Η λίστα Λαγκάρντ ήρθε επίσημα για… αξιοποίηση

Γερό χαστούκι είναι για τον Βαγγέλη Βενιζέλο η αποκάλυψη ότι το επίσημο έγγραφο που συνόδευε την Λίστα Λαγκάρντ όριζε πως αυτή θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί για φορολογικούς σκοπούς.

Η εξέλιξη αυτή όπλισε εκ νέου την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κα Κωνσταντοπούλου η οποία πλέον μιλά για συγκάλυψη και επέστρεψε επιθετικά κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και όχι μόνο.

Επί της ουσίας τα έγγραφα που έφτασαν στην προανακριτική επιτροπή αποδεικνύουν πως το cd με τη λίστα Λαγκάρντ είχε έλθει επισήμως στην Ελλάδα και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για φορολογικούς σκοπούς. Από τα στοιχεία που κατατέθηκαν καταρρίπτεται παταγωδώς ο ισχυρισμός τόσο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, όσο και του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου ότι η λίστα Λαγκάρντ ήταν ανεπίσημο έγγραφο και προϊόν υποκλοπής και δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί.

Το έγγραφο που εστάλη στις 29 Σεπτεμβρίου 2010 από την γαλλική Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Οικονομικών προς τον τότε έλληνα πρέσβη στο Παρίσι Κωνσταντίνο Χαλαστάνη ανέφερε μεταξύ άλλων:
« Οι πληροφορίες αυτές σας διαβιβάζονται σύμφωνα με το άρθρο 23 της από 21 Αυγούστου 1963 φορολογικής σύμβασης μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας και σύμφωνα με το άρθρο 2′ της από 19 Δεκεμβρίου 1977 Οδηγίας 77/799/CEE, όπως αυτή τροποποιήθηκε.
Σας υπενθυμίζω ότι σύμφωνα με το άρθρο 7 της εν λόγω οδηγίας κα με τις ανωτέρω παρατεθείσες διατάξεις, οι πληροφορίες αυτές θα πρέπει να παραμείνουν εμπιστευτικές και να μην χρησιμοποιηθούν για σκοπούς μη φορολογικούς».
Πρόκειται για το έγγραφο το οποίο, κατά δήλωσή του, στην Προανακριτική, τον Ιανουάριο, είχε “χάσει” ο Ελληνας πρέσβης στο Παρίσι, Κώστας Χαλαστάνης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από την πρώτη στιγμή, στη βάση της επιχειρηματολογίας του περί άγνοιάς του για τα τεταικταινόμενα περί λίστας, άφηνε υπόνοιες κατά του Γιώργου Παπακωνσταντίνου: «Ολα αυτά που συνδέονται με τη διερευνώμενη πράξη της νόθευσης εγγράφου από τον πρώην υπουργό και το επικουρικό αδίκημα της παράβασης καθήκοντος έχουν τελεστεί -εάν έχουν τελεστεί- πριν αναλάβω εγώ υπουργός».

Στην συνέχεια είχε εντάξει τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη στην αντίπαλη πλευρά, επικαλούμενος τη σχετική τους αλληλογραφία μέσω e-mail. «Ενας πρώην υπουργός (σ.σ.: ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Περιβάλλοντος) ανταλλάσσει μηνύματα με ένα νυν ειδικό γραμματέα (σ.σ.: εννοεί τον κ. Διώτη) ερήμην του εν ενεργεία υπουργού, ο οποίος δεν είχε ενημερωθεί ούτε από τον πρώην υπουργό ούτε από τον εν ενεργεία ειδικό γραμματέα ότι πρόκειται να γίνει συνάντηση με τον διοικητή της ΕΥΠ και όλα αυτά πίσω από την πλάτη μου και ερήμην μου, τρεις – τέσσερις εβδομάδες μετά την ανάληψη καθηκόντων μου», δήλωσε.

«Ερχεται ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ, ο οποίος είναι πρώην εισαγγελέας, με τεράστια προανακριτική εμπειρία και λέει: “Αυτό μου το έστειλε ο Παπακωνσταντίνου ατύπως”, λέγοντάς μου ότι είναι προϊόν συνεργασίας των δύο μυστικών υπηρεσιών. Είναι προϊόν υποκλοπής από μια τράπεζα στην Ελβετία», είχε υποστηρίξει στις αρχές Απριλίου, στην Προανακριτική ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ.
Μετά την εξέλιξη αυτή, στην Επιτροπή θα κληθούν να καταθέσουν ως μάρτυρες οι πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης και Φίλιππος Σαχινίδης, αλλά και ο δημοσιογράφος Μάκης Κουρής.

Ο Γιάννης Ραγκούσης θα κληθεί να καταθέσει για να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με δηλώσεις του «για περίεργες συμπεριφορές μελών του υπουργικού συμβουλίου σε σχέση με την υπόθεση».

Από την Ιπποκράτους ξεκαθαρίζουν πως ο Β. Βενιζέλος δεν είχε… ιδέα! Και μάλιστα τα βάζουν με τον ΣΥΡΙΖΑ  γιατί θέλει να τον βάλει στο κάδρο των ενόχων.  «Το διαβιβαστικό έγγραφο του Γαλλικού Υπουργείου Οικονομικών του Σεπτεμβρίου 2010 που συνόδευε το cd της λεγόμενης λίστας Λαγκαρντ και παραλήφθηκε προσωπικά από τον τότε Υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ανεξάρτητα από τη νομική του σημασία ,δεν είχε τεθεί υπόψη των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών και του επόμενου Υπουργού που ενημερώθηκε από τον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ .

Η απελπισμένη προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να εμπλέξει τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο στην υπόθεση της λίστας βασίστηκε σε πανηγυρικώς αποδεδειγμένα αλλεπάλληλα ψεύδη και εγκληματικά οργανωμένες κινήσεις παρασκηνίου . Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι ακόμη δεν συνετίστηκαν οι υπεύθυνοι του ΣΥΡΙΖΑ » σημειώνεται σε διαρροές της Ιπποκράτους.

Από την άλλη ο Βαγγέλης Βενιζέλος καλείται να αντιμετωπίσει και τους ευρωβουλευτές του κόμματος του μετά τον πόλεμο που ο ίδιος άνοιξε προ μηνών.

Αυτή τη φορά η (τυπικά) επικεφαλής των ευρωβουλευτών Μαριλένα Κοππά έδωσε μια ακόμη συνέχεια στο εσωκομματικό μέτωπο μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του συγκροτήματος της Νέας Κρήτης ζητώντας «να σταματήσει το ΠΑΣΟΚ να είναι το γραφείο Τύπου του Σαμαρά».
Συμπλήρωσε δε: Είμαι ΠΑΣΟΚ ανεξαρτήτως του τι λέει η ηγεσία του κόμματός μου και με το πως συμπεριφέρεται στους ευρωβουλευτές του κόμματος που δεν είναι της αρεσκείας της.

Η φράση αυτές προστιθέμενες σε μια σειρά δηλώσεων αμφισβήτησης κατά της σημερινής ηγετικής ομάδας της Ιπποκράτους αποδεικνύουν ότι η συγκατοίκηση έχει ημερομηνία λήξης τις επόμενες Ευρωεκλογές.
Ανεξαρτήτως αυτού, η κυρία Κοππά δήλωσε πως θεωρεί «απόλυτα φυσιολογικό να συνομιλούμε και με τη ΔΗΜΑΡ και με το ΣΥΡΙΖΑ παρά τις σοβαρές επιφυλάξεις που έχω με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης» και πως δεν αποδέχεται την λογική των δύο άκρων στη πολιτική, δεν μπορείς είπε να εξισώνεις την φασιστική Χρυσή Αυγή με τις δυνάμεις της Αριστεράς, σημειώνοντας με νόημα ότι η συζήτηση στη κεντροαριστερά πρέπει να ανοίξει τώρα όχι με ηγεμονισμούς.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα