Η κρίση βλάπτει σοβαρά την… υγεία των δαπανών υγείας

Μπορεί ο Ολλανδός ουμανιστής Έρασμος να υποστηρίζει τα διδάγματα του πατέρα της Ιατρικής, Ιπποκράτη, ότι δηλαδή η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία, αλλά τόσο η πρόληψη όσο και η θεραπεία έχουν καταστεί είδη πολυτελείας για τους πολίτες, που ως τέτοια είναι τα πρώτα που ψαλιδίζoυν σε περιόδους κρίσης όπως αυτή που διανύουμε.

Επιμέλεια: Νίκος Τσαγκατάκης

Επτά συναπτά χρόνια… φαγούρας μετρά ο κλάδος Υγείας καθώς την περίοδο 2009 – 2015 δέχτηκε έντονες πιέσεις, με τη συνολική πτώση στις δαπάνες υγείας να αγγίζει το διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό του 40%. Όσο για τους απόλυτους αριθμούς της συνεχούς διολίσθησης των υγειονομικών δαπανών, αυτοί άγγιξαν το 2014 τα 14,1 δισ. ευρώ.

Τα παραπάνω στοιχεία ήρθαν στο φως μετά από σχετική έρευνα που διενήργησε πρόσφατα η Deloitte Ελλάδας εξετάζοντας την πορεία και τις τάσεις του κλάδου στα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Ως βασικότερος λόγος της πτώσης από την έρευνα αναδεικνύεται η σημαντική συρρίκνωση στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη από το κράτος και το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Στο σημείο αυτό αξίζει να υπογραμμιστεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Deloitte, η χρηματοδότηση των δαπανών υγείας στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, προέρχεται σε ποσοστό 59,1% από το κρατικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, ενώ το 35,5% αφορά έξοδα που καλύπτει ο ασθενής – καταναλωτής βάζοντας το χέρι στην τσέπη, ποσοστό αρκετά μεγαλύτερο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο 9,5%, Γαλλία 6,7%, Ιταλία 21,7%). Τέλος 3,7% της συνολικής δαπάνης προκύπτει από συμβόλαια ιδιωτικής ασφάλισης.

 

Φαρμακεία και επαγγελματίες οι περισσότερο «πληγέντες»

Σκιαγραφώντας τους «πληγέντες» τους κλάδου, η σημαντική πτώση των δαπανών στην υγεία έγινε περισσότερο αισθητή –σύμφωνα πάντα με την Deloitte– στους λιανοπωλητές του κλάδου όπως είναι τα φαρμακεία και οι εταιρείες πώλησης ιατρικών συσκευών, καθώς και στους λοιπους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υγείας (βλ. ιδιώτες γιατροί, διαγνωστικά κέντρα). Σε αυτούς, η διολίσθηση των δαπανών άγγιξε το 7% και 9% αντίστοιχα.

Κατά τι λιγότερο, ένιωσαν την κρίση στα… κιτάπια τους τα νοσοκομεία ανά την επικράτεια, καθώς η συνολική δαπάνη που τα αφορά παρουσίασε μια μέση ετήσια πτώση της τάξης του 6%, καταλήγοντας στα 6,2 δισ. ευρώ το 2015 από τα αντίστοιχα 9 δισ. ευρώ του 2009.

Αναφορικά με την κατάσταση στον κλάδο των ιδιωτικών νοσοκομείων, μετά από μια περίοδο συνεχούς ανάπτυξης μέχρι το 2009, παρουσιάζει σημαντική κάμψη, κυρίως λόγω της καθιέρωσης του συστήματος εκπτώσεων και επιστροφής χρημάτων (rebate) προς το κράτος, τα οποία και συρρίκνωσαν τα έσοδά τους.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα