Η πόλωση φέρνει αποτελέσματα

Στο κόκκινο βρίσκεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης λίγες μόνο ώρες πριν από την πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, όπου φυσικά δεν αναμένεται να εκλεγεί ο Σταύρος Δήμας. Βέβαια, και οι δύο πλευρές αναμένουν με αγωνία το αποτέλεσμα, καθώς εάν οι θετικές ψήφοι ξεπεράσουν τις 170, τότε όλα θα είναι πιο εύκολα για την 3η, όπου απαιτούνται 180 ψήφοι.

Την ίδια ώρα στον ΣΥΡΙΖΑ κατεβάζουν τον πήχη, λέγοντας ότι με το ζόρι οι θετικές ψήφοι θα είναι 165. Όπως και να είναι τα πράγματα, η αντιπαράθεση της Ν.Δ. με τον ΣΥΡΙΖΑ πραγματικά αρχίζει να ξεφεύγει, με τον πρωθυπουργό να εγκρίνει την ακραία πόλωση ελπίζοντας ότι έτσι θα καταφέρει να ξεπεράσει κι αυτόν το σκόπελο. Αντώνης Σαμαράς και Αλέξης Τσίπρας εμφανίζονται, κυριολεκτικά, στα δύο άκρα: σύνεση, υπευθυνότητα και σταθερή πορεία το πρόταγμα του πρωθυπουργού, «θα βαράμε το νταούλι και οι αγορές θα χορεύουν» η δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα. Και μεταξύ αυτών, οι 300 της Βουλής και, πιθανά, οι ίδιοι οι πολίτες, στις 25 Ιανουαρίου, εάν τελικά η Βουλή δεν «δώσει» Πρόεδρο.

 Οι προσεγγίσεις

Στο Μαξίμου διατυπώνονται διαφορετικές προσεγγίσεις. Η πρώτη θέλει την κυβέρνηση να αναζητά, πάση θυσία, τους 180 για την εκλογή του Σταύρου Δήμα στην Προεδρία, ακόμη κι αν αυτό θα οδηγούσε σε μία πολιτική συμφωνία με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, κυρίως από το χώρο των ανεξαρτήτων και τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ, για εκλογές περί τα τέλη του 2015.

Η δεύτερη προκρίνει την επιδίωξη μίας «καθαρής πολιτικής νίκης», δηλαδή της εκλογής του Σταύρου Δήμα (και όχι «όποιου» εναλλακτικού Προέδρου) χωρίς υποχωρήσεις της κυβέρνησης τόσο ως προς τον χρόνο της εκλογής όσο και ως προς τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν στη συνέχεια.

Σύμφωνα με το ίδιο σενάριο, σε περίπτωση αδυναμίας εκλογής, ο Αντ. Σαμαράς θα πρέπει να επιμείνει μετωπικά οδηγώντας τη χώρα στις κάλπες και επιδιώκοντας να εκμεταλλευτή την πόλωση που θα έχει δημιουργηθεί αλλά και τον φόβο των πολιτών από την πολιτική αβεβαιότητα.

Ο κ. Σαμαράς ελπίζει στην εκλογή Προέδρου, χωρίς ωστόσο να έχει εγκαταλείψει το σενάριο των πρόωρων εκλογών.

Για αρκετούς στο εσωτερικό της Ν.Δ., μάλιστα, η επιλογή του να δηλώσει ρητώς, και μάλιστα τρεις φορές διαδοχικά, ότι ο κ. Δήμας θα είναι υποψήφιος και στην τρίτη ψηφοφορία αλλά και το ότι δεν αποδέχεται συμφωνία για ορισμό εκλογών σε διάστημα λίγων μηνών, να σηματοδοτεί την βούληση του πρωθυπουργού είτε να επιβάλει τους όρους του στην προεδρική εκλογή είτε να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Είτε στη μία είτε στην άλλη περίπτωση, δεδομένη μοιάζει η επιλογή της πόλωσης, που φαίνεται να αποδίδει όχι μόνον μεταξύ των 300 αλλά, κυρίως, μεταξύ των πολιτών.

Μετά από πολλούς μήνες, το Μαξίμου βλέπει τις δημοσκοπήσεις να εμφανίζουν τη Ν.Δ. να καταγράφει έστω και περιορισμένη άνοδο, τη “γαλάζια” βάση να συσπειρώνεται και, αντιθέτως, τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίζονται προβληματισμένοι και τα ποσοστά της Κουμουνδούρου σε οριακή μείωση.

Μ.Κ.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα