Η «πράσινη» αδικία που τον… «κοκκίνισε»

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ

Του Νίκου Συνοδινού

 

Είναι πολλοί οι επιχειρηματίες που αποκτούν μια ομάδα προκειμένου να ενισχύσουν τα επαγγελματικά τους σχέδια, να προβληθούν, ή να βρουν το σκαλοπάτι που θα τους οδηγήσει σε άλλους στόχους. Υπάρχουν και αυτοί που είναι οπαδοί της ομάδας της οποίας ανέλαβαν τις τύχες και το σύνολο των αποφάσεών τους κινείται με βάση το συναισθηματικό τους φιλτράρισμα.

Χαρακτηριστική η περίπτωση του Βαγγέλη Μαρινάκη. Πήρε τον Ολυμπιακό από έναν άλλο οπαδό, τον Σωκράτη Κόκκαλη, κι έβαλε πλώρη για ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες, βλέποντας τη ζωή του αποκλειστικά… ερυθρόλευκη. Μπορεί στον επαγγελματικό τομέα ο Βαγγέλης Μαρινάκης να λειτουργεί με απόλυτη νηφαλιότητα και να περιορίζει τα λάθη, μη ακολουθώντας το αισθητήριο ή το ένστικτό του, αλλά ο Ολυμπιακός είναι γι’ αυτόν κάτι άλλο. Συναίσθημα, πάθος, αρρώστια. Γι’ αυτό και κάνει υπερβάσεις που ξεπερνούν τη λογική, αλλά και λάθη.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ακολούθησε την καλώς νοούμενη τρέλα του πατέρα του, Μιλτιάδη, του οποίου ο Ολυμπιακός ήταν συνυφασμένος με τη ζωή και τη διαδρομή του. Ο αείμνηστος Μιλτιάδης Μαρινάκης ήταν  έφορος της ομάδας πόλο του Ολυμπιακού, ενώ το 1979 στη μετά Γουλανδρή εποχή, μαζί με άλλους δέκα εφοπλιστές, ανέλαβε τη διοίκηση της ΠΑΕ διατελώντας γενικός αρχηγός του ποδοσφαιρικού τμήματος. Εκείνος ανακάλυψε στο Λαύριο τον Νίκο Βαμβακούλα και τον έκανε δώρο στην ομάδα, ενώ καθιέρωσε τον Νίκο Σαργκάνη ως πρώτο τερματοφύλακα στη θέση του Χρήστου Αρβανίτη, με προπονητή τον Αλκέτα Παναγούλια. Ήταν ο μόνος, μαζί με τον Λουκά Χατζηιωάννου, που δεν πώλησε το μερίδιό του στον Γιώργο Κοσκωτά, προσέφυγε δε, μαζί με τον Νίκο Ευθυμίου, στα δικαστήρια κατά της ανάληψης της προεδρίας από τον Σαλιαρέλη, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Ο Μιλτιάδης Μαρινάκης έπαιρνε στο γήπεδο τον μοναχογιό του, Βαγγέλη. Ο Ολυμπιακός ήταν για γιο και πατέρα κάτι πολύ περισσότερο από μια ομάδα. Εξελίχθηκε σε… ανίατη ασθένεια.

 

Η σφαγή που δεν θα ξεχάσει ποτέ

Ο Βαγγέλης, που είχε πάει σε δημόσιο σχολείο, έζησε από κοντά μια από τις μεγαλύτερες διαιτητικές σφαγές σε βάρος του Ολυμπιακού σε ηλικία που δεν ξεχνάς τα βιώματά σου. Ήταν 14,5 χρονών, όταν στις 13 Ιανουαρίου 1982, σε ματς για το Κύπελλο με τον Παναθηναϊκό, έχει κάνει κοπάνα με πέντε συμμαθητές του για να πάει στη Λεωφόρο.

Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε στο 5΄ με 0-2, χάρη σε γκολ Περσία και Αναστόπουλου. Ο Μεσσήνιος διαιτητής Κώστας Δέδες και ο Πειραιώτης επόπτης Βουράκης είχαν άλλη άποψη για το ποιος θα προκριθεί.  Τρία πέναλτι έδωσε ο Δέδες σε βάρος του Ολυμπιακού, ενώ ακύρωσε και κανονικό γκολ του Μητρόπουλου μετά από υπόδειξη του Βουράκη. Ο Γρηγόρης Χαραλαμπίδης ανταπέδωσε στο δεύτερο ημίχρονο και στην παράταση με το δεύτερο προσωπικό του εύστοχο πέναλτι χάρισε στον Παναθηναϊκό την πρόκριση για την επόμενη φάση. Οπαδοί του Παναθηναϊκού στην ένταση που υπήρχε έβριζαν τον Μιλτιάδη Μαρινάκη που καθόταν στον πάγκο και ο Βαγγέλης μπήκε στη φωτιά και πλακώθηκε στο ξύλο.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης πριν από έναν μήνα ψηφίστηκε ως η «Προσωπικότητα της Χρονιάς στην Ελληνική Ναυτιλία» στα βραβεία Lloyd’s List Greek Shipping Awards, με την ιδιότητα του προέδρου της Capital Maritime & Trading Corp.

Το βραβείο ήλθε ως επιστέγασμα ενός πολύ δραστήριου έτους για τον Β. Μαρινάκη και τον όμιλο Capital Group, καθώς επέκτεινε σημαντικά τις δραστηριότητές του στους κλάδους των τάνκερ, των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και χύδην ξηρού φορτίου. Αύξησε τον υπό διαχείριση στόλο κατά 17 πλοία, σε σύνολο 71 πλοίων, συμπεριλαμβανομένων 45 δεξαμενόπλοιων, 19 πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και 7 πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου.

Εκεί όμως που ο Β. Μαρινάκης πετάει στα σύννεφα, είναι όταν σηκώνει το κύπελλο του πρωταθλητή με τον Ολυμπιακό. Αυτή είναι η μεγαλύτερη επιβράβευση των προσπαθειών και κόπων του. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι συμπεριφέρεται ως οπαδός. Και μάλιστα όχι μόνο ως οπαδός των σαλονιών, αλλά και των αλωνιών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η απόφασή του να τελειώσει σε ένα βράδυ τον Στέφανο Καπίνο. Η ήττα 3-2 από την ΑΕΚ την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017, ενόχλησε σε τέτοιο βαθμό τον ισχυρό άνδρα του Ολυμπιακού, που δεν έκανε δεύτερες σκέψεις. Όταν διαπίστωσε πως ο διεθνής τερματοφύλακας στο Ρέντη μετά το ματς παρουσιάστηκε… αδιάφορος, όντας ο μόνος που εκείνη την ώρα –κόντρα στο κλίμα που επικρατούσε– άκουγε μουσική και φάνηκε να μη νοιάζεται για το τι γινόταν γύρω του από τους αγανακτισμένους φίλους του Ολυμπιακού, τον τελείωσε. Όπως έδιωξε και τον Μπέσνικ Χάσι. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης θέλει παίκτες που να πονάνε τη φανέλα του Ολυμπιακού. Να πεθαίνουν στο γήπεδο για τον αιώνιο έφηβο. Όποιος δεν το κατανοήσει έγκαιρα, ο δρόμος της εξόδου είναι… μονόδρομος. Αρκεί που ο οπαδός είπε… καλά του έκανε ο πρόεδρος, αφού ο ίδιος είναι οπαδός.

 

Θα τα σπρώξει το καλοκαίρι

για τον Κέβιν Μιραλάς

 

Η μεταγραφή του Κέβιν Μιραλάς στον Ολυμπιακό, αποτελεί τη βόμβα που έσκασε τη χειμερινή περίοδο του Ιανουαρίου στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο διεθνής Βέλγος αποκτήθηκε ως δανεικός από την Έβερτον, αλλά είναι βέβαιο πως ο Βαγγέλης Μαρινάκης το καλοκαίρι θα κάνει την υπέρβαση και θα αποκτήσει τα πλήρη δικαιώματά του καταβάλλοντας το ποσό των 5,6 εκατομμυρίων ευρώ που είναι η οψιόν.

Ο Μιραλάς είναι ο παίκτης που θα γίνει η σημαία του Ολυμπιακού. Αυτός που ζητούσαν οι οπαδοί της ομάδας κι έκανε κλικ στον πρόεδρό της, γιατί έχει αγαπήσει την ερυθρόλευκη φανέλα με τον δαφνοστεφανωμένο έφηβο.

Πόσο θα κοστίσει ουσιαστικά στον Ολυμπιακό ο Μιραλάς; Με την εφορία η αγορά του από την Έβερτον θα ξεπεράσει τα 11 εκατ. ευρώ. Όμως αυτό δεν είναι που απασχολεί τον Μαρινάκη. Γιατί πρώτος θα ήθελε να είναι στη θύρα 7 να φωνάξει κάποια από τα γνωστά συνθήματα για τον Μιραλάς. Για τον παίκτη που έχει φορτώσει με γκολ εντός κι εκτός έδρας τον Παναθηναϊκό, την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα