Η λονδρέζικη «πασαρέλα» του ελληνικού επιχειρείν

Ούτε μία ούτε δύο αλλά περισσότερες από 30 αναμένεται να είναι οι φετινές συμμετοχές μεγάλων ονομάτων του ελληνικού επιχειρείν στην επενδυτική «πασαρέλα» που θα λάβει χώρα το τρίτο δεκαήμερο και για δύο ημέρες στο City του Λονδίνου.

 

Η αλήθεια είναι ότι το 12ο Annual Greek Roadshow που θα πραγματοποιήσει στη βρετανική πρωτεύουσα το Χρηματιστήριο της Αθήνας (σ.σ. υποστηρικτής του event θα είναι το Enterprise Greece, ενώ μένει να διευκρινιστεί αν θα συμμετάσχει και το ΤΑΙΠΕΔ) λαμβάνει ξεχωριστές διαστάσεις, τόσο για τις επιχειρήσεις που θα λάβουν μέρος όσο και για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξαιτίας της χρονικής συγκυρίας στην οποία διεξάγεται. Ποια είναι αυτή; Καταρχάς, τον Ιούλιο και αφού είχαν μεσολαβήσει 3 χρόνια «εξορίας» η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές με την έκδοση νέου 5ετούς ομολόγου σε μία προσπάθεια να δοκιμαστούν οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας. Επίσης τις δικές τους αντοχές δοκίμασαν πρόσφατα –και μάλιστα με ιδιαίτερη επιτυχία– τα εταιρικά ομόλογα γνωστών ελληνικών ομίλων όπως του ΟΠΑΠ, των ΕΛ.ΠΕ., της Μυτιληναίος, της Tέρνα Ενεργειακή, κ.ά.

Μπορεί επομένως τα όποια ψήγματα καλυτέρευσης του οικονομικού κλίματος να μην φτάνουν μέχρι τις τσέπες των πολιτών, ωστόσο το φθινοπωρινό roadshow στο Λονδίνο αναδεικνύεται σε μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να πειστούν οι ξένοι επενδυτές για τη θετική εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών και κατ’ επέκταση για το κερδοφόρο της προοπτικής να… ακουμπήσουν τα κεφάλαιά τους σε υγιή ονόματα του ελληνικού επιχειρείν.

 

Στοίχημα για όλους

Προφανώς το παραπάνω στοίχημα μόνο εύκολο δεν είναι. Κι αν οι εκπρόσωποι των ελληνικών ομίλων έχουν δώσει τα «διαπιστευτήριά» τους στο μανατζάρισμα των καραβιών τους σε δύσκολες συνθήκες, οι εκπρόσωποι του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης θα χρειαστούν πολλά… ψωμιά ακόμη για να κάνουν το ίδιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο παρασκήνιο της προετοιμασίας της προ μηνός εξόδου της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης αποδύθηκαν σε μπαράζ επαφών με δυνητικούς επενδυτές προκειμένου οι τελευταίοι να «ψηθούν» ότι η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα και πώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ., παρά τα αντιθέτως λεγόμενα επιδιώκει να χτίσει ένα φιλικό και μακριά από ιδεολογικο-πολιτικές αγκυλώσεις περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα. Κι έχει κι αυτό τη σημασία του, καθώς στο City οι Έλληνες κυβερνητικοί επιτελείς θα έχουν απέναντί τους ένα παραδοσιακά «δύσπιστο» ακροατήριο που εκτός των άλλων θα έχει ακούσει και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στη φετινή 82η ΔΕΘ (9-17 Σεπτεμβρίου). Αν αυτές οι εξαγγελίες δεν λειτουργούν διαβεβαιωτικά ως προς τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, τη διατήρηση της σφιχτής οικονομικής πολιτικής, της εισπραξιμότητας των φορολογικών εσόδων και βεβαίως την χωρίς άσκοπα προσκόμματα ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, τότε τα αποτελέσματα της ελληνικής επιχειρηματικής «πασαρέλας» στο Λονδίνο θα αποδειχτούν φιάσκο! Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που στο οικονομικό event του Σεπτεμβρίου αποφασίστηκε, όπως λένε οι πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η κυβέρνηση να εκπροσωπηθεί στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, ήτοι με τη συμμετοχή στο roadshow των υπουργών Οικονομίας και Ενέργειας.

 

 ΠΟΙΟΙ «ΠΑΝΕ» ΛΟΝΔΙΝΟ

 

Στο 12ο Annual Greek Roadshow που θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο αναμένεται να δώσουν το «παρών» εκπρόσωποι των 4 συστημικών τραπεζών (Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς) καθώς και της Attica Bank, στελέχη των ομίλων ΕΛ.ΠΕ., ΜΙG, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, άνθρωποι της Motor Oil, της Intarlot, του Τιτάνα, της ΒΙΟΧΑΛΚΟ, των Folli Follie, καθώς και των εταιρειών Lamda Development, Grivalia Properties, Aegean Airlines, Eλλάκτωρ, Fourlis, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, Εθνική Πανγαία, Σαράντης, Πλαστικά Θράκης, ΕΛΤΕΧ – Άνεμος, MLS, Creta Farm, ΟΛΠ, EXAE κ.ά.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα