Η Σλοβακία απαγορεύει τη χρήση κυανίου στη μεταλλουργία χρυσού

Η σχετική πρόταση νόμου έγινε με πρόταση βουλευτών του κόμματος SMER που ηγείται του κυβερνητικού συνασπισμού της Σλοβακίας και εγκρίθηκε από την κυβερνητική επιτροπή στις 8 Σεπτεμβρίου. Μεταφράζουμε από το The Slovak Spectator, διατηρώντας επιφύλαξη ως προς τη διατύπωση του νόμου, διότι η απόδοση στα αγγλικά δε φαίνεται σωστή.

«Η χρήση της κυάνωσης για την παραγωγή χρυσού θα είναι δυνατή σε συγκεκριμένη τοποθεσία μόνον αφού οι κάτοικοι της πληττόμενης περιοχής δώσουν τη συγκατάθεσή τους για αυτή τη μέθοδο απόληψης χρυσού με δημοψήφισμα, σύμφωνα με μια τροποποίηση του μεταλλευτικού νόμου που εγκρίθηκε από την κυβέρνηση στις 27 Αυγούστου.

Η τροποποίηση αυτή έρχεται ως απάντηση στα σχέδια για εξόρυξη χρυσού με τη μέθοδο της εκχύλισης με κυάνιο στις τοποθεσίες Kremnica και Detva (περιφέρεια Banská Bystrica). Οι συντάκτες της νομοθετικής τροπολογίας, οι βουλευτές του Smer (σ.σ. του κυβερνώντος κόμματος) Jana Laššáková, Ján Senko, Emília Müllerová και Michal Bagačka, υποστηρίζουν ότι με την προώθηση αυτής της διάταξης ανταποκρίνονται σε διάφορες πρωτοβουλίες εκ μέρους των περιβαλλοντικών οργανώσεων και του ευρύτερου κοινού κατά της εξόρυξης χρυσού, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων TASR.

Επικαλούμενοι το σύνταγμα, οι νομοθέτες τόνισαν επιπλέον ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα σε ευνοϊκές περιβαλλοντικές συνθήκες και στην προστασία της υγείας.

«Κάθε επεξεργασία, τροποποίηση και καλλιέργεια ορυκτών με την τεχνολογία της εκχύλισης με κυάνιο, μαζί με τη δημιουργία των σωρών απόθεσης αποβλήτων, των αποθεμάτων και λιμνών αποβλήτων, παράγει δραστηριότητες που συνεπάγονται σοβαρή παραβίαση του δικαιώματος σε ένα ευνοϊκό περιβάλλον, με δυνατότητα να θέσει σε κίνδυνο ή να βλάψει … την υγεία του πληθυσμού» αναφέρει η πρόταση, σύμφωνα με το TASR.

Η τροπολογία, ως εκ τούτου, θα απαγορεύσει την εκχύλιση με κυάνιο κατά την επεξεργασία ορυκτών, καθώς και τη δημιουργία σωρών απόθεσης και λιμνών αποβλήτων όταν χρησιμοποιείται αυτή η τεχνολογία. αυτής της τεχνολογίας. Την ίδια στιγμή, η πρόταση προβλέπει ότι η μέθοδος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εάν ληφθεί η συναίνεση των ανθρώπων που ζουν στην πληγείσα περιοχή, με ένα δημοψήφισμα».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα