«Η λιτότητα του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζεται στην αύξηση φόρων»

Καυστικό είναι το άρθρο της Wall Steet Journal για τον Αλέξη Τσίπρα και την παρουσία του στην 81η ΔΕΘ. “Η δημοτικότητα του πρωθυπουργού θυμίζει εκείνη του Φρανσουά Ολάντ” επισημαίνει η εφημερίδα και συνεχίζει λέγοντας πως «ο Τσίπρας προσπαθεί να «επανεκκινήσει» την πρωθυπουργία του».

Ο εκλογικά επιτυχημένος λαϊκιστής της Ευρώπης, έχει γίνει σχεδόν τόσο αντιδημοφιλής, όσο και το ελληνικό πολιτικό κατεστημένο που ανέτρεψε σχεδόν δύο χρόνια πριν, αναφέρει αρχικά η αμερικανική εφημερίδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός, που βλέπει τη δημοτικότητά του να μειώνεται στις δημοσκοπήσεις, επιδίωξε να δώσει νέα ώθηση στην πρωθυπουργία του το Σαββατοκύριακο. Αλλά «η με οικονομικά προβλήματα χώρα του έχει σε μεγάλο βαθμό εγκαταλείψει κάθε ελπίδα για μια επικείμενη αλλαγή που ο ίδιος υπόσχεται».

Όπως αναφέρει μια πρόσφατη έρευνα, μόνο το 19% των Ελλήνων τον βλέπουν θετικά και το 85% είναι δυσαρεστημένοι με την κυβέρνησή του.
Τέτοια χαμηλά ποσοστά δημοτικότητας –αντίστοιχα έχει ο Γάλλος πρόεδρος Francois Hollande- αντανακλούν πώς το αστέρι του κινήματος κατά της λιτότητας στην Ευρωζώνη έχει έρθει κάτω στην γη.
Όπως επισημαίνει η Wall Street Journal, η οικονομική ανάκαμψη, την οποία έχει επανειλημμένως υποσχεθεί ο Αλ. Τσίπρας και στηρίζεται σε αυτή για να αναβιώσει τις τύχες του, έχει αποτύχει μέχρι στιγμής να γίνει πραγματικότητα.
«Οι αυξήσεις φόρων για την επίτευξη των αυστηρών στόχων του προϋπολογισμού που θέτει η διεθνή διάσωση της Ελλάδας και τα capital controls για την προστασία του εύθραυστου τραπεζικού συστήματος, αναμένεται να διατηρήσουν σε ύφεση την Ελλάδα φέτος».
Πάντως κατά τη WSJ αν και οι πρόωρες εκλογές τείνουν να γίνουν σύνηθες φαινόμενο στην Ελλάδα, αυτές δεν αναμένονται σύντομα, καθώς όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα “η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του Αλ. Τσίπρα είναι λεπτή αλλά συνεκτική”.
Ωστόσο, όπως αναφέρει η WSJ ένα χρόνο μετά από την επανεκλογή του κ. Τσίπρα, η ζωή με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει σε μεγάλο βαθμό με αυτό που υπήρχε πριν. Η κυβέρνηση έχει κολλήσει σε ατελείωτους γύρους συνομιλιών με τους πιστωτές για την επίτευξη των στόχων της συμφωνίας. Η κύρια αλλαγή είναι ότι “η λιτότητα του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζεται περισσότερο στην αύξηση των φόρων παρά στη μείωση δαπανών».

Η ομιλία του στη ΔΕΘ, είχε στόχο να παρουσιάσει μια «αισιόδοξη εξήγηση του τι συμβαίνει. Αλλά αυτό που συμβαίνει είναι απόλυτη στασιμότητα» τόνισε ο Θεόδωρος Κουλουμπής, Καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Ο ίδιος επισημαίνει πως ο Τσίπρας είναι «ένας ελκυστικός νέος άνθρωπος ο οποίος δεν δημιουργεί αισθήματα αποστροφή στο κοινό. Αλλά ακόμη και αυτός έχει χάσει την έλξη του διότι οι άνθρωποι πλέον το αισθάνονται στις τσέπες τους».

Σύμφωνα με την WSJ, οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις τοποθετούν τον Κ. Μητσοτάκη της ΝΔ μπροστά με δέκα ποσοστιαίες μονάδες. «Ωστόσο πρόωρες εκλογές, συνηθισμένες στην Ελλάδα, δεν αναμένονται σύντομα. Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του Αλ. Τσίπρα είναι λεπτή αλλά συνεκτική».

Έναν χρόνο μετά από την επανεκλογή του, η ζωή με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει σε μεγάλο βαθμό με αυτό που υπήρχε πριν. Η κυβέρνηση έχει κολλήσει σε ατελείωτους γύρους συνομιλιών με τους πιστωτές για την επίτευξη των στόχων της συμφωνίας. Η κύρια αλλαγή είναι ότι «η λιτότητα του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζεται περισσότερο στην αύξηση των φόρων παρά στη μείωση δαπανών».
Παρά τις οπισθοδρομήσεις, δεν μπορεί να ξεγράψει κανείς τον Αλ. Τσίπρα, τόνισε ο Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας στο Οικονομικών Πανεπιστήμιο Αθηνών.

«Η πλειονότητα των ανθρώπων έχει αποφασίσει ότι ο Τσίπρας έχει αποτύχει και ότι τους είπε ψέματα. Αλλά ως άνθρωπος, θεωρείται περισσότερο σαν και αυτούς, με τις αποτυχίες του, από ό,τι οι άλλοι διεκδικητές» πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα