Η πρόκριση στο Europa φέρνει «βαρύ όνομα»

Δεδομένη θεωρείται στον ΠΑΟΚ η απόκτηση ενός -τουλάχιστον- ακόμα ποδοσφαιριστή. Ο Βλάνταν Ίβιτς έχει ζητήσει έναν επιθετικό που θα πλαισιώσει τον Στέφανο Αθανασιάδη στη «γραμμή κρούσης», καθώς το κενό φάνηκε στους προκριματικούς αγώνες για το Champions League κόντρα στον Άγιαξ. Το ζητούμενο, ωστόσο, είναι το τι έχει στο μυαλό του εκείνος που θα… πληρώσει. Δηλαδή ο Ιβάν Σαββίδης. Ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ έχει καταλήξει στην απόφαση να φέρει ένα «βαρύ όνομα», εφόσον η ομάδα προκριθεί στους ομίλους του Europa League.

 Το καλοκαίρι ο ΠΑΟΚ επιχείρησε ένα «έξυπνο» και «ελεγχόμενο» άνοιγμα στο θέμα του κόστους συντήρησης της ομάδας. Προχώρησε στην απόκτηση καλών παικτών, η πλειοψηφία των οποίων έμεναν ελεύθεροι από τις ομάδες τους. Με άλλα λόγια, ανέβασε την ποιότητα με σχετικά χαμηλό κόστος, αλλά αύξησε το μέσο όρο των συμβολαίων του, κάτι που δεν μπορούσε να αποφευχθεί. Οι φετινοί στόχοι του «Δικέφαλου του Βορρά» είναι υψηλοί, καθώς η ομάδα θέλει να διεκδικήσει τον τίτλο και να προχωρήσει όσο περισσότερο μπορεί στην Ευρώπη, τουτέστιν, να προκριθεί από τους ομίλους στη φάση των νοκ-άουτ αγώνων.

 

Οι εισηγήσεις των συνεργατών του Σαββίδη

 

Ο Ιβάν Σαββίδης έχει έμπειρους συνεργάτες στο πλευρό του και γνωρίζει καλά ότι μόνο με ποιοτικές λύσεις θα μπορέσει να είναι ανταγωνιστικός στο επίπεδο που επιθυμεί. Ως εκ τούτου, όφειλε να ενισχύσει το ρόστερ, όπως και το έκανε. Ωστόσο, μία εταιρεία οφείλει να είναι συνεπής και στις υποχρεώσεις της. Ήτοι, τα έσοδά της να καλύπτουν τα έξοδα. Υπάρχει, λοιπόν, ένα «ταβάνι» στο μπάτζετ. Στην παρούσα φάση, το κόστος συντήρησης είναι υψηλό, αλλά διαχειρίσιμο. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι σε σχέση με το μπάτζετ μισθών και συμβολαίων του Ολυμπιακού, η διαφορά είναι ελάχιστη. Παρόλα αυτά, ο Ιβάν Σαββίδης καλύπτει τις ανάγκες και εφόσον η ομάδα προκριθεί στους ομίλους του Europa και με δεδομένο ότι θα εισρεύσουν στα ταμεία τουλάχιστον άλλα πέντε εκατ. ευρώ, θα προχωρήσει σε μία ακόμη δυναμική κίνηση, φέροντας έναν παίκτη με ποιότητα και ακριβό συμβόλαιο, προσθέτοντας άλλα 15-20 γκολ στο δυναμικό της ομάδας.

 

Η αγωνία των οπαδών της ομάδας

 

Στις τάξεις των οπαδών του ΠΑΟΚ επικρατεί αγωνία για το τι μέλλει γενέσθαι, καθώς εδώ και πολλά χρόνια ακούν μόνο υποσχέσεις και αποτέλεσμα δεν βλέπουν. Υπό αυτήν την έννοια έχουν δίκιο. Ωστόσο, τα μεγάλα ανοίγματα σε ένα πρωτάθλημα απαξιωμένο, όπως είναι το ελληνικό, ισοδυναμούν με «βόμβα αυτοκτονίας», σαν αυτές που «ζώνονται» οι τζιχαντιστές και τινάζουν τον κόσμο στον αέρα. Μία ομάδα δεν λειτουργεί με… εκρήξεις. Απαιτείται οργάνωση, σταθερή πορεία και προσεκτικά βήματα, μετά από αξιολόγηση της εκάστοτε κατάστασης. Ο ΠΑΟΚ έχει μείνει στάσιμος όλα τα προηγούμενα χρόνια, ακριβώς γιατί οι διοικήσεις του λειτουργούσαν με σπασμωδικές κινήσεις και δίχως μακρόπνοο πλάνο. Ο Ιβάν Σαββίδης έχει κάνει πολλά λάθη, αλλά έχει όραμα για την ομάδα. Οι υψηλοί στόχοι δεν επιτυγχάνονται από τη μία μέρα στην άλλη, πολύ δε περισσότερο σε μία παγιωμένη κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα.

Η απόκτηση επιθετικού είναι δεδομένη για τον ΠΑΟΚ. Το ζητούμενο είναι πόσα μπορεί να διαθέσει ο σύλλογος, βάσει των εσόδων που θα έχει. Με Europa, το μεγάλο όνομα μπορεί να καλυφθεί, ενώ θα έχει και ένα επιπλέον κίνητρο για να κάνει αποδεκτή την πρόταση της ελληνικής ομάδας. Χωρίς Europa, θα προκύψουν περιορισμοί τόσο στο μπάτζετ, όσο και στις επιλογές, καθώς οι παίκτες-ονόματα θέλουν να αγωνίζονται στα ευρωπαϊκά κύπελλα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα