“Η συμφωνία δεν δίνει απαντήσεις για το χρέος”

Στη συμφωνία του τελευταίου Eurogroup εστίασε σε συνέντευξή που  παραχώρησε στις εφημερίδες «Le Monde» και «La Stampa» ο Μπενουά Κερέ, λέγοντας ότι αυτή δεν είναι τέλεια αφού δεν δίνει ξεκάθαρες απαντήσεις για το ελληνικό χρέος. Ωστόσο το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, τόνισε ότι όσα αποφασίστηκαν τον Ιούνιο “θα επιτρέψει τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και την επιστροφή των επενδύσεων”.

Ειδική μνεία έκανε και στην εγχώρια πολιτική «σκηνή», ξεκαθαρίζοντας πως εφόσον υπάρξει πολιτική σταθερότητα και εξαφανιστούν οι αβεβαιότητες γύρω από την εφαρμογή του προγράμματος, «η Ελλάδα θα μπορέσει να ωφεληθεί από μία ισχυρή κυκλική ανάκαμψη»

Ερωτηθείς για ποιοι θα μπορούσαν να είναι οι προωθητικοί παράγοντες της ανάπτυξης στην Ελλάδα, η οικονομία της οποίας έχει πληγεί στα χρόνια της κρίσης, ο Κερέ απάντησε: «Αυτό είναι το θέμα που μπορεί να αντιμετωπίσει τώρα η ελληνική κυβέρνηση.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup τον Ιούνιο δεν είναι τέλεια, επειδή δεν δίνει μία ξεκάθαρη απάντηση στο ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, αλλά θα επιτρέψει τη σταθεροποίηση της οικονομίας και την επιστροφή των επενδύσεων. Εάν η πολιτική αβεβαιότητα και οι αβεβαιότητες σχετικά με την εφαρμογή του πακέτου βοήθειας εξαφανισθούν, είμαι βέβαιος ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να επωφεληθεί από μία ισχυρή κυκλική ανάκαμψη που θα της επιτρέψει τελικά να εξετάσει το μοντέλο της μελλοντικής ανάπτυξης. Έχει έρθει ο χρόνος να τεθούν αυτά τα μακροπρόθεσμα ερωτήματα».

Για τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ

Όσον αφορά τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, διαβεβαίωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να προσαρμόσει προσεκτικά και ευέλικτα την πολιτική της, ώστε να αποφευχθούν οι απότομες κινήσεις των αγορών.

«Δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει τώρα η στρατηγική της ΕΚΤ, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός είναι χαμηλός» συμπλήρωσε,καταλήγοντας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα