Η ονομασία GornaMakedonija προκρίνεται για την ΠΓΔΜ

Από τα πέντε ονόματα που πρότεινε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Νίμιτς, η κυβέρνηση φαίνεται να επέλεξε το Republika GornaMakedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας) ενώ, όπως δημοσιεύθηκε από το iefimerida, η ελληνική πλευρά πέτυχε δύο πράγματα.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές του iefimerida, και από τις δύο πλευρές προτιμάται το συγκεκριμένο όνομα. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα, η ελληνική πλευρά διάλεξε το συγκεκριμένο όνομα καθώς πέτυχε, όχι μόνο η ονομασία να είναι σλάβικη αλλά και να εκφωνείτε σαν μια λέξη «GornaMakedonija», με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σκέτος ο όρος Μακεδονία στο όνομα.

Οι πηγές του iefimerida είπαν ότι η σκοπιανή πλευρά είχε ζητήσει το όνομα Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας), και αρχικά η ελληνική πλευρά είχε ζητήσει το όνομα Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη).

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το επόμενο βήμα μεταξύ των δύο χωρών είναι να υπογραφεί συμφωνία σχετικά με την αλλαγή του συντάγματος της ΠΓΔΜ, στα αλυτρωτικά και φυσικά την επίσημη αλλαγή του ονόματος.

«H πΓΔΜ θα εξελιχθεί σε ένα είδος καντονίου για την Ελλάδα, με ειδικές αναπτυξιακές ρήτρες, οικονομικών και εμπορικών συναλλαγών», αναφέρει η πηγή.

Αλλαγή στη «Μακεδονική» Εκκλησία

Εκτός των άλλων, πρόσθεσαν ότι θα αλλάξει και η ονομασία της Εκκλησίας, καθώς τώρα αποκαλείται Εκκλησία της «Μακεδονίας» και είχε επιχειρήσει να αναγνωριστεί και από άλλες Εκκλησίες. Από εδώ και στο εξής, θα ονομάζεται  «Αρχιεπισκοπή Αχρίδος» εγκαταλείποντας έτσι κάθε αλυτρωτική επιδίωξη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα