“Η συμφωνία έχει τις λιγότερες δυνατές πληγές για την κοινωνία”

Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής το μεσημέρι της Παρασκευής (μετά από δίωρη καθυστέρηση αφού αρχικά είχε προγραμματιστεί στις 11.00), μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στο επίκεντρο βρέθηκε φυσικά η συμφωνία με τους Θεσμούς για τα μέτρα και τα αντίμετρα,  ζήτησε ρύθμιση για το χρέος  από τους δανειστές, απέκλεισε ξανά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Έχει τις λιγότερες δυνατές πληγές για την κοινωνία»

«Ο ελληνικός λαός εμπιστεύτηκε σε εμάς την εντολή για την έξοδο από το μνημόνιο γιατί γνώριζε ότι εμείς θα την υλοποιήσουμε χωρίς να λεηλατήσουμε περαιτέρω την ελληνική κοινωνία», είπε αρχικά ο πρωθυπουργός.
Και συνέχισε λέγοντας: «Έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη συμφωνία, αλλά βγάζει τη χώρα από την κρίση και ρυθμίζει το χρέος. Μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι έχει τις λιγότερες δυνατές πληγές, δεδομένων των συσχετισμών για την ελληνική κοινωνία. Αυτός  είναι και ο λόγος της καθυστέρησης”, υποστήριξε. Θύμισε ότι η αντιπολίτευση έλεγε «κλείστε τώρα», παρ’ ότι γνώριζαν ότι όταν το έλεγαν αυτό, στο τραπέζι δεν υπήρχαν αντίμετρα, χρέος και επαναφορά εργασιακής κανονικότητας. Ήθελαν να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ και να κλείσουμε «μετά με τόσα και άλλα τόσα μέτρα».

«Βγήκαμε από τις κλειστές πόρτες του Χίλτον»

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν έχασε την ψυχραιμία της. Παρά την πίεση πολιτικοποιήθηκε η διαπραγμάτευση, βγήκε έξω από τις κλειστές πόρτες του Χίλτον και πήγε στη Σύνοδο της Ρώμης και στη Σύνοδο των χωρών του Νότου. “Πήγαμε τη διαπραγμάτευση στο ευρωκοινοβούλιο, όπου βουλευτές ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. κατηγορούσαν την Κομισιόν ότι έκανε πλάτες στην Ελλάδα”.

«Κόπηκε η σπατάλη, η μίζα και η λοβιτούρα του δημόσιου χρήματος»

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό “υπήρξε σχέδιο και παράλληλα εξαιρετικά αποτελέσματα σε ότι αφορά την πορεία της οικονομίας, παρά τις Κασσάνδρες.
Μας λένε ότι πιάσαμε το υψηλό πλεόνασμα γιατί πήραμε σκληρά μέτρα. Ν.Δ. ΠΑΣΟΚ έφεραν 62 δισ. ευρώ προσαρμογής, εμείς 5,6 δισ. και πιάσαμε υπεραπόδοση στόχου. Αυτοί γιατί δεν πιάσανε τους στόχους; αναρωτήθηκε και υποστήριξε ότι τα δυο χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ κόπηκε η σπατάλη, η μίζα και η λοβιτούρα του δημόσιου χρήματος”.

«Κάποια πράγματα κερδίσαμε, κάποια χάσαμε»

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός τόνισε: «Αναγκάσαμε τους δανειστές σε υποχώρηση από τις παράλογες απαιτήσεις και εξασφαλίσαμε αντίμετρα με μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα, υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

Εξασφαλίσαμε ισορροπημένη συμφωνία. Δεν είναι πρόθεσή μου να κρύψουμε ότι όπως σε κάθε συμφωνία που εμπεριέχει το στοιχείο συμβιβασμού υπάρχουν σημεία που δεν αποτελούν επιλογή μας και ούτε θα αποτελούσαν ποτέ. Σε κάποια σημεία κερδίσαμε πράγματα που θα ωφελήσουν εκατομμύρια πολίτες, σε κάποια αναγκαστήκαμε να υποχωρήσουμε».

Κατά τον Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο, το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι οι δανειστές είναι υποχρεωμένοι να προχωρήσουν σε ουσιαστικά μέτρα απομείωσης του χρέους κάτι που θα δώσει δικαίωμα στη χώρα να σταθεί στα πόδια της και να δανείζεται από τις αγορές χρήματος.

«Τζάμπα μάγκας ο Μητσοτάκης»

Αναφερόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Αλέξης Τσίπρας εκτόξευσε τα βέλη εναντίον του. «Αυτές οι εξελίξεις είναι πολύ σημαντικές και δημιούργησαν “αναστάτωση” στη Ν.Δ. Αυτοί που έλεγαν “υπογράψτε ό,τι σας δίνουν” αρχικά αμφισβήτησαν την πραγματικότητα, ότι υπάρχει προοπτική συμφωνίας.

Μετά άρχισαν να αμφισβητούν την πιθανότητα “συνολικής συμφωνίας”. Μετά αμφισβήτησαν τα αντίμετρα και τώρα έφτασαν στο σημείο να τα υποτιμούν», υπογράμμισε για να συνεχίσει: «Τώρα άρχισαν την πλειοδοσία και την αυτoγελοιοποίηση. Μέσα στην απελπισία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης που καταψήφισε την “13 σύνταξη” ήρθε προχθές να μας προτείνει να δώσουμε τώρα ένα αντίστοιχο ποσό.

Γιατί έγινε κουβαρντάς; Έρχεται και μας ζητά όταν είμαστε πριν την μέση της χρονιάς να εγγράψουμε κονδύλι. «Ωραίος μάγκας, εύκολη η πλειοδοσία, αλλά τζάμπα μάγκας.

Θέλω να τον διαβεβαιώσω ότι όταν έρθει η ώρα η κυβέρνηση θα διανείμει εκεί που πρέπει, όταν πρέπει, την υπεραπόδοση. Στο τέλος του 2017 θα πράξουμε ό,τι πράξαμε στο τέλος του 2016. Περιμένουμε να διαπιστώσουμε σε λίγες ημέρες το πραγματικό πρόσωπο της Ν.Δ. Τα αντίμετρα θα έρθουν στη Βουλή ένα προς ένα σε διαφορετικά άρθρα. Τότε ο κοινωνικά ευαίσθητος κύριος Μητσοτάκης τι θα πράξει;”

“Στο τέλος της τετραετίας οι εκλογές”

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα αντίμετρα (επιδότηση ενοικίου, μείωση του κόστους συμμετοχής στα φάρμακα, σχολικά γεύματα, 250 εκατ. ευρώ στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, τις 30.000 θέσεις εργασίας) και αναρωτήθηκε γιατί θα καταψηφίσει και τις μειώσεις των φορολογικών συντελεστών.

Θα είναι ο πρώτος αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης που ζητά εκλογές από την πρώτη ημέρα αλλά αυτές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. “Τα αντίμετρα, την εργασιακή κανονικότητα και τα μέτρα για το χρέος εμείς τα καταφέραμε, εμείς θα τα εφαρμόσουμε. Γι’ αυτό θα πάμε μέχρι τέλους για να κριθούμε καθαρά και ανοικτά από τον ελληνικό λαό”.

Τα επόμενα σχέδια

Μιλώντας για τα επόμενα σχέδια της κυβέρνησης είπε: “Έχουμε τη δυνατότητα από τώρα να σχεδιάσουμε ένα μακρόπνοο σχέδιο”, είπε ο πρωθυπουργός βλέποντας παραμονή στην εξουσία και την επόμενη τετραετία. “Έχουμε πετύχει πολλά, αλλά σίγουρα λιγότερα απ’ όσα οραματιζόμαστε. Έχουμε μπροστά μιας μια διετία σταθερής αναπτυξιακής πορείας μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2019 που θέλουμε να βάλουμε τις βάσεις για την Ελλάδα της νέας εποχής, όπου η ανάπτυξη θα είναι δίκαιη.

Χρειάζεται να σχεδιαστεί ένα νέο παραγωγικό μοντέλο και να ανακτηθούν θέσεις εργασίας”, τόνισε. Αναφέρθηκε αναλυτικά σε μεταρρυθμίσεις που έχει στόχο να προωθήσει η κυβέρνηση, στην πρωτοβάθμια υγεία, στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση αλλά και τις μεταρρυθμίσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση.

“Έχουμε  δύσκολο μονοπάτι, αλλά για πρώτη φορά γνωρίζουμε πού βγάζει”

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ακόμα πως “έχουμε ένα δύσκολο μονοπάτι αλλά για πρώτη φορά γνωρίζουμε που βγάζει. Κάθε δύσκολη απόφαση που πήραμε έχοντας επίγνωση του κόστους δεν μας έβγαζε μακρύτερα αλλά κοντύτερα στο στόχο. Η β’ αξιολόγηση μας βγάζει σε καθαρό διάδρομο δεκαετίας.

Δεν είμαστε οι πορφυρογέννητοι της εξουσίας, ούτε οι εκλεκτοί των καναλαρχών. Δεν βάλαμε εμείς τη χώρα στα μνημόνια αλλά σύντομα θα είναι διακριτό ότι εμείς θα είμαστε που θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση”.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα