Η κόντρα «αιωνίων» απασχολεί τους ξένους

Δεν ξανάγινε! Μπορεί το ντέρμπι της Κυριακής μεταξύ του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού να μην κρίνει το πρωτάθλημα (αν και παραμονεύει ο Πανιώνιος), ωστόσο ο αθλητικός κόσμος του εξωτερικού – και κυρίως της κεντρικής Ευρώπης – δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για την «αιώνια» ελληνική αναμέτρηση.

Στην «πράσινη» ΠΑΕ τα έχουν χάσει, αφού θα αφιχθούν στην Ελλάδα και στο «Απόστολος Νικολαΐδης» περισσότερα από 20 τηλεοπτικά δίκτυα, με το κάθε ένα από αυτά να φέρνει έναν τουλάχιστον δημοσιογράφο και έναν φωτογράφο! Πρώτη φορά συμβαίνει κάτι τέτοιο και επειδή οι κανόνες αβρότητας δεν επιτρέπουν στον Παναθηναϊκό να αρνηθεί επισκέπτες από το εξωτερικό, θα αναγκαστεί να μειώσει τις διαπιστεύσεις των Ελλήνων δημοσιογράφων!

Γιατί άραγε συμβαίνει κάτι τέτοιο; Η απάντηση είναι απλή, το περσινό παιχνίδι μεταξύ των δύο ομάδων στο «Απόστολος Νικολαΐδης» που δεν ξεκίνησε ποτέ απασχόλησε σε τεράστιο βαθμό τα ευρωπαϊκά Μέσα που δεν θέλουν να χάσουν κάποιο… παρόμοιο σκηνικό. Είναι άλλωστε γνωστό ότι οι εικόνες καταστροφής πουλάνε. Πέραν της περσινής ιστορίας, οι δύο μεγάλες ελληνικές ομάδες «κουβαλάνε» ποδοσφαιριστές που είναι γνωστοί στις πατρίδες τους. Ο Μάρκους Μπεργκ για παράδειγμα είναι ο βασικός στράικερ της Εθνικής Σουηδίας και δεν είναι τυχαίο ότι δύο δίκτυα από τη συγκεκριμένη χώρα έχουν εκφράσει την επιθυμία να βρεθούν στη Λεωφόρο!

Η ιστορία και η… προϊστορία

Το μεγάλο ντέρμπι του «Απόστολος Νικολαΐδης» είναι το 195ο επίσημο παιχνίδι μεταξύ των δύο ομάδων και το 70ο στο ιστορικό γήπεδο του Παναθηναϊκού. Στη Λεωφόρο οι δύο ομάδες έχουν νικήσει 20 φορές η κάθε μία και 29 παιχνίδια έχουν λήξει ισόπαλα. Συνολικά, ο Ολυμπιακός έχει νικήσει τα 80 παιχνίδια, ο ΠΑΟ τα 48, ενώ 66 έχουν λήξει χωρίς νικητή.

Το πρώτο επίσημο παιχνίδι μεταξύ των δύο ομάδων διεξήχθη στο ίδιο γήπεδο πριν από 83 χρόνια! Ήταν τα μπαράζ του πρωταθλήματος του 1930, αφού στην πρώτη διοργάνωση οι ομάδες του ΠΟΚ δεν είχαν συμμετάσχει, διαμαρτυρόμενοι με τον τρόπο διεξαγωγής της ΕΠΟ. Την πρώτη μέρα του Ιούνη ο ΠΑΟ συντρίβει τον Ολυμπιακό με 8-2 και αυτό παραμένει μέχρι και σήμερα το μεγαλύτερο αποτέλεσμα σε ντέρμπι «αιωνίων» και φυσικά η μεγαλύτερη νίκη του Παναθηναϊκού. Η μεγαλύτερη «ερυθρόλευκη» νίκη στο ίδιο γήπεδο έλαβε χώρα δύο χρόνια αργότερα, στην αναμέτρηση της 13ης Νοέμβρη του 1932, όταν ο Ολυμπιακός επικράτησε 1-6.

Στα πιο πρόσφατα αποτελέσματα μεταξύ των δύο ομάδων έχουμε τρεις νίκες του Ολυμπιακού (0-1, 1-0 και 3-0), δύο του Παναθηναϊκού (2-1 και 3-0), ενώ τη σεζόν 2012-13 τα δύο παιχνίδια έμειναν στην ισοπαλία (2-2 και 1-1). Το περσινό ματς της Λεωφόρου κατοχυρώθηκε 0-3 στον ΟΣΦΠ στα χαρτιά.

Τι να περιμένουμε εμείς και οι ξένοι

Είναι κρίμα που οι ξένοι δημοσιογράφοι θα έρθουν να παρακολουθήσουν ένα μεγάλο ντέρμπι που δεν θα συγκεντρώσει περισσότερους από 15.000 φιλάθλους. Στο παρελθόν έχουν διεξαχθεί δέκα παιχνίδια με περισσότερους από 70.000 φιλάθλους (στο ΟΑΚΑ φυσικά), κάποια μάλιστα ίσως συγκέντρωσαν 80.000 ανθρώπους. Από τις 18 Νοέμβρη του 1984 μέχρι και τις 8 Μαΐου του 1988, έγιναν εννέα παιχνίδια στην Καλογρέζα (δύο τελικοί Κυπέλλου, τέσσερα ματς με γηπεδούχο τον ΠΑΟ και τρία με γηπεδούχο τον Ολυμπιακό) όπου κόπηκαν πάνω από 72.000 εισιτήρια, με ρεκόρ τα 74.452 εισιτήρια της πρώτης αναμέτρησης των δύο ομάδων στο συγκεκριμένο γήπεδο το Μάη του 1984!

Στον καθαρά αγωνιστικό τομέα, ο Μαρίνος Ουζουνίδης δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα, ωστόσο είδε τους ποδοσφαιριστές του να πιάνουν μέτρια απόδοση στο Καυτανζόγλειο και σίγουρα ανησυχεί, καθώς δεν είναι εξασφαλισμένη ακόμη η ευρωπαϊκή έξοδος και σε περίπτωση απώλειας βαθμών, θα έχει να ανησυχεί για πιθανές νίκες της ΑΕΚ, της Ξάνθης και του Πλατανιά που θα τον στριμώξουν βαθμολογικά. Στην πραγματικότητα, δεν είναι τόσο ντέρμπι γοήτρου, όσο παιχνίδι στο οποίο η νίκη αποτελεί μονόδρομο.

Ομοίως, οι Πειραιώτες εξετάζουν το παιχνίδι όχι τόσο ως ντέρμπι γοήτρου, αλλά ως το παιχνίδι από το οποίο θα φύγουν με το «τρίποντο» και δεν θα επιτρέψουν όνειρα πρωταθλήματος στη Νέα Σμύρνη.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα