12 προτάσεις της Φώφης για αγρότες και κτηνοτρόφους

 

«Η κυβέρνηση παραδόθηκε, δεν διαπραγματεύτηκε ποτέ κι έφερε ένα νέο μνημόνιο ντροπής, χωρίς να συνοδεύεται, για πρώτη φορά, από χρηματοδότηση». Τα παραπάνω είπε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, στη διάρκεια εκδήλωσης με τη συμμετοχή κομματικών στελεχών και πολιτών στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας.

Κατά την επίσκεψη της σε παραγωγικές μονάδες η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κι επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατέθεσε 12 προτάσεις για τον πρωτογενή τομέα.  Κι όπως τόνισε αυτές οι προτάσεις είναι τα πραγματικά αντίμετρα και όχι «τα περιβόητα αντίμετρα που είναι παραμύθι. Δεν υπάρχουν αντίμετρα αν δεν συμφωνήσει ο Τόμσεν και χωρίς υψηλά πλεονάσματα. Πάνω από τη χώρα υπάρχει ένα τεράστιο “πωλείται”».  “Αυτά είναι πραγματικά αντίμετρα για ανάπτυξη τώρα, για παραγωγή πλούτου τώρα και όχι αντίμετρα για το 2019,2020”.

 

Στην Ημαθία

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης περιοδεύει από το πρωί στον νομό Ημαθίας. Το πρόγραμμά της περιελάμβανε επισκέψεις σε φάρμα παραγωγής ροδακίνων, σε κλωστοϋφαντουργία και συνάντηση με οινοπαραγωγούς συνεταιριστές.

Το μεσημέρι συναντήθηκε τον δήμαρχο Βέροιας Κωνσταντίνο Βοργιαζίδη κι αμέσως μετά θα επισκέφθηκε την ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο, καθώς και τη Βιβλιοθήκη της Βέροιας, ενώ στις 19:30 θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση στη Βέροια, στο ξενοδοχείο «Αιγές».

Οι προτάσεις

Οι 12 προτάσεις για τον πρωτογενή τομέα είναι οι ακόλουθες: 1η Πρόταση: Θέσπιση ισχυρών φορολογικών κινήτρων για την προώθηση νέων συλλογικών δομών για αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων κόστους και μικρού μεγέθους εκμεταλλεύσεων. Ο φόρος εισοδήματος να μειωθεί προοδευτικά. Μετά τη μείωση του ΦΠΑ στο 13% των αγροτικών εφοδίων και εισροών, που πρώτοι εμείς ζητήσαμε, πρέπει να γίνει άμεσα έναρξη της επιστροφής 5 μονάδων ΦΠΑ στους οργανωμένους παραγωγούς για μείωση του κόστους παραγωγής και ανταγωνιστικές παραγωγικές εκμεταλλεύσεις και να καταργηθεί άμεσα και ο αντιπαραγωγικός ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί.

2η ΠρότασηΝα αποσυνδεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές από το φορολογητέο εισόδημα και για να διευκολύνουμε την ανανέωση των παραγωγών για κάθε ζευγάρι νέων αγροτών τα πρώτα 5 χρόνια να πληρώνονται οι εισφορές από έναν.

3η Πρόταση:  Να  καθιερωθεί η καθολική επέκταση και εφαρμογή του εργόσημου σε όλους τους αγροτοεργάτες που χρησιμοποιούν οι αγρότες, ως μέσο  ουσιαστικής μείωσης της εισφοροδιαφυγής αλλά και διευκόλυνσης των αγροτών για την καταγραφή στα έξοδα της αμοιβής εργασίας τρίτων.

4η Πρόταση: Τη  διατήρηση του αφορολόγητου και ακατάσχετου των ενισχύσεων, χωρίς τις οποίες δε μπορεί να συνεχιστεί η παραγωγή και την εφαρμογή ακατάσχετου λογαριασμού και για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις  και επιχειρήσεις.

5η Πρόταση: Την καθιέρωση αγροτικού Πετρελαίου για την μείωση του κόστους ενέργειας και του κόστους παραγωγής καθώς και την στήριξη επέκτασης των ΑΠΕ στον πρωτογενή τομέα.

6η Πρόταση:  Την εφαρμογή ειδικών πολιτικών για την αγροτική γη με διανομή σε νέους αγρότες και επιστήμονες, τη διαχείριση και εξοικονόμηση αρδευτικού νερού, την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας για την στροφή σε ποιοτικά προϊόντα, την παραγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού, παράλληλα με την ουσιαστική εποπτεία της αγοράς για την προστασία από τις ελληνοποιήσεις γεωργικών προϊόντων και την αποτροπή στρεβλώσεων στην αγορά αγροτικών εφοδίων.

7η Πρόταση:  Την αξιοποίηση κάθε δυνατότητας της ΚΑΠ για την ανάπτυξη της υπαίθρου και της χώρας  με την άμεση προκήρυξη του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης 2015-2020 συνολικού προϋπολογισμού 6 δις ώστε να αξιοποιηθούν τα συνολικά 20 δις € για τον Ι και ΙΙ πυλώνα της ΚΑΠ για την χώρα που εξασφάλισαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ με έμφαση στους νέους αγρότες, τα σχέδια βελτίωσης και μεταποίησης, τα εγγειοβελτιωτικά έργα για το αρδευτικό νερό,  τις γεωργικές συμβουλές και τα προγράμματα κάλυψης από τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής, της ερημοποίησης και των απότομων μεταβολών της αγοράς. 

 8η Πρόταση:  Δημιουργία ταμείου (ΕΤΕΑΝ) χρηματοδότησης των παραγωγικών επενδύσεων στην παραγωγή, μεταποίηση και εμπορία τω αγροτικών προϊόντων για να στηρίξουμε την παραγωγική διαδικασία με την αναγκαία χρηματοδότηση.

9η ΠρότασηΑντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και του πρωτογενούς τομέα για μια δεύτερη ευκαιρία στους αγρότες και τις επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα.

10η Πρόταση: Αναδιοργάνωση του παραγωγικού μοντέλου με στόχο τον προσανατολισμό στη αγορά, τα ποιοτικά προϊόντα  και ειδικό πρόγραμμα για την κτηνοτροφία για υποκατάσταση των εισαγωγών. Σύνδεση του πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό για να μπορέσουμε να έχουμε καλύτερη αξιοποίηση της ντόπιας παραγωγής και ενίσχυση των εξαγωγών. Προγράμματα στήριξης των εξαγωγών με ενέργειες προώθησης των αγροτικών προϊόντων αξιοποιώντας τα κοινοτικά προγράμματα και χρηματοδότησης.

11η Πρόταση:  Άρση του αδιεξόδου στον ΕΛΓΑ με άμεση βελτίωση της λειτουργίας του ΕΛΓΑ για την εκτίμηση των ζημιών και την καταβολή των αποζημιώσεων με θεσμοθέτηση χρήσης εγκεκριμένων ή διαπιστευμένων  εξωτερικών γεωτεχνικών ελεγκτών.

12η Πρόταση:  Εφαρμογή προγραμμάτων κατάρτισης νέων αγροτών και ανέργων σε λειτουργούσες αγροτικές επιχειρήσεις εκμεταλλεύσεις με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο  για απόκτηση εμπειρίας και στήριξη όλων των κοινωνικών υποδομών υγείας και παιδείας στην ύπαιθρο για την στήριξη της αγροτικής οικογένειας και της ελληνίδας αγρότισσας.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα