Η μισή ΕΠΟ στην Ευελπίδων

Όταν στις συζητήσεις φιλάθλων αναφέρεται η λέξη «ΕΠΟ», είναι δύσκολο σε εκατό άτομα να βρεθεί ένα να πει μια καλή κουβέντα για τα ονόματα των κατά καιρούς προέδρων και συμβούλων.

Από τη μια μεριά οι περίεργες αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων και των Επιτροπών που εκείνο (το Δ.Σ.) επέλεξε για τα στελέχη του, από την άλλη τα ραβασάκια της UEFA και της Sportradar που κάθε εβδομάδα ενέπλεκαν δυο-τρεις αγώνες σε «στημένα» για στοιχηματικούς λόγους.

Τι κάνει λοιπόν η ΕΠΟ για να αμυνθεί σε αυτόν τον ορυμαγδό καταγγελιών εις βάρος της; Απολύτως τίποτα! Η επικοινωνία της Ομοσπονδίας είναι επιεικώς ανύπαρκτη. Πλήθος τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών, δεκάδες sites, σύσσωμος ο αθλητικός Τύπος –όταν η ΕΠΟ «ακούμπαγε» ομάδες που έχουν υπό την προστασία της– καθημερινά με βαρείς και ασήκωτους χαρακτηρισμούς, ευθέως στρέφονται κατά μελών του Δ.Σ. και επιτροπών, χωρίς να υπάρχει μια στοιχειώδης ανακοίνωση από την Ομοσπονδία, ακόμα και σε θέματα που αδικείται!

Η «Α» προσπάθησε να αποκρυπτογραφήσει την παθητική αυτή στάση και να εντοπίσει τα αίτια που την προκαλούν.

Τα συμπεράσματα βγήκαν μετά από ένα play back στο παρελθόν, μια γενική ματιά στο παρόν και κάποιες σκέψεις για το μέλλον των «αρχόντων» του ποδοσφαίρου ήταν άκρως ενδιαφέροντα.

Η σοβαρότερη αιτία της… «αφωνίας» της Ομοσπονδίας έχει το υπόβαθρό της στο παρελθόν, αφού οι περισσότεροι για 20-25 χρόνια είχαν κολλήσει στις καρέκλες τους. Για το παρόν πάλι δεν έχουν τίποτα να επιδείξουν ως έργο, ώστε να επιβραβευθούν.

Όσον αφορά το μέλλον, για το οποίο όλοι μα όλοι προσδοκούμε κάτι καλύτερο, τίποτα δεν προδικάζει ότι η ΕΠΟ θα πάει καλύτερα. Το πιθανότερο σενάριο είναι να πάει χειρότερα τόσο για τους φιλάθλους όσο και για τους ίδιους, αφού όπως θα εξηγήσουμε πιο κάτω οι πιθανότητες κάποιοι από το Δ.Σ. να κατοικοεδρεύσουν σε ευαγή σωφρονιστικά ιδρύματα είναι πολλές, μα πάρα πολλές.

Τα «λαβράκια»

Ξεκινάμε λοιπόν με τη διόλου ευχάριστη αναδρομή στα πεπραγμένα των διοικήσεων της ΕΠΟ, πεπραγμένα που προκάλεσαν ορυμαγδό ερευνών και διώξεων από τους εισαγγελείς ποινικής δίωξης.

1) Δίωξη για τα έργα του Αγίου Κοσμά 

Οι δικογραφίες ΑΒΜ Φ/06/3372 και ΑΒΜ Ρ 2004/10 αφορούν διώξεις για τα αδικήματα της απάτης και της απιστίας εις βάρος του Δημοσίου και της ΕΠΟ σε βαθμό κακουργήματος.

Η άσκηση δίωξης αφορά από το νυν Διοικητικό Συμβούλιο τους Βασίλη Γκαγκάτση, Γιώργο Γκιρτζίκη, Άρη Σταθόπουλος και Γιάννη Οικονομίδη.

Η κατηγορία αφορά την εκτέλεση έργων κατασκευής αθλητικών εγκαταστάσεων στο ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά και στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Φλώρινας, μεταξύ των οποίων και των έργων: α) Κατασκευή κλειστού προπονητηρίου για τις εθνικές ομάδες ποδοσφαίρου στον Άγ. Κοσμά, β) Κατασκευή ξενώνων και κτιρίου αποθήκης προπονητηρίου στον Άγιο Κοσμά, γ) Πρόσθετες εργασίες στους ξενώνες και στον περιβάλλοντα χώρο, και δ) Αναβάθμιση και συμπλήρωση εγκαταστάσεων του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου Φλώρινας-ΔΑΚ Φλώρινας, με μη νόμιμες διαδικασίες και κυρίως με πρόχειρους διαγωνισμούς ώστε στην ουσία να ανατεθεί το έργο σε συγκεκριμένη εταιρεία, πράγμα το οποίο κι έγινε. Ειδικότερα, ο Βασίλης Γκαγκάτσης ως πρόεδρος της ΕΠΟ πέτυχε να εκτελεστούν τα έργα που αναφέρθηκαν, και τούτο για να πετύχει επιχορήγηση από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και με συνοπτικές διαδικασίες να ανατεθούν τα έργα αυτά σε συγκεκριμένη εταιρεία. Έτσι ισχυρίσθηκε ότι υπήρχαν οι νόμιμες προϋποθέσεις ώστε να ακολουθηθεί η διαδικασία της πρόσκλησης ενδιαφέροντος σε προεπιλεγμένες εργολήπτριες εταιρείες και της επιλογής τής πλέον συμφέρουσας προσφοράς εξ αυτών αντί της προκήρυξης διεθνούς διαγωνισμού, λόγω δήθεν κατεπείγοντος χαρακτήρα, ότι οι συμπληρωματικές συμβάσεις ήταν αναγκαίες λόγω απρόβλεπτων περιστάσεων μεταγενέστερων της αρχικής σύμβασης με την εργολήπτρια εταιρεία και ότι η εκτελεστική γραμματεία της ΕΠΟ είχε λάβει έγκριση από το Δ.Σ. της ΕΠΟ για την εκτέλεση αυτών με χαρακτήρα κατεπείγοντος και ότι όλα ήταν αποτέλεσμα νομίμων και διαφανών διαδικασιών, ενώ στην πραγματικότητα αυτά δεν ίσχυαν. Ήτοι σε κανένα από τα έργα αυτά δεν αιτιολογήθηκε ούτε και συνέτρεχε η προϋπόθεση κατεπείγοντος χαρακτήρα.

Όλη αυτή η υπόθεση έχει απασχολήσει κατά το παρελθόν τον Τύπο κι έχουν γίνει σχετικά δημοσιεύματα. Το ποσό το οποίο δαπανήθηκε για τα έργα αυτά είναι της τάξεως των 12.000.000 ευρώ περίπου.

Μετά την ισχύ του Ν.4022/2011, περί συστάσεως ειδικών ανακριτών για αδικήματα εις βάρος του Δημοσίου, η δικογραφία συνενώθηκε με άλλη παρεμφερή και χρεώθηκε στον ειδικό ανακριτή κ. Γαβριήλ Μαλλή (υπόθεση Τσοχατζόπουλου), από τις 29/2/2012. Προηγουμένως την είχε χρεωθεί ο 4ος ειδικός εφέτης ανακριτής.

 

2) Δίωξη για τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Κυπέλλου Ελλάδος των περιόδων 2004-2005 και 2005-2006

Η παραπάνω δικογραφία έχει στοιχεία ΑΒΜ Α01Ε08/568

Η δίωξη αφορά την ανάθεση τηλεοπτικών δικαιωμάτων της ΕΠΟ με διαδικασίες που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις του Νόμου και με διάφορα τεχνάσματα, σε συγκεκριμένη εταιρεία. Ειδικότερα, όσον αφορούσε τα τηλεοπτικά δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων Κυπέλλου Ελλάδος, των αγωνιστικών περιόδων 2004-2005 και 2005-2006, η ΕΠΟ προκήρυξε δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό υπό τον όρο της υποβολής προσφοράς και για τις δύο ανωτέρω αγωνιστικές περιόδους. Στην πρόσκληση αυτή ανταποκρίθηκαν 4 εταιρείες, υποβάλλοντας τις εξής οικονομικές προσφορές: 1) η ΕΡΤ Α.Ε., η οποία προσέφερε στην ΕΠΟ συνολικό τίμημα 6.950.000 ευρώ, 2) η NetMed Hellas A.E., η οποία προσέφερε συνολικό τίμημα 4.800.000 ευρώ, 3) η εταιρεία Blomberg Holdings Ltd, η οποία προσέφερε συνολικό τίμημα 6.200.000 ευρώ, και 4) η Intervision Services BV, η οποία προσέφερε συνολικό τίμημα 7.000.000 ευρώ. Πλην όμως ο Βασίλης Γκαγκάτσης είπε προς το συμβούλιο ότι οι προσφορές αυτές ήταν χαμηλές και αφού η άποψη αυτή επικράτησε ο διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος και η ΕΠΟ προχώρησε σε διαδικασία ανοικτών προσφορών. Οι άνω 4 εταιρείες αποσύρθηκαν και τότε εμφανίστηκε η εταιρεία Stadium Sport Agencies Ltd με έδρα τη Λευκωσία, η οποία ελεγχόταν από τον μάνατζερ Πασχάλη Παπαδόπουλο και ζήτησε τα τηλεοπτικά δικαιώματα 6 συγκεκριμένων αγώνων της Β΄ φάσης του Κυπέλλου Ελλάδος 2004-2005 έναντι του συνολικού τιμήματος 240.000 ευρώ, υπό τον όρο απόκτησης του δικαιώματα της τελευταίας προσφοράς. Η πρόταση έγινε δεκτή και στη συνέχεια ακολούθησε και η παραχώρηση στην ίδια εταιρεία του συνόλου των δικαιωμάτων μετάδοσης των αγώνων αυτών έναντι του συνολικού τιμήματος του 1.100.000 ευρώ μόνο. Έπειτα η Stadium Sport Agencies Ltd προχώρησε στην πώληση των δικαιωμάτων μετάδοσης όλων των αγώνων Κυπέλλου Ελλάδος στην ΕΡΤ Α.Ε. έναντι του τιμήματος του 1.400.000 ευρώ, αποκομίζοντας καθαρό κέρδος 300.000 ευρώ.

Αποτέλεσμα λοιπόν των ανωτέρω ήταν να ζημιωθεί η ΕΠΟ με πολλά εκατομμύρια ευρώ και γι’ αυτό μετά τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος αυτού για το αδίκημα της απιστίας και διατάθηκε κύρια ανάκριση, η οποία ακόμη εκκρεμεί.

Η δίωξη αφορά κυρίως τον Βασίλη Γκαγκάτση και τον μάνατζερ Πασχάλη Παπαδόπουλο, ενώ η έρευνα επεκτείνεται και σε άλλα μέλη του Δ.Σ. της ΕΠΟ.

3) Δίωξη για «στημένους» αγώνες (2011)

Η δίωξη ασκήθηκε από την αντεισαγγελέα Πρωτοδικών κα Πόπη Παπανδρέου, ανατέθηκε αρχικά στον πρωτοδίκη ανακριτή κ. Γεώργιο Κασίμη και στη συνέχεια με απόφαση της Ολομέλειας Εφετών ανετέθη στον εφέτη ανακριτή κ. Καλόφωνο, και μετά τη συνταξιοδότησή του στον εφέτη κ. Αυγέρη.

Ο κ. Αυγέρης περάτωσε την ανάκριση και από τον Φεβρουάριο του 2014 η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια του αντεισαγγελέα Εφετών κ. Παναγιώτη Πούλιο, η πρόταση του οποίου θα υποβληθεί στο Συμβούλιο Εφετών, το οποίο και θα αποφανθεί ποιος εκ των διωχθέντων και για ποιο αδίκημα θα παραπεμφθεί για δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Από τη νυν διοίκηση της ΕΠΟ, η δίωξη αφορά τα μέλη Γιάννη Κομπότη και Σπύρο Καλογιάννη.

4) Δίωξη για την κάρτα υγείας της ΕΠΟ

Η δίωξη έγινε από την Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος, και συγκεκριμένα από την αντεισαγγελέα Πρωτοδικών κα Κουρνιώτη.

Αφορά συμβάσεις της ΕΠΟ με την εταιρεία Opentek (στις 22/9/2005) και την εταιρεία PCSystems (εταιρεία που απορρόφησε την Opentek) στις 18/2/2010, για τις οποίες η ΕΠΟ δαπάνησε 8.061.755 ευρώ πλέον ΦΠΑ 1.663.124 ευρώ, ήτοι συνολικά 9.724.880 ευρώ.

Το παραπάνω ποσόν εκταμιεύτηκε από την ΕΠΟ χωρίς να παραδοθεί έστω και ένα πιστοποιητικό υγείας σε ερασιτέχνη ποδοσφαιριστή!!!

Οι κατηγορίες που βαρύνουν τους εμπλεκόμενους είναι ηθική αυτουργία και συναυτουργία σε απιστία με ενέργεια και παράλειψη, κατ’ εξακολούθηση. Τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΠΟ που διώκονται είναι οι –4–πρόεδροι Βασ. Γκαγκάτσης, Σ. Πιλάβιος, Γ. Σαρρής και Γ. Γκιρτζίκης, και τα μέλη Γιάν. Οικονομίδης, Άρ. Σταθόπουλος, Γ. Καραμελίδης, Βαγ. Μαζαράκης, Νικ. Προύντζος, Βαγ. Τοπολιάτης, Σπ. Καλογιάννης, Νικ. Αναστόπουλος.

5) Δίωξη Κορέα

Είναι η γνωστή τελευταία δίωξη για τον ρόλο της εγκληματικής οργάνωσης που κατά τον εισαγγελέα υπάρχει στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Από τα μέλη του Δ.Σ. διώκονται, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο πρώην πρόεδρος Γιώργος Σαρρής και ο νυν σύμβουλος Γιάννης Παπακωνσταντίνου.

Προκαταρκτικές εξετάσεις

Εκτός των παραπάνω διώξεων ήδη έχουν παραγγελθεί δύο προκαταρκτικές εξετάσεις, που, όπως δείχνουν τα πράγματα, σύντομα θα μετατραπούν σε διώξεις κατά μελών του Δ.Σ. της ΕΠΟ.

1η προκαταρκτική εξέταση

Αφορά την ύπαρξη πλαστών ενημεροτήτων. Η έρευνα του εισαγγελέα κ. Χάρη Λακαφώση αφορά τα μέλη του Δ.Σ. επί της θητείας των οποίων η ΕΠΟ δέχτηκε από ορισμένες ΠΑΕ πλαστές ενημερότητες και εξέδωσε δελτία ποδοσφαιριστών, χωρίς να ερευνήσει για τη γνησιότητά τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα αφορά τους δύο πρώην προέδρους της ΕΠΟ Βασ. Γκαγκάτση και Σοφ. Πιλάβιο, τον Άρ. Σταθόπουλο και τον πρώην πρόεδρο της ΕΙΜ Θεόδ. Κουρίδη.

2η προκαταρκτική εξέταση

Αφορά την απόφαση του Δ.Σ. της ΕΠΟ να συνάψει σύμβαση αγώνων Κυπέλλου Ελλάδος με την off-shore κυπριακή εταιρεία Media Goal του αντιπροέδρου της ΚΟΠ Γ. Κούμα και την εν συνεχεία μεταβίβαση των δικαιωμάτων αυτών στον OTE TV.

Συγκεκριμένα, η έρευνα γίνεται για να διαπιστωθεί εάν διαπράχθηκαν αδικήματα, ποινικής μορφής, με δεδομένο ότι η ελληνική νομοθεσία ρητά απαγορεύει τη ανάθεση τηλεοπτικών δικαιωμάτων από την ΕΠΟ σε μεσάζοντες και όχι σε τηλεοπτικό φορέα.

Αν η δίωξη ασκηθεί, τότε θα δημιουργηθεί πρόβλημα με πολλά μέλη του σημερινού Δ.Σ., τα οποία ψήφισαν θετικά μετά από γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου Θεοδ. Κουρίδη, ο οποίος όμως δεν εμφανίζεται στο σχετικό πρακτικό.

Υπάρχουν κι άλλες διώξεις και έρευνες που αφορούν το Δ.Σ. της ΕΠΟ, τις οποίες εν καιρώ η «Α» θα φέρει στη δημοσιότητα. προς το παρόν στεκόμαστε στις προθέσεις του νέου υφυπουργού Αθλητισμού Σταύρου Κοντονή να εξιχνιάσει όλες τις δικαστικές υποθέσεις που αφορούν το ποδόσφαιρο.

Για να δούμε αν άλλαξε κάτι…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα