Η ρωσική… αρκούδα στο δρόμο της ΑΕΚ, βαλκανική μονομαχία για τον Ολυμπιακό

Το δύσκολο εμπόδιο της ΤΣΣΚΑ Μόσχας καλείται να ξεπεράσει η ΑΕΚ στον τρίτο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ, όπου ο Ολυμπιακός θα έχει πιο βατή αποστολή εντός Βαλκανίων (θα παίξει πιθανότατα με την Παρτιζάν Βελιγραδίου), ενώ στο Γιουρόπα η θέα τύχη χαμογέλασε και στους 3 ελληνικούς συλλόγους, φέρνοντας στο δρόμο του ΠΑΟΚ την ουκρανική Ολυμπίκ Ντόνετσκ, σε αυτόν τον Παναθηναϊκού το νικητή του Γιανγκελόνια – Καμπάλα και απέναντι στον Πανιώνιο την ομάδα που θα προκριθεί από το ζευγάρι Μακάμπι – ΚΡ Ρέικιβαικ.

Η χθεσινή κλήρωση δεν ήταν ευνοϊκή μόνο για την Ένωση, που θα αντιμετωπίσει σε διπλά ματς τη ρωσική… αρκούδα, την πιο λαοφιλή ομάδα στη Ρωσία, η οποία πρωταγωνιστεί μόνιμα εντός συνόρων και τα τέσσερα τελευταία χρόνια καταφέρνει να κερδίζει θέση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Τζαγκόεφ, Ακινφέεφ, Ιγκνάσεβιτς, Μπερεζούτσκι και ο πρώην μέσος του ΠΑΟΚ, Μπίμπρας Νάτχο είναι οι… κολώνες της ΤΣΣΚΑ που ποντάρει πολλά στην εμπειρία τους.

Το βασικότερο μειονέκτημα για την ΑΕΚ είναι πως θα βρει απέναντί της έναν αντίπαλο που βρίσκεται σε πιο προχωρημένο στάδιο ετοιμότητας, μιας και το ρωσικό πρωτάθλημα ξεκινά αυτό το Σαββατοκύριακο, αλλά τίποτα από τα παραπάνω δεν οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η ομάδα του… ρωσικού στρατού είναι ανίκητη. Πέρυσι, με τη Ζενίτ στη χειρότερη σεζόν της, ξεκίνησε κάκιστα το πρωτάθλημα και ήταν απογοητευτική μέχρι τη χειμερινή διακοπή. Μεταμορφωμένη προς το καλύτερο μετά την αλλαγή προπονητή και την έλευση του Λευκορώσου Γκοντσαρένκο τον Ιανουάριο, έκανε πορεία πρωταθλητισμού στο δεύτερο γύρο, χάνοντας μόνο από την μετέπειτα πρωταθλήτρια Σπαρτάκ Μόσχας. Δεν πήρε κάποιο μεγάλο όνομα φέτος το καλοκαίρι, αλλά δεν έχασε και κάποιο από τα βασικά εργαλεία της.

Η Παρτιζάν του Ίλιτς

Την επόμενη εβδομάδα θα μάθει οριστικά τον αντίπαλό του στην τρίτη προκριματική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ ο Ολυμπιακός, με την Παρτιζάν Βελιγραδίου να είναι το φαβορί μετά τη νίκη της (2-0) στο πρώτο ματς του δεύτερου προκριματικού γύρου κόντρα στην Μπούντουτσνοστ. Δυνατό προβάδισμα για τους πρωταθλητές Σερβίας που πέρυσι κατέκτησαν το νταμπλ με 17 σερί νίκες σε πρωτάθλημα και Κύπελλο από το Φεβρουάριο και μετά!

Η Παρτιζάν είναι η δεύτερη παραδοσιακή δύναμη του σερβικού ποδοσφαίρου αλλά παραμένει μία ομάδα με χαμηλό… ταβάνι στην Ευρώπη, όπου έχει κατορθώσει να περάσει στους ομίλους μόλις μία φορά. Σε ρόλο ιερού… τοτέμ η πρώην μέσος της Λάρισας Σάσα Ίλιτς που συνεχίζει απτόητος παρά το 40 χρονάκια του, αν και πέρυσι δεν ήταν ακριβώς βασικός.

Με Ουκρανή… πρωτάρα ο ΠΑΟΚ

Από τους τρεις εκπροσώπους του ελληνικού ποδοσφαίρου στο Γιουρόπα Λιγκ πιο τυχερός στάθηκε ο ΠΑΟΚ, που θα αντιμετωπίσει την Ολιμπίκ Ντόνετσκ, η οποία δεν έχει αγωνιστεί ξανά εκτός των ουκρανικών συνόρων. Μία ομάδα εντελώς άγνωστη στο ευρύ ποδοσφαιρικό κοινό που συμπληρώνει φέτος 16 χρόνια ύπαρξης με μόλις 3 συμμετοχές στη μεγάλη κατηγορία της χώρας της.

Ο Παναθηναϊκός ενδεχομένως να θέλει να αποφύγει την Καμπάλα, από την οποία έμεινε εκτός Ευρώπης πριν δύο χρόνια, αλλά ταυτόχρονα του δίνεται μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να πάρει τη ρεβάνς για εκείνον τον ταπεινωτικό αποκλεισμό. Οι «πράσινοι» θα χρειαστεί να περιμένουν μέχρι την προσεχή Τετάρτη για να μάθουν αν τελικά θα αντιμετωπίσουν την περσινή δευτεραθλήτρια του Αζερμπαϊτζάν, ή την πολωνική Γιαγκελόνια που κατάφερε να πάρει ισοπαλία με γκολ (1-1) στο πρώτο ματς εκτός έδρας.

Βατό αντίπαλο θα έχει στον τρίτο προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ και ο Πανιώνιος, που είναι πλέον το φαβορί για να προκριθεί από τον δεύτερο μετά το 2-0 επί της Γκόριτσα. Οι «κυανέρυθροι» θα ταξιδέψουν είτε στο Ισραήλ, είτε στην Ισλανδία με πιθανότερο προορισμό τη χώρα των Εβραίων, καθώς η Μακάμπι Τελ Αβίβ επικράτησε 3-1 της ΚΡ Ρέικιαβικ στον πρώτο μεταξύ τους αγώνα και θα πρέπει να ηττηθεί με δύο γκολ διαφορά και πάνω στη ρεβάνς της ισλανδικής πρωτεύουσας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα