Η «κόκκινη γραμμή» των ευρωπαϊστών υπουργών

Υπό την ιδιότητα του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών βγήκε στα κανάλια το πρωί ο Δημήτρη Μάρδας προκειμένου να μιλήσει για την επόμενη ημέρα των τραπεζών μετά το δημοψήφισμα (σ.σ. «οι θυρίδες δεν θα ανοίξουν για λόγους ισότητας, ωστόσο όταν ανοίξουν οι τράπεζες οι δικαιούχοι θα είναι απόλυτοι διαχειριστές»), αλλά την παράσταση την κλέβει –για όσους θέλουν να διαβάζουν πίσω από τις γραμμές– το πολιτικό μήνυμα που έστειλε στην κυβέρνηση.

Ποιο είναι αυτό; Ότι υπάρχουν μέλη του υπουργικού συμβουλίου της συγκυβέρνσης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛΛ. που έχουν θέσει όπως είπε ο υπουργός τη δική τους «κόκκινη» γραμμή που είναι –τι άλλο;– η παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Μάρδας μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Mega, η κυβέρνηση πρέπει να δώσει την εικόνα «μιας ομάδας διαπραγματευτών με ένα σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό», συμπληρώνοντας ότι «η παραμονή στο ευρώ είναι ένας όρος που πολλοί από εμάς τον έχουμε θέσει για την παραμονή στην κυβέρνηση». Συμπλήρωσε, τέλος, ο κ. Μάρδας ότι «οποιαδήποτε αμφιβολία εκ μέρους των θεσμών πρέπει να εκλείψει στις επόμενες ώρες, αν όχι στο επόμενο 24ωρο».

Ένα ερώτημα που προκύπτει από τις δηλώσεις Μάρδα –τουλάχιστον όπως αυτές διατυπώθηκαν– είναι αν η μέχρι σήμερα ελληνική διαπραγματευτική ομάδα διέπετο από αντιευρωπαϊκό προσανατολισμό κι απάντηση επ’ αυτού δεν πρόκειται να υπάρξει ποτέ.

Ωστόσο μοιάζει προφανές ότι οι ευρωπαϊστές του υπουργικού συμβουλίου ανακουφίστηκαν από τις πρωθυπουργικές δηλώσεις ότι το 61% του «ΟΧΙ» δεν είναι εντολή ρήξης με την Ευρώπη. Εξίσου προφανής μοιάζει η εκτίμηση ότι οι χαμηλότερων τόνων υπουργοί της κυβέρνησης δεν πρέπει να… στενοχωρήθηκαν και πολύ από την αποπομπή Βαρουφάκη.

Τις παραπάνω «κόκκινες γραμμές» των ευρωπαϊστών υπουργών του είναι μάλλον δύσκολο να μην τις έλαβε υπόψη του ο Αλέξης Τσίπρας

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα