Η Κυβέρνηση παίρνει την κατάσταση στα χέρια της!

Το άρθρο 16 του Συντάγματος, βάσει του οποίου ο αθλητισμός τελεί υπό την προστασία και την ανώτατη εποπτεία του Κράτους, επικαλέστηκε ο υφυπουργός αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, εμμένοντας στις θέσεις της Κυβέρνησης περί της λειτουργίας των Ομοσπονδιών και καταργώντας – επί της ουσίας – το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ!

Επί της ουσίας, ο υφυπουργός αναπαράγει το άρθρο 16 του Συντάγματος, παράγραφος 9, το οποίο αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο αθλητισμός τελεί υπό την προστασία και την ανώτατη εποπτεία του Κράτους. Το Κράτος επιχορηγεί και ελέγχει τις ενώσεις των αθλητικών σωματείων κάθε είδους, όπως νόμος ορίζει. Νόμος ορίζει επίσης τη διάθεση των ενισχύσεων που παρέχονται κάθε φορά στις επιχορηγούμενες ενώσεις, σύμφωνα με τον προορισμό τους».

Πολλοί πίστευαν ότι με τη σθεναρή αντίδραση της ΕΠΟ και των διεθνών ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών (FIFA/UEFA) θα καμπτόταν η αντίσταση του Σταύρου Κοντονή. Τουλάχιστον στην παρούσα φάση και με όσα δήλωσε στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο υφυπουργός την Πέμπτη (16/4), έπεσαν έξω! Ο πολιτικός προϊστάμενος του αθλητισμού δεν υπαναχώρησε ούτε στο ελάχιστο των θέσεών του, δηλώνοντας κατηγορηματικά πως βάσει του ελληνικού Συντάγματος η Πολιτεία οφείλει να ελέγχει και να εποπτεύει τις Ομοσπονδίες, τονίζοντας δε, πως αν οι διεθνείς Ομοσπονδίες θεωρούν πετυχημένο το μοντέλο που εφάρμοσαν, ας εξηγήσουν την αποδεδειγμένη ύπαρξη δύο εγκληματικών οργανώσεων στο ποδόσφαιρο, οι οποίες έδρασαν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.

Ο Σταύρος Κοντονής ξεκαθάρισε ότι η Πολιτεία θα αναλάβει τις ευθύνες που της επιβάλλει το Σύνταγμα και θα ασκήσει τον ρόλο της στο ακέραιο, υιοθετώντας το μοντέλο διοίκησης των Δήμων, οι οποίοι εποπτεύονται από τις Περιφέρειες και εκείνες με τη σειρά τους από την Κεντρική Διοίκηση. Τέλος, τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση, ότι η Κυβέρνηση δεν θα δεχθεί εκβιασμούς από κανέναν και εκτίμησε ότι δεν θα επέλθει αποκλεισμός του ελληνικού ποδοσφαίρου και των ομάδων του από τις διεθνείς Ομοσπονδίες, διότι, όπως εξήγησε, οι τελευταίες έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει. Αναλυτικά οι δηλώσεις του υφυπουργού αθλητισμού:

«Το πρώτο που θέλω να πω είναι διαχειριζόμαστε μία δύσκολη κατάσταση περί των οικονομικών στη ΓΓΑ και επειδή ακούστηκαν διάφορα παράπονα από τις Ομοσπονδίες την τελευταία περίοδο, θα ήθελα να υπενθυμίσω προς όλους ότι ο προϋπολογισμός που διαχειριζόμαστε είναι αυτός που ψήφισε η προηγούμενη Κυβέρνηση, και είναι μειωμένος κατά 12 εκ. ευρώ από τον προηγούμενο. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι κάνουμε μία τεράστια προσπάθεια να περιορίσουμε σπατάλες να ενισχύσουμε τους ελέγχους και τον ελεγκτικό μηχανισμό της ΓΓΑ, ο οποίος δεν υπήρχε και αυτό το τονίζω. Γίνεται πολύ μεγάλη προσπάθεια να νοικοκυρέψουμε τα οικονομικά. Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό, και όπως ανέφερε και ο Υπουργός ο κ. Μπαλτάς, σήμερα αποφασίστηκε να ματαιωθεί το ταξίδι μου στο Σότσι, όπου θα συμμετείχα στο φόρουμ της Sportacord. Και δεν θα γίνει για την εξοικονόμηση χρημάτων προς ενίσχυση του ερασιτεχνικού αθλητισμού και των σωματείων. Θα περιοριστούμε στην καθιερωμένη συνάντηση των Υπουργών Αθλητισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα γίνει υπό τη λετονική προεδρία στα τέλη Μαΐου.

Όσον αφορά το Νομοσχέδιο, το οποίο γνωρίζετε αφού το δώσαμε στη δημοσιότητα μόλις το συντάξαμε και το παρουσιάσαμε στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Οι διαφοροποιήσεις είναι ελάχιστες και προέκυψαν μέσα από τη δημόσια διαβούλευση. Από τις παρατηρήσεις που μας έγιναν από την κεντρική νομοπαρασκευαστική επιτροπή της βουλής για την περαιτέρω νομική θωράκιση του Νομοσχεδίου, έχει προστεθεί ένα επιπλέον άρθρο: «Καταργείται το άρθρο 29 παρ 12 του νόμου 3479» και έτσι η ακροτελεύτια διάταξη έχει πάρει τον αριθμό 16.

Θα ήθελα να πω ότι έγινε τεράστια προσπάθεια από το νομικό επιτελείο της ΓΓΑ, χωρίς νομοπαρασκευαστική επιτροπή, να δώσει η κυβέρνηση μια άμεση απάντηση σε ένα τσουνάμι βίας που αντιμετωπίσαμε τις πρώτες μέρες που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας. Πιστεύουμε ότι αυτά τα πρώτα μέτρα απαντάνε στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο επαγγελματικός αθλητισμός και ιδιαίτερα το ποδόσφαιρο. Διότι έχετε αντιληφθεί ότι τα ζητήματα της βίας πια εξαπλώνονται με ένα τρόπο θα έλεγα παράλογο, αλλά υπαρκτό, σε αθλήματα τα οποία τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαν προβλήματα, εξαπλώνονται και σε παιδικά πρωταθλήματα. Πιστεύουμε ότι το νομοσχέδιο ξαναβάζει στις ράγες που πρέπει τις ευθύνες του κράτους. Τις ευθύνες της Πολιτείας , τις ευθύνες της Κυβέρνησης.

Το νομοσχέδιο βάζει ξανά σε ράγες τις ευθύνες του κράτους, της πολιτείας και της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση και η Βουλή είναι οι μόνοι νομιμοποιημένοι φορείς από τον ελληνικό λαό και δεν είμαστε διατεθειμένοι να εκχωρήσουμε τις αρμοδιότητες του κράτους. Το άρθρο 16, παράγραφος 9, του Συντάγματος αναφέρει ρητά ότι το Κράτος αποτελεί ρόλο ελεγκτικό και εποπτικό σε όλα τα θέματα του αθλητισμού. Αυτό το ρόλο θα τον παίξει και θα τον ασκήσει στο ακέραιο. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν θα εκχωρήσει ευθύνες αλλά θα ανακτήσει και ό,τι έχει κακώς μέχρι τώρα εκχωρηθεί! Από τη στιγμή που θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο η κυβέρνηση είναι υπόλογη για ό,τι κάνει και ό,τι πει. Αναλαμβάνουμε την πολιτική ευθύνη, γι’ αυτό μας ψήφισε ο λαός και γι’ αυτό η Βουλή μάς έδωσε την εμπιστοσύνη της.

Η Πολιτεία αναγνωρίζει το αυτοδιοίκητο όπως υπάρχει σε Δήμους, Περιφέρειες και τα Πανεπιστήμια. Εν υπάρχει περίπτωση όμως να εξαιρεθούν από τον έλεγχο, όπου υπάρχει δημόσιο χρήμα. Θέλουμε το αυτοδιοίκητο, όλες όμως οι ομοσπονδίες θα ελέγχονται και θα διοικούνται με ενιαίο τρόπο, χωρίς να υπάρχουν θύλακες και εξαιρέσεις. Η UEFA και η FIFA είναι διεθνείς οργανισμοί που διέπονται από το ελβετικό δίκαιο. Η ελληνική Βουλή είναι ο χώρος που νομοθετεί με απευθείας εντολή από τον ελληνικό λαό. Προφανώς η ιεραρχία είναι αντίθετη. Κατά το παρελθόν το ελληνικό κράτος ψήφισε και νομοθέτησε. Μετά από δεκαετή τουλάχιστον εμπειρία όλοι έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους. Η ελληνική δικαιοσύνη έχει πλέον και επίσημο πόρισμα για δράση δυο εγκληματικών οργανώσεων. Αν κάποιος διεθνής παράγοντας θεωρεί ότι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο έχει λειτουργήσει σωστά, ας έρθει να μας το πει.

Η κυβέρνηση δεν κάνει ούτε δέχεται εκβιασμούς και νομοθετεί με βάση το συμφέρον των πολιτών και κυρίως της νεολαίας που θέλει να ασχολείται με τον αθλητισμό. Δε νομίζω ότι θα υπάρξει αποκλεισμός γιατί οι διεθνείς οργανισμοί έχουν αντιληφθεί την κατάσταση που επικρατεί.

Οι σχέσεις με την ΕΠΟ είναι σε επίπεδο διαβούλευσης. Δε σας κρύβω ότι αντιμετωπίζουμε δυσκολίες από την πλευρά της ΕΠΟ. Για παράδειγμα αν είναι αντίθετη στο άρθρο 5 που αφορά στους τακτικούς δικαστές και τις πειθαρχικές επιτροπές, θα πρέπει να μας πει το γιατί. Ζητάμε καθαρές και αιτιολογημένες απαντήσεις. Ο έλεγχος στις αθλητικές ομοσπονδίες και όπου υπάρχει ροή δημόσιου χρήματος θα γίνεται κανονικά. Έχει ενεργοποιηθεί ο ελεγκτικός μηχανισμός για τις ομοσπονδίες και ο έλεγχος θα γίνει σε βάθος τριετίας».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα