«Η “Μακεδονία” χρειάζεται λύσεις, όπως και η Ελλάδα»

Την πίστη του ότι θα βρεθεί λύση με την Ελλάδα στο θέμα της ονομασίας, η οποία θα είναι αξιοπρεπής, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ σε δημοσιογράφους, λίγο πριν συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Πιστεύω ότι θα βρεθεί λύση, η οποία θα είναι αξιοπρεπής και για τις δύο πλευρές, μία λύση η οποία δεν θα προσβάλλει την ταυτότητα του “Μακεδονικού” λαού ούτε και αυτή ενός τμήματος των Ελλήνων», ανέφερε ο κ. Ζαεφ χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το mia.mk και συνέχισε: «Οι θέσεις μας είναι σαφείς. Είμαστε προετοιμασμένοι για λύση. Η “Μακεδονία” χρειάζεται λύσεις και ξέρω ότι και η Ελλάδα χρειάζεται επίσης λύσεις».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι «η χώρα σας είναι μέρος της ευρωπαϊκής ιστορίας και γεωγραφίας. Δεν ήρθα εδώ για να ανακοινώσω οριστική ημερομηνία ένταξης», κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, μετά τη συνάντησή τους στα Σκόπια.

Ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος ξεκίνησε από την πΓΔΜ την περιοδεία του στα Δυτικά Βαλκάνια, δήλωσε εντυπωσιασμένος από τη μεταρρυθμιστική πρόοδο που έχει πραγματοποιήσει η γείτονα χώρα και τόνισε την ανάγκη να συνεχίσει σε αυτό τον δρόμο και να λυθεί το θέμα του ονόματος με την Ελλάδα, σύμφωνα με ανάρτηση στο Twitter της αναπληρώτριας εκπροσώπου της Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα.

Οι αναρτήσεις του Σκοπιανού πρωθυπουργού στο Twitter

Από τη μεριά του, ο κ. Ζάεφ, όπως αναφέρει σε αναρτήσεις του στο Twitter, δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας του ως γεωγραφικό τμήμα της Ευρώπης, η οποία θα γίνει και τμήμα της πολιτικής δομής της ΕΕ. Επισήμανε πως τα Σκόπια αναμένουν στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να υπογραμμίζεται η αισθητή πρόοδος της χώρας του σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις.

Μία θετική έκθεση θα ωθήσει την επίτευξη εσωτερικών μεταρρυθμίσεων και θα βελτιώσει την ανάπτυξη των σχέσεων καλής γειτονίας, υποστήριξε ο κ. Ζάεφ και προσέθεσε πως τους είναι ξεκαθαρισμένο πως όσο πιο επιτυχημένες θα είναι οι μεταρρυθμίσεις τόσο πιο γρήγορα θα καταφέρουν να ενταχθούν στην ΕΕ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα