απαντώντας σε e-mail σας, για τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ!

»Στην επιστολή αυτή, σας ενημέρωσε ότι το δικαίωμα των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ασκούν οικονομική-επαγγελματική δραστηριότητα σε οποιοδήποτε κράτος μέλος αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα που κατοχυρώνεται από την Συνθήκη.

»Ωστόσο, εντός των ορίων των αρχών της μη διάκρισης και της αναλογικότητας, κάθε κράτος μέλος είναι ελεύθερο να εξαρτά την πρόσβαση σε ένα συγκεκριμένο νόμο, που καθορίζει την κατοχή ειδικών επαγγελματικών προσόντων, που συνήθως είναι ο επαγγελματικός τίτλος που εκδίδεται σε αυτό τον εθνικό νόμο.

»Αν αυτό αποτελεί εμπόδιο στην ελεύθερη πρόσβαση των επαγγελμάτων και αντιτίθεται στους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα έχουν θεσπίσει κανόνες για τη διευκόλυνση της αμοιβαίας αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων μεταξύ των κρατών μελών, στην οδηγία 2005/36 / ΕΚ του Συμβουλίου, της 7ης Σεπτεμβρίου 2005.

»Σε διαφορετικά μηνύματά σας διαμαρτύρεστε για τον τρόπο που η Ελλάδα διοργανώνει-κατοχυρώνει τα επαγγέλματα, και ειδικότερα, ότι η πρόσβαση σε πάρα πολλά επαγγέλματα στην Ελλάδα, είναι ανοιχτή μόνο σε όσους έχουν αποκτήσει πτυχίο σε μια τεχνική σχολή αναγνωρισμένη από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Αυτό αφορά επίσης και το επάγγελμα του κουρέα / κομμωτή, για τα οποία έχετε αποκτήσει ένα πτυχίο από ένα ιδιωτικό σχολείο.

»Δεδομένου ότι τα εν λόγω διπλώματα δεν αναγνωρίζονται, και ως εκ τούτου δεν πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλματος, και ότι επιπλέον υπάρχει μια απαίτηση των δύο ετών προϋπηρεσίας – πρακτικής, πριν από το άνοιγμα ενός κουρείου / κομμωτηρίου, για να είναι σε θέση να ασκούν νόμιμα το επάγγελμα στην Ελλάδα.

»Σας ενημερώνουμε ότι η Επιτροπή έχει αναλάβει τα τελευταία δύο χρόνια μαζί με τα κράτη μέλη, το λεγόμενο άσκηση αμοιβαίας αξιολόγησης, η οποία περιελάμβανε επίσης ιδιαίτερα το επάγγελμα του κουρέα / κομμωτή (για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στην http://ec.europa.eu/growth/single-market/services/free-movement-professionals/transparency-mutual-recognition/index_en.htm) και επί του παρόντος διεξάγει μια ανάλυση της μεταφοράς των αναθεωρημένων Επαγγελματικών Προσόντων της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο για τις οποίες η προθεσμία έληξε τον Ιανουάριο του 2016.

»Σε αυτό το πλαίσιο, η Επιτροπή θα εξετάσει επίσης τα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα, κυρίως οι λόγοι που περιορίζουν την πρόσβαση σε επαγγέλματα καθώς και της αναλογικότητας τους. Ωστόσο, κατά την άποψη του αριθμού των νομοθετικά κατοχυρωμένων επαγγελμάτων στην Ελλάδα αυτή η άσκηση είναι ακόμα σε εξέλιξη και αυτή τη στιγμή δεν είναι σε θέση να αναφέρει κατά πόσον θα υπάρξουν ιδιαίτερες συνέπειες για το επάγγελμα του κουρέα / κομμωτή».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα