«Η πιο ενδεδειγμένη λύση μια συγκυβέρνηση Ν.Δ. – Ποτάμι»

Το καλύτερο μετεκλογικό, αλλά όχι και το πιθανό, σενάριο για την Ελλάδα παραθέτει η Capital Economics σε νέα έκθεσή της αφού εκτιμά πως μια συγκυβέρνηση Ν.Δ. – Ποτάμι θα ήταν η πιο ενδεδειγμένη λύση για τη χώρα.

Όποιο κόμμα κι αν αναδειχθεί πρώτο στην εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής, είναι βέβαιο ότι θα τηρήσει τους όρους του νέου μνημονίου, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Ωστόσο, ακόμη και μία φίλα προσκείμενη στη λιτότητα κυβέρνηση θα δυσκολευθεί να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί λόγω της επιδείνωσης της ελληνικής οικονομίας, σημειώνει αρχικά στη έκθεσή της.

Όπως προειδοποιεί, η δυναμική της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους έχει υποβαθμιστεί και οι εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου δεν αναμένεται να βάλουν φρένο στην ελληνική κρίση.

Σε ότι αφορά το ελληνικό εκλογικό θρίλερ και τα σενάρια για την επόμενη μέρα, η Capital Economics επισημαίνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ δίνουν μάχη για την πρώτη θέση, ωστόσο δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναδειχθεί πρώτο κόμμα.
Σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ το πιο πιθανό σενάριο αφορά στον σχηματισμό κυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ, σημειώνει. Μια τέτοια κυβέρνηση θα εφαρμόσει τους όρους του μνημονίου, όμως σταδιακά θα ασκήσει πιέσεις για λιγότερη λιτότητα και άμεση ελάφρυνση χρέους.

Το γεγονός αυτό θα προκαλέσει νέο ρήγμα στις σχέσεις Ελλάδας – δανειστών και το νέο πρόγραμμα δεν αποκλείεται, ακόμη και να καταρρεύσει.

Σε ότι αφορά το σενάριο που θέλει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ, η Capital Economics θεωρεί πως ένα τέτοιο σχήμα θα καταρρεύσει,δεδομένων των μεγάλων ιδεολογικών διαφορών που χωρίζουν τα δύο αυτά κόμματα.
Το πιο θετικό σενάριο για τη χώρα -αλλά όχι και το πιο πιθανό- θα ήταν ο σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού υπό τη ΝΔ, χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ, με τη συμμετοχή του Ποταμιού, σύμφωνα με την Capital Economics, καθώς θα ήταν μια κυβέρνηση που θα ενέπνεε εμπιστοσύνη στους δανειστές και τις αγορές.

Οπως καταλήγει, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους του νέου μνημονίου και θα απαιτηθεί πρόσθετη λιτότητα.Ο κίνδυνος του Grexit δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα