Η «λογική» έμεινε «άστεγη» στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας

Υπάρχει λογική; Αν υπάρχει αυτή η έννοια στη σύγχρονη Ελλάδα, σίγουρα δεν κατοικεί στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Οι οπαδοί-μέτοχοι του Παναθηναϊκού προκάλεσαν ζημιές 100.000 ευρώ στο γήπεδό τους, για να… πλακωθούν με την αστυνομία και τελικά να μη διεξαχθεί το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.

Δεν γνωρίζουμε αν έχουν εμπεδώσει την κατάσταση στην ομάδα, καθώς ο καθένας από αυτούς τους «μάγκες» βιώνει μία δική του πραγματικότητα. Υπάρχει όμως ένα δεδομένο. Ο Παναθηναϊκός της «Λαϊκής Βάσης», ανήκει στους οπαδούς-μετόχους του. Όλοι οι φίλοι του «τριφυλλιού», ανεξάρτητα αν έχουν ενεργοποιηθεί καταθέτοντας τον οβολό τους, είναι εν δυνάμει ιδιοκτήτες της ομάδας.

Υπ’ αυτή την έννοια, όσα συνέβησαν στη Λεωφόρο το προηγούμενο Σάββατο, στερούνται κάθε λογικής. Διότι δεν είναι δυνατόν να γκρεμίζεις το σπίτι του, διότι είσαι τσαντισμένος με τον… γείτονα! Το να τσακωθείς και να πλακωθείς, είναι μέσα στην ανθρώπινη φύση, αν και δεν είναι κοινωνικά αποδεκτό. Το πάρεις τη βαριοπούλα και να ισοπεδώσεις το σπίτι σου, επειδή σου τη… σπάει ο… απέναντι, δεν εμπεριέχει την παραμικρή λογική βάση.

Ο Γιάννης Αλαφούζος δικαίως εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσυρθεί από την προεδρία στις επικείμενες εκλογές. Αισθάνεται και δικαίως, ότι είναι μόνος του. Μάι εταιρεία λαϊκής βάσης δεν λειτουργεί κατ’ αυτόν τον τρόπο. Ο εκάστοτε πρόεδρος είναι διαχειριστής και εντολοδόχος. Από ποιόν όμως θα πάρει «εντολή» ο Γιάννης Αλαφούζος; Από τους «μετόχους» που τα σπάνε στο «σπίτι τους» και προκαλούν τιμωρίες για την ομάδα; Πρόκειται για μία αυτοκαταστροφική μανία, μία αυτοκτονική διάθεση, που οδηγεί τον σύλλογο της Αθήνας ακόμη βαθύτερα στην κρίση.

Παρά τα όσα λάθη έχει κάνει, που έχει κάνει αρκετά, ο Γιάννης Αλαφούζος είχε το σθένος να βγει μπροστά και να ηγηθεί του συλλόγου όταν όλοι οι υπόλοιποι το έσκαγαν σαν τους ποντικούς από το καράβι που βουλιάζει. Κράτησε όρθιο τον Παναθηναϊκό και έδωσε βήμα στους οπαδούς. Είναι άδικο, λοιπόν, να δέχεται αυτόν τον ιδιότυπο πόλεμο, έστω και αν πολύς κόσμος διαφωνεί με τους χειρισμούς του σε ορισμένα θέματα από το καλοκαίρι και έπειτα. Είναι άλλο η κριτική και άλλο αυτό που συμβαίνει τούτη την περίοδο στον Παναθηναϊκό.

Είναι προφανές ότι οι οπαδοί του Παναθηναϊκού δεν έχουν συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα της κατάστασης και τον ρόλο τους. Ούτε ως οπαδοί, ούτε ως «μέτοχοι» μίας εταιρείας «λαϊκής βάσης». Εξακολουθούν να λειτουργούν όπως επί εποχής Βαρδινογιάννη, με τη διαφορά ότι πλέον δεν βρίζουν εν χορώ την οικογένεια που χρηματοδοτούσε την ομάδα. Τα ίδια έκαναν τότε, τα ίδια κάνουν και τώρα.

Όποια και αν είναι η διοίκηση την επόμενη μέρα των εκλογών, μία βασική αποστολή της θα πρέπει να είναι ο διαχωρισμός των ρόλων και το «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» με τους οπαδούς. Συμπεριφορές όπως αυτές του Σαββάτου δεν κάνουν κακό σε κανέναν άλλον, εκτός του Παναθηναϊκού.

Μετά απ’ όλα αυτά, το ερώτημα που τίθεται είναι ένα. Τι ακριβώς ήθελαν να πετύχουν οι οπαδοί μετατρέποντας σε κρανίου τόπο τη Λεωφόρο το περασμένο Σάββατο;

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα