Η πλατεία της… μπάλας!

Έναν αιώνα περίπου μετά τη μικρασιατική καταστροφή ο Πανιώνιος παραμένει διαχρονικά ο κύριος ποδοσφαιρικός εκφραστής των προσφύγων της Σμύρνης και όπως έχει ξανακάνει αρκετές φορές στο παρελθόν βροντοφώναξε «παρών» στη νέα μεγάλη ευρωπαϊκή πρόκληση.

Η Νέα Σμύρνη και η ιστορική πλατεία στην εποχή της παγκοσμιοποίησης μπορεί ποδοσφαιρικά να έχουν «διαβρωθεί» από τα… κύματα ξένων παικτών που έχουν εισβάλει και στο ελληνικό ποδόσφαιρο, όμως στην οικογένεια του Πανιωνίου έχουν το δικό τους τρόπο να κάνουν τους ποδοσφαιριστές που έρχονται από άλλες πατρίδες να αισθάνονται όπως στο σπίτι τους. Ακριβώς γιατί ο ίδιος ο σύλλογος αλλά και η περιοχή άνθισαν μετά τον ξεριζωμό της Σμύρνης.

Στα 127 χρόνια της ιστορίας τους οι «κυανέρυθροι» έχουν κάνει πολλές φορές τη διαδρομή από τον παράδεισο στην κόλαση με επιστροφή. Ο «ιστορικός» ταλαιπωρήθηκε αρκετά από διοικητικά και οικονομικά προβλήματα που είχαν σαν συνέπεια μέχρι και τον υποβιβασμό του στη Β’ Εθνική, όμως πάντα έβρισκε τον τρόπο να τα ξεπερνάει. Από τη στιγμή, άλλωστε, που επέζησε από το ολοκαύτωμα της Σμύρνης το 1922 τι να φοβηθεί;

Το έχει η μοίρα του Πανιωνίου να ξαναγεννιέται μέσα απ’ τις στάχτες του, χάρη στη διαχρονική ικανότητα όσων κρατούν τις τύχες του στα χέρια τους, να ανακαλύπτουν ποδοσφαιρικά ταλέντα. Κι αν κάποτε αποτελούσε… σκαλοπάτι μόνο για τους Έλληνες ποδοσφαιριστές, τώρα έχει βρει τον τρόπο να αναδεικνύει και ξένους, όπως συνέβη την περασμένη Πέμπτη με τον Γερμανό Σαμέντ Γιεσίλ.

Ο 23χρονος φορ που θυμίζει αρκετά μέσα στο γήπεδο τον Κώστα Μήτρογλου, ο οποίος επίσης ξαναγεννήθηκε στην Πλατεία, ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής του Πανιωνίου στο παιχνίδι με την Γκόριτσα, που σηματοδότησε την επιστροφή των «κυανέρυθρων» στις διεθνείς διοργανώσεις και πιο συγκεκριμένα στο Γιουρόπα Λιγκ. Στα χέρια του Μιχάλη Γρηγορίου μεταμορφώθηκε σε ένα πραγματικό φονικό όπλο, πετυχαίνοντας δύο γκολ, ενώ ταυτόχρονα κέρδισε και την αποβολή αντιπάλου σε κομβικό χρονικό σημείο (στο φινάλε του πρώτου μέρους).

Το τελικό 2-0 απέναντι στους Σλοβένους, στον πρώτο μεταξύ τους αγώνα για τη δεύτερη φάση του Γιουρόπα Λιγκ, είναι λίγο για να αποτυπώσει την εικόνα κυριαρχίας του Πανιωνίου που έχασε ευκαιρίες για πολύ μεγαλύτερο σκορ αλλά τελικά πήρε αυτό που ζητούσε. Μία «καθαρή» νίκη χωρίς να δεχθεί γκολ, η οποία του δίνει τη δυνατότητα να πάει με δυνατό πλεονέκτημα την επόμενη εβδομάδα στη Σλοβενία για να «σφραγίσει» το εισιτήριο της πρόκρισης στον τρίτο προκριματικό γύρο.

Παρά τις απώλειες βασικών στελεχών μέσα στο καλοκαίρι (Γιαννιώτης, Ρισβάνης, Σιώπης), αλλά και την αλλαγή προπονητή, οι Νεοσμυρνιώτες έδειξαν ανεπηρέαστοι και με αρκετά πειστική εμφάνιση έδειξαν ότι είναι ικανοί για πολλές… κηδείες τη νέα σεζόν.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα