Η παρέα της Εθνικής ομάδας μεγαλώνει με νιάτα

 

Δύο νέα πρόσωπα στην Εθνική μας ομάδα εν όψει του αγώνα της 9ης Ιουνίου με τη Βοσνία στη Ζένιτσα για τα προκριματικά του Μουντιάλ, δύο παιδιά που αγωνίζονται στο εξωτερικό με μεγάλη επιτυχία.

Ο Ανδρέας Λυκογιάννης είναι 23 ετών, σε μία ηλικία που μπορεί να θεωρηθεί φυσιολογική για πρώτη κλήση στην Εθνική. Ο Τάσος Δώνης, ωστόσο, είναι μόλις 20 χρονών, αλλά ανταποκρίθηκε άριστα φέτος σε ένα δύσκολο πρωτάθλημα όπως το γαλλικό και επιβραβεύεται από τον Μίκαελ Σκίμπε. Ο Γερμανός προπονητής έχει δείξει ότι θέλει να δοκιμάζει και να δίνει εμπειρίες και σε νεότερους παίκτες και συνεχίζει αυτή την τακτική.

Ανδρέας Λυκογιάννης (22/10/1993)

2011 – 2013 Ολυμπιακός (10 συμμετοχές)

2013-2014 Λεβαδειακός (23 συμ.)

2014-2015 Εργοτέλης (23 συμ. – 1 γκολ -1 ασίστ)

2015-σήμερα Στουρμ Γκρατς  (59 συμ.– 4 γκολ– 4 ασίστ)

Ο ορισμός του αριστερού οπισθοφύλακα. Ένας ποδοσφαιριστής γέννημα θρέμμα των ακαδημιών του Ολυμπιακού. Παίκτης για τον οποίο θα έπρεπε να είναι περήφανοι στον Πειραιά, όχι όμως για τον τρόπο με τον οποίο τον διαχειρίστηκαν. Μία από τις λίγες περιπτώσεις που ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να βγάλει λεφτά.

Ο Ανδρέας Λυκογιάννης δεν είναι ποδοσφαιριστής που δοκιμάστηκε σε πολλές θέσεις – όπως συνηθίζεται με πιτσιρικάδες που έχουν ταλέντο – μέχρι να αποφασίσουν οι ίδιοι και οι προπονητές τους ποιο στυλ είναι το πιο ταιριαστό. O Αθηναίος αμυντικός παίζει από μικρός αριστερό μπακ και ωριμάζει μόνο σε αυτή τη θέση. Μερικές φορές αυτό αποδεικνύεται σοφό. Ο 23χρονος Ανδρέας, για πρώτη φορά φέτος «πάτησε» πάνω σε αυτή την ωρίμανση και τόλμησε το κάτι παραπάνω, έγινε πιο επιθετικός ποδοσφαιριστής και τα κατάφερε, ανταποκρίθηκε περίφημα και δείχνει ότι κάνει βήματα προς την «ολοκλήρωση» του ακραίου οπισθοφύλακα.

Με τη Στουρμ Γκρατς κατέγραψε φέτος ρεκόρ συμμετοχών, 35, αλλά και τρία γκολ (όλα εντυπωσιακά) και τρεις ασίστ, δείγμα της τολμηρής προσέγγισής του στα παιχνίδια, κάτι καινούριο για τον Έλληνα ποδοσφαιριστή, του οποίου το αριστερό πόδι γίνεται ολοένα και καλύτερο (εκτελεστής των στημένων, όπως και ο Σταφυλίδης στην Άουγκσμπουργκ).

Μία δίκαιη κλήση για τον Ανδρέα, καθώς ο Μίκαελ Σκίμπε φαίνεται να είναι πολύ καλά ενημερωμένος για τις επιδόσεις του στην Αυστρία. Αμυντικός ποδοσφαιριστής στην Εθνική ομάδα με 40άρα μπαλιά σαν του Λυκογιάννη δεν υπάρχει.

 

Τάσος Δώνης (29/8/1996)

2015-2016 Λουγκάνο (32 συμ.- 9 γκολ – 7 ασίστ)

2016-σήμερα Λιλ (22 συμ. – 5 γκολ – 2 ασίστ)

Ίσως έχουμε να κάνουμε με παιδί θαύμα. Ίσως πάλι είναι νωρίς για συμπεράσματα. Ο Μίκαελ Σκίμπε, πάντως, δεν θεωρεί ότι είναι νωρίς για να κληθεί στην Εθνική ομάδα. Διαβάστε τι έγραψε η «Α» στην ιστοσελίδα της μία μέρα πριν από την κλήση του από τον Γερμανό ομοσπονδιακό προπονητή, όπου προβλέψαμε ότι θα φορέσει το εθνόσημο και επιβεβαιωθήκαμε μόλις μία μέρα αργότερα!

«Εύγε στον Τάσο Δώνη, τον 20χρονο επιθετικό μας που σύντομα θα αγωνίζεται στην Εθνική ομάδα! Οι περισσότεροι Έλληνες φίλαθλοι δεν έχουν αντιληφθεί ακόμη τα κατορθώματα του, αλλά ο υιός του Γιώργου Δώνη πάει… τρένο κι αν συνεχίσει έτσι θα ξεπεράσει κατά πολύ τον πατέρα του.

Όταν οι σκάουτερ της Γιουβέντους εντόπισαν τον 17χρονο Τάσο Δώνη να αγωνίζεται με παιδιά που τον περνούσαν τρία χρόνια, στην Κ-20 του Παναθηναϊκού, και να τους κάνει πλάκα, αποφάσισαν να τον πάρουν μαζί τους στο Τορίνο. Καλά έκαναν!

Σήμερα, τέσσερα χρόνια αργότερα, ο Τάσος έχει αφήσει πίσω του τα παιδικά πρωταθλήματα και πρωταγωνιστεί στα ανδρικά. Φέτος έπαιξε σε ένα πολύ δύσκολο και απαιτητικό πρωτάθλημα, το γαλλικό, μέτρησε κάποια λίγα λεπτά συμμετοχής, αλλά σε αυτά διαμόρφωσε αποτελέσματα και έδωσε βαθμούς στην ομάδα του! Βαθμούς όχι αδιάφορους, αλλά σημαντικούς που κράτησαν τη Νις ψηλά στη βαθμολογία, στην τρίτη θέση που οδηγεί στα προκριματικά του Champions League!

Ο Τάσος Δώνης, λένε τα στατιστικά, αγωνίστηκε σε 22 ματς. Δεν είναι έτσι. Στα τέσσερα μπήκε στις καθυστερήσεις και σε άλλα τέσσερα μετά το 80’. Συνολικά μέτρησε 650 λεπτά συμμετοχής και σε αυτά έβαλε πέντε γκολ και είχε δύο ασίστ. Τέτοιες επιδόσεις σπάνια έχουν Έλληνες επιθετικοί σε ηλικία 20 ετών ακόμη και στο βατό ελληνικό πρωτάθλημα.

Ο Δώνης θυμίζουμε ότι και πέρσι στην Ελβετία με τη Λουγκάνο ήταν θαυμάσιος στα 19 του κι έβγαλε τη χρονιά με οκτώ γκολ και επτά ασίστ. Δίνει επίσης βοήθειες που δεν αποτυπώνονται στα στατιστικά, καθώς είναι κινητήρια δύναμη που φθείρει την αντίπαλη άμυνα»

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα