Η «πράσινη» προσβολή και οι… βολικές εξεταστικές

«Δεν θα σχολιάσω χυδαιότητες, αλλά νομίζω ο καθένας θα πρέπει να κοιτάζεται στον καθρέφτη και κάποια στιγμή να κάνει την αυτοκριτική του. Δεν κάνω κανένα σχόλιο γι’ αυτά τα πράγματα». Αυτή η απάντηση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ στα όσα είχε πει προ ημερών ο Σταύρος Θεοδωράκης ότι η κα Γεννηματά υποκινεί τις αποστασίες, αποτελεί πλέον εστία πολέμου μεταξύ της Σεβαστουπόλεως και της Χαριλάου Τρικούπη.

 

Του Μιχάλη Κωτσάκου

 

Η Σεβαστουπόλεως σήκωσε το γάντι της προσβολής και με μία σκληρή ανακοίνωση απάντησε μεταξύ άλλων στη Φώφη Γεννηματά ότι «προφανώς ο χαρακτηρισμός της απευθύνεται πρωτίστως στα στελέχη της παράταξής της που συνεχίζουν να λένε ότι οι μεταγραφές βουλευτών δεν συμβαδίζουν με τα προοδευτικά ήθη. Το επεσήμαναν δημοσίως και –παρά τις αυστηρές υποδείξεις της αυλής της– το επανέλαβαν και μπροστά της στην ΚΕ του ΠΑΣΟΚ και στα όργανα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Η κα Γεννηματά όμως δεν ανέχεται την κριτική και προσπαθεί να φιμώσει αυτούς που δυσανασχετούν με παζάρια, υποσχέσεις και εξαγορές».

«Η συνέχεια θα κρύβει πολλές εκπλήξεις για την κα Γεννηματά την αυλή της, αλλά και αυτό το παλαιοκομματικό κράτος που θέλει να στήσει», λένε από τη Σεβαστουπόλεως. Ποιες θα είναι αυτές οι εκπλήξεις; «Οι εξεταστικές», συμπληρώνουν από το Ποτάμι. Όντως στη Σεβαστουπόλεως εκτιμούν ότι το παιχνίδι που άνοιξε ο Τσίπρας με τη φάμπρικα των εξεταστικών αυτή την εποχή τούς βολεύει.

Διότι μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να χρησιμοποιεί ως προπέτασμα καπνού τις εξεταστικές για τους εξοπλισμούς και την υγεία για να περάσει τα αντιλαϊκά μέτρα, όμως από τη διαδικασία στο Ποτάμι εκτιμούν ότι θα αναδειχθούν οι ευθύνες, τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και της Ν.Δ. Έτσι, το Ποτάμι θα μπορέσει να αποτελέσει το λιμάνι για τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, που προηγουμένως επέλεγαν κόμματα του κέντρου.

Η πρεμούρα του Ποταμιού για να αναδειχθούν οι ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων φάνηκε και από το γεγονός ότι προ ολίγων ημερών ο Στ. Θεοδωράκης επισκέφθηκε την ειδική ανακρίτρια, Ηλιάνα Ζαμανίκα, που χειρίζεται την υπόθεση εξοπλιστικών προγραμμάτων προκειμένου να καταθέσει στοιχεία για λογαριασμούς που φέρονται να σχετίζονται με τον Γιάννο Παπαντωνίου.

Το Ποτάμι θα επιμείνει στην υπόθεση αυτή, η οποία, όπως εκτιμούν οι επιτελείς της Σεβαστουπόλεως, προκαλεί και αμηχανία στο ΠΑΣΟΚ. «Η απουσία της Γεννηματά από τη συζήτηση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής τα λέει όλα», αναφέρουν χαρακτηριστικά. Προς την κατεύθυνση αυτή έχει προγραμματιστεί για τις αρχές Μαΐου ειδική εκδήλωση για τα Εξοπλιστικά, ενώ στο τέλος του επόμενου μήνα θα πραγματοποιηθεί και η πρώτη εκδήλωση του νεοσύστατου Ινστιτούτου του κόμματος με θέμα το παραγωγικό μοντέλο της χώρας.

 

Στα άκρα…

Το μόνο σίγουρο είναι ότι στο εξής αναμένονται πολλές κόντρες με το ΠΑΣΟΚ και συγκεκριμένα με τη Φ. Γεννηματά, καθώς ο Στ. Θεοδωράκης όπως έχει πει στους συνομιλητές του «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για συνεννόηση». Κι όπως εξηγούν οι συνεργάτες του, μπορεί στην αρχή να είχε τοποθετηθεί υποτιμητικά για το Ποτάμι ο Ευάγγελος Βενιζέλος με το «μία εκπομπή που έγινε κόμμα», αλλά ποτέ δεν μπήκε στη διαδικασία να προκαλέσει αποστασία και το σημαντικότερο είχε ζητήσει προσωπικά συγγνώμη από τον Θεοδωράκη.

Πάντως, η επιθετική διάθεση του Θεοδωράκη προς το ΠΑΣΟΚ και τη Γεννηματά βρίσκει σύμφωνους και τους «3» (Διαμαντοπούλου Ραγκούση Φλωρίδη), οι οποίοι και αυτοί με τη σειρά τους επιτέθηκαν με σφοδρότητα στη Δημοκρατική Συμπαράταξη σχετικά με τις προτάσεις για τα κόκκινα δάνεια κάνοντας λόγο για κρατικίστικη αντίληψη. Αυτό είναι και το μόνο σημείο που προς το παρόν υπάρχει ομοφωνία μεταξύ του Ποταμιού και της Ώρας Αποφάσεων.

Διότι σε όλα τα υπόλοιπα επίπεδα, και ειδικά στο θέμα συνεργασίας, υπάρχουν διαφορές που οι πιο ψύχραιμοι θεωρούν ότι δύσκολα θα ξεπεραστούν. Οι «3» επιμένουν στη θέση ότι τα πάντα θα πρέπει να ξεκινήσουν από την αρχή. «Αποτελεί παραλογισμό να διαλύσουμε ένα υπαρκτό κόμμα με κοινοβουλευτική παρουσία», είναι η θέση της Σεβαστουπόλεως, που θεωρεί ότι σε πρώτη φάση θα πρέπει να υπάρξει ένα νέο κίνημα με κορμό το Ποτάμι και επικεφαλής τον κ. Θεοδωράκη.

 

Θέλουν διακαώς τον Θεοδωράκη

Από την πλευρά τους, οι «3» έχουν πάρει την απόφαση να προχωρήσουν στη δημιουργία κόμματος. Ήδη λειτουργούν ως πολιτικό κόμμα, παρεμβαίνοντας με ανακοινώσεις τους σε όλα τα μείζονα θέματα της επικαιρότητας. Τα επόμενα βήματά τους θα καθοριστούν στην πρώτη συνεδρίαση της Πανελλήνιας Επιτροπής στις 29 Απριλίου, ενώ τον Μάιο μέσω διαδικασιών διαβούλευσης θα ξεκινήσει η επεξεργασία των θέσεών τους για τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία.

Οι τρεις επιθυμούν διακαώς στον σχεδιασμό τους να μετέχει και ο Στ. Θεοδωράκης. «Μακάρι να λάβει τις αποφάσεις του μέχρι τις 29 Απριλίου, γιατί αλλιώς θα πρέπει να προχωρήσουμε μόνοι μας», λένε οι συνεργάτες τους, χωρίς να κρύβουν την ανησυχία τους για τη ζημιά που θα προκαλέσει και στις δύο πλευρές το αντίθετο σενάριο. Ο επικεφαλής του Ποταμιού, ωστόσο, δεν δείχνει να βιάζεται. Θεωρεί αδιανόητη την απαίτηση των τριών να αυτοκαταργηθεί ένα κοινοβουλευτικό κόμμα χάριν της βούλησής τους να ιδρύσουν ένα νέο και εκτιμά ότι τελικά θα ενδώσουν στην πρότασή του να δημιουργηθεί μια κοινή πολιτική ομπρέλα Ποταμιού-Ώρας Αποφάσεων.

Σε όλα τούτα υπάρχει βέβαια και ένας εντελώς αστάθμητος παράγοντας: ο Ευ. Βενιζέλος. Όσοι συνομιλούν μαζί του έχουν αντιληφθεί από καιρό ότι ασφυκτιά στο κόμμα του κυρίως λόγω της αμφιθυμίας της κας Γεννηματά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά και την επιστροφή Παπανδρέου, οι περισσότεροι προδικάζουν ότι είναι θέμα χρόνου η αποχώρησή του από το ΠΑΣΟΚ, ενώ όσοι τον ξέρουν καλά, αποκλείουν το ενδεχόμενο να κατέλθει με τη Ν.Δ. Οι αποφάσεις του κ. Βενιζέλου, όμως, είναι προφανές ότι θα επηρεάσουν όλο τον χώρο. Και κυρίως αν δεν επιλέξει τον οικειοθελή παροπλισμό του και κάνει το βήμα ενός νέου ξεκινήματος, όπως τον προτρέπουν οι πολιτικοί του φίλοι θεωρώντας αδιανόητο να πάει σπίτι του.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα