Η ρύθμιση που κόβει τη χρηματοδότηση της ΧΑ

Tην αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης κομμάτων, όταν εναντίον προσώπων που τα διοικούν ή βουλευτών τους έχει ασκηθεί δίωξη για κακουργηματικές πράξεις, προβλέπει η ρύθμιση που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή.

Η νομοθετική πρωτοβουλία ανήκει στο υπουργείο Εσωτερικών και κατατέθηκε ως τροπολογία στο νομοσχέδιο για την «Ηλεκτρονική επιτήρηση υποδίκων, καταδίκων και κρατουμένων σε άδεια», το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Σύμφωνα με την διάταξη αναστέλλεται η κρατική χρηματοδότηση και η οικονομική ενίσχυση πολιτικών κομμάτων ή συνασπισμού πολιτικών κομμάτων, όταν ηγετικά στελέχη τους κατηγορούνται για τα εγκλήματα των άρθρων 134 (εσχάτη προδοσία), 138 (επιβουλή της ακεραιότητας της χώρας), 139 (προσβολή εναντίον της διεθνούς ειρήνης της χώρας), 148 παρ. 2 (διακεκριμένη κατασκοπεία), 187 (εγκληματική οργάνωση) ή 187Α (τρομοκρατικές πράξεις) του Ποινικού Κώδικα.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση «όταν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ότι, υπό το μανδύα ή υπό την κάλυψη ενός πολιτικού κόμματος, τελούνται από ηγετικά στελέχη αυτού σοβαρές εγκληματικές δραστηριότητες οι οποίες στρέφονται άμεσα κατά της ίδιας της χώρας και του πολιτεύματος, ή πλήττουν βάναυσα τη δημόσια τάξη αυτής, ανακύπτει ανάγκη αποτροπής του ενδεχομένου άμεσης ή έμμεσης κατάχρησης της κρατικής χρηματοδότησης και οικονομικής ενίσχυσης για την στήριξη των ως άνω εγκληματικών δραστηριοτήτων».

Προβλέπεται εξάλλου ότι σε περίπτωση έκδοσης αμετάκλητου απαλλακτικού βουλεύματος ή αμετάκλητης αθωωτικής απόφασης, η αναστολή αίρεται αναδρομικά και καταβάλλονται άτοκα στον δικαιούχο τα παρακρατηθέντα ποσά.
Για την έκδοση των αποφάσεων που αφορούν την αναστολή ή την άρση της παρέχεται νομοθετική εξουσιοδότηση στους υπουργούς Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Οικονομικών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα