Η Σκωτία προειδοποιεί με νέο δημοψήφισμα αν αναγκαστεί να φύγει από την ενιαία αγορά

Με νέο δημοψήφισμα απόσχισης από τη Μεγάλη Βρετανία απειλεί η Σκωτία αν δεν μπορέσει να παραμείνει στην ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό προειδοποιεί η Νίκολα Στέρτζιον, εντείνοντας τις πιέσεις προς την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι να καταρτίσει σχέδια για το Brexit.

Η πρώτη υπουργός της Σκοτίας θα δώσει λεπτομερείς προτάσεις για έναν νέο διακανονισμό με τη Βρετανία, για να μπορέσει η χώρα της να παραμείνει στην ενιαία αγορά μετά το Brexit, ακόμα και αν η κυβέρνηση του Λονδίνου βγάλει την Αγγλία από την ενιαία αγορά, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Οι ψηφοφόροι της Σκοτίας είχαν επιλέξει να παραμείνουν στην ΕΕ στο δημοψήφισμα του Ιουνίου, και τώρα έρχονται αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να φύγουν από την ΕΕ παρά τη θέλησή τους, λόγω της ψήφου που έριξαν οι Βρετανοί, ανέφερε η Sturgeon σε σχόλιό της στους Financial Times.

Η Μέι έχει υποσχεθεί ότι θα ακούσει τις κυβερνήσεις της Σκοτίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας προτού πάει στις Βρυξέλλες για επίσημες διαπραγματεύσεις, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Η Sturgeon δήλωσε πως θέλει ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει στην ενιαία αγορά. «Αν η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας αποφασίσει να μην παραμείνει στην ενιαία αγορά, η θέση μας είναι πως η Σκοτία θα πρέπει να στηριχθεί για να παραμείνει –όχι αντί του ελεύθερου εμπορίου σε όλο το Η.Β., αλλά επιπροσθέτως αυτού», είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα