Η σφαγή της «Βαστίλης»

H πολύπαθη Γαλλία ζει ξανά τον εφιάλτη της τρομοκρατίας αφού ένα ακόμα τρομοκρατικό χτύπημα, αυτή τη φορά στη Νίκαια, συγκλονίζει τον πλανήτη. Ο τραγικός απολογισμός μέχρι στιγμής της πρωτοφανής επίθεσης κάνει λόγο για τουλάχιστον 84 νεκρούς, πολλοί από τους οποίους είναι μικρά παιδιά και πάνω από 150 τραυματίες που πολλούς εξ’ αυτών σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση..

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή ήταν η τρίτη επίθεση τους τελευταίους 18 μήνες στη Γαλλία μετά από εκείνη στο περιοδικό Charlie Hebdo στις 7 Γενάρη του 2015 και το Μπατακλάν στις 13 Νοεμβρίου του περασμένου έτους.

Το μακελειό συνέβη όταν ένα νοικιασμένο φορτηγό διεθνών μεταφορών γεμάτο με πυροβόλα όπλα και χειροβομβίδες -που εκ των υστέρων αποδείχθηκε ότι ήταν ψεύτικα – έπεσε πάνω σε πλήθη ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί για να δουν τα πυροτεχνήματα που θα εκτοξεύονταν το βράδυ της εθνικής εορτής της Γαλλίας για την «Ημέρα της Βαστίλης».

Το φρικτό μακελειό έλαβε χώρα μόλις μία εβδομάδα μετά το τέλος του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος και ενώ είχαν αρχίσει να χαλαρώνουν τα μέτρα ασφαλείας στη Γαλλία.

f5

f6

fff

fff2

Το συμβάν συνέβη στη λεωφόρο Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ, μια περιοχή πολύ δημοφιλή στους τουρίστες. Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που απέκλεισαν το χώρο, ενώ κινητοποιήθηκε και ο στρατός καθώς η Γαλλία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των πρόσφατων επιθέσεων στο Παρίσι.

Οι επίσημες αρχές χειρίζονται ήδη την υπόθεση ως τρομοκρατικό χτύπημα, καθώς η Εισαγγελία του Παρισιού ανακοίνωσε ότι διεξάγεται έρευνα για τρομοκρατία.

Ο ένας από τους δράστες έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών, όταν μετά την τρελή πορεία του κατέβηκε από τη νταλίκα και άρχισε να πυροβολεί στο πλήθος, ενώ τυχόν άλλοι συνεργοί του διαφεύγουν.

Αμέσως μετά το χτύπημα, τα γαλλικά ΜΜΕ άρχισαν να δημοσιεύουν τις πρώτες πληροφορίες για την ταυτότητα του δράστη. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, μέσα στο φορτηγό που σκόρπισε τον θάνατο εντοπίστηκαν έγγραφα με το όνομα ενός 31χρονου Γάλλου πολίτη τυνησιακής καταγωγής.

Βίντεο ΣΟΚ από τη στιγμή που η νταλίκα σκορπά τον θάνατο στη Νίκαια

Παγκόσμιο σοκ και θλίψη έχει προκαλέσει η φρικτή τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια της Γαλλίας, η οποία όπως φαίνεται στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 80 ανθρώπους και τραυμάτισε ακόμα 100.

Το βίντεο από τη στιγμή που η νταλίκα μπαίνει στον πεζόδρομο όπου ο κόσμος μετείχε σε εκδηλώσεις για την «Ημέρα της Βαστίλης» κόβει την ανάσα.

Ο οδηγός της φονικής νταλίκας με ταχύτητα 80 χλμ την ώρα περνά μέσα από το πλήθος, συνθλίβοντας στο πέρασμά του όποιον βρίσκεται στο δρόμο του.

Οι εικόνες αμέσως μετά την επίθεση σοκάρουν, καθώς νεκροί και βαριά τραυματίες κείτονταν στους δρόμους της πόλης.

Ένας πολίτης κατέγραψε με το κινητό του τη στιγμή που οδηγός του φορτηγού αρχίζει να αναπτύσσει ταχύτητα, πριν ρίξει το όχημα στο πλήθος, με στόχο να σκοτώσει όσους περισσότερους μπορεί.

Ακόμα ένα βίντεο από τη στιγμή που η νταλίκα σκορπά το θάνατο στη Νίκαια της Γαλλίας, παρασέρνοντας μαζί της εκατοντάδες συγκεντρωμένους πολίτες και τουρίστες κάνει το γύρο του διαδικτύου.

Στο βίντεο, το οποίο είναι τραβηγμένο από κινητό τηλέφωνο μάρτυρα που κατάφερε να γλιτώσει, φαίνεται από απόσταση αναπνοής το φορτηγό την ώρα που έχοντας πρώτα επιταχύνει αρχίζει να συλθλίβει τους ανυποψίαστους συγκεντρωμένους για τις εορταστικές εκδηλώσεις της εθνικής επετείου της Γαλλίας.

Ανέλαβε την ευθύνη το Ισλαμικό Κράτος

Η τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για το πολύνεκρο χτύπημα στη Νίκαια, το οποίο έχει κοστίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε 84 ανθρώπους -μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά- ενώ οι τραυματίες είναι δεκάδες.

Παράλληλα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι τζιχαντιστές πανηγυρίζουν την ανθρωποσφαγή που προκάλεσε ο Τυνήσιος ομοϊδεάτης τους Μοχάμεντ Λαχουαϊέτζ Μπουχλέλ.

Στην εφαρμογή app Telegram οι τζιχαντιστές έχουν αναρτήσει φωτογραφίες που σχετίζονται με τη φριχτή επίθεση.

Σε μία από αυτές εικονίζεται το Παρίσι και ο Πύργος του Άιφελ στο βάθος να φλέγονται ενώ ένας τρομοκράτης με κουκούλα απομακρύνεται.

Η λεζάντα αναφέρει: «France sous le feu» (Η Γαλλία φλέγεται), στα γαλλικά και στα αραβικά.

Σε μια άλλη φωτογραφία μια ομάδα πέντε τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους πανηγυρίζουν γιατί κρατούν αιχμάλωτο τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ ενώ ένας από αυτούς προσπαθεί να τον πνίξει.

Η τρομοκρατική επίθεση έγινε από 31χρονο κάτοικο της Νικαίας, ο οποίος είχε διπλή υπηκοότητα Γαλλίας και Τυνησίας, όταν έπεσε με το φορτηγό που οδηγούσε στο συγκεντρωμένο πλήθος, που παρακολουθούσε σόου πυροτεχνημάτων την Πέμπτη 22:30 (τοπική ώρα) για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 14ης Ιουλίου.

Γάλλος πολίτης τυνησιακής καταγωγής

Ο 31 χρονος Γαλλοτυνήσιος Μοχάμεντ Λαχουαϊέτζ Μπουχλέλ(Mohamed Lahouaiej Bouhlel) είναι ο οδηγός του φορτηγού που πραγματοποίησε την επίθεση στη Νίκαια σκοτώνοντας τουλάχιστον 84 ανθρώπους πριν πέσει νεκρός από τα πυρά της αστυνομίας.

Ήταν γνωστός στις γαλλικές αρχές για χρήση όπλων και βία ωστόσο δεν είχε άμεσες συνδέσεις με την τρομοκρατία. Οι έρευνες στο φορτηγό αποκάλυψαν ότι είχε πιστόλι, ένα μεγαλύτερο όπλο και ένα μεγάλο αριθμό ψεύτικων όπλων και χειροβομβίδων.

Αστυνομική πηγή δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο πως η Νίκαια ήταν μια πόλη που παρακολουθούσαν στενά καθώς πολλοί Γάλλοι πολίτες είχαν φύγει από την πόλη αυτή για να βρεθούν στη Συρία και να ενταχθούν στον τζιχαντιστικό στρατό.

Από τη δική του μεριά, ο Κριστιάν Εστροζί, πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου της Νίκαιας ανέφερε πως μέσα στο φορτηγό υπήρχαν «βαριά όπλα». «Υπήρχαν βαριά όπλα μέσα στο όχημα» και μάλιστα «βαριά όπλα, δεν μπορώ να πω περισσότερα πέραν αυτού, είναι ευθύνη του νομάρχη και του εισαγγελέα», είπε ο Εστροζί μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με το ελληνικό προξενείο της Νίκαιας, μεταξύ των νεκρών και των τραυματιών δεν βρίσκεται, για την ώρα, κάποιος Έλληνας. Ο Γάλλος υπουργός των Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζενέβ επιβεβαίωσε ότι 84 άνθρωποι είναι νεκροί, ενώ 18 άλλοι είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Πώς ξεγέλασε τους αστυνομικούς ο μακελάρης

Συγκλονιστικά είναι τα δημοσιεύματα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αναφορικά με τις κινήσεις του μακελάρη της Νίκαιας, πριν ξεκινήσει την κούρσα θανάτου που έκοψε το νήμα της ζωής σε 84 ανθρώπους.

Ο οδηγός του φορτηγού είχε παρκάρει σε κοντινή οδό εννιά ώρες πριν το τραγικό συμβάν, ενώ σύμφωνα με τη Daily Mail, στους αστυνομικούς είπε ότι μεταφέρει παγωτό.

Ο δράστης γνώριζε τι θα πει…

Διαβασμένος φαίνεται πως ήταν ο δράστης του μακελειού, αφού όπως ανέφεραν οι αστυνομικοί, του επέτρεψαν να παραμείνει στο σημείο για τόσες πολλές ώρες, επειδή τους είπε ότι έπρεπε να παραδώσει συσκευασίες παγωτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις Κυριακές και κατά τη διάρκεια εθνικών εορτών, τα μεγάλα οχήματα απαγορεύονται στη Γαλλία, ωστόσο όταν πρόκειται για περιπτώσεις παράδοσης εμπορευμάτων, οι Αρχές επιδεικνύουν κάποια ανοχή.Σύμφωνα με τη Nice Matin, η δικαιολογία που χρησιμοποίησε ο δράστης για να παραμείνει στο σημείο είχε μια δόση αλήθειας, αφού όντως ήταν οδηγός παράδοσης εμπορευμάτων.

Φρικιαστική είναι και η μαρτυρία ενός αυτόπτη μάρτυρα, ο οποίος είδε τον οδηγό λίγο πριν τη φονική επέλασή του: Μπόρεσα να δω καθαρά το πρόσωπό του… Είχε μούσια και έδειχνε να είναι κεφάτος.

Ο δολοφόνος, ο οποίος ήταν γνωστός στις αστυνομικές Αρχές, κουβαλούσε μαζί του, τουφέκι, πιστόλι και χειροβομβίδα, ωστόσο κανείς δεν… μπήκε στον κόπο να κάνει έλεγχο στο όχημά του κατά την εννιάωρη παραμονή του στο σημείο.

Ολάντ: Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα επεκταθεί για άλλους τρεις μήνες

Σε έκτακτο διάγγελμά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί στη χώρα, θα επεκταθεί για άλλους τρεις μήνες. «Η Γαλλία πονάει από αυτή τη νέα τραγωδία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος, τονίζοντας ότι μεταξύ των νεκρών είναι και αρκετά παιδιά.

Για συνεργούς μίλησε ο δήμαρχος της Νίκαιας

“Πρόκειται για μία επίθεση, που δεν την είχε σχεδιάσει μόνος του ο μακελάρης, αλλά είχε και συνεργούς”, όπως δήλωσε στο γαλλικό δίκτυο “RTL”, o Κριστιάν Εστροζί, δήμαρχος της Νίκαιας.

“Yπάρχει μία αλυσίδα συνεργών”, τόνισε ο ίδιος επισημαίνοντας ότι, από την έρευνα που έχουν ξεκινήσει, οι αρχές μελετούν εξονυχιστικά το υλικό που έχει συγκεντρωθεί από τις συνολικά 1.200 κάμερες που έχουν τοποθετηθεί στη Νίκαια. “Από τις κάμερες, θα μάθουμε πληροφορίες για το σχέδιο του μακελάρη”, υποστήριξε.

“Oι εικόνες από τις κάμερες είναι καθαρότατες και αυτή τη στιγμή βρίσκονται στα χέρια της Δικαιοσύνης”, πρόσθεσε ο δήμαρχος της Νίκαιας, Κριστιάν Εστροζί.  “Η Νίκαια βιώνει το μεγαλύτερη τραγωδία στην πρόσφατη ιστoρία της” κατέληξε.

Μαρτυρία Έλληνα στη Νίκαια: Κορμιά διαμελισμένα παντού

Τις δραματικές στιγμές που έζησε στη Νίκαια της Γαλλίας την ώρα του πολύνεκρου μακελειού μεταφέρει Έλληνας ξεναγός ο οποίος βρισκόταν στο σημείο με ελληνικό γκρουπ 15 ατόμων.

«Ο πανικός δεν περιγράφεται. Κορμιά διαμελισμένα παντού. Αστυνομία και στρατός έχουν κατακλύσει στην περιοχή».

Με αυτά τα λόγια περιγράφει ο Έλληνας ξεναγός, κ. Εμμανουηλίδης, που βρέθηκε στη Νίκαια της Γαλλίας με ελληνικό γκρουπ 15 ατόμων, την κατάσταση που επικρατεί μετά το τρομοκρατικό χτύπημα.

«Εμείς επισκεφθήκαμε τη Νίκαια, ευτυχώς χθες το μεσημέρι, διότι όπως μας ενημέρωσαν από το απόγευμα και μετά ο παραλιακός δρόμος θα έκλεινε λόγω παρελάσεων» είπε ο κ. Εμμανουηλίδης.

Όπως τόνισε, η χθεσινή (σ.σ.Πέμπτη) ημέρα ήταν για τη Γαλλία μια τεράστια γιορτή.

«Τα πυροτεχνήματα άρχισαν στις δέκα το βράδυ. Στην περιοχή βρίσκονταν ευτυχώς μακριά από τον τόπο του συμβάντος, δύο κυπριακά γκρουπ, τριάντα ατόμων το καθένα» συνέχισε ο ξεναγός.

Η Κυανή Ακτή είναι η δεύτερη πιο πολυσύχναστη περιοχή μετά το Παρίσι, που φιλοξενεί 18 εκατ. τουρίστες το χρόνο και πολλά σκάφη, καθώς διαθέτει τη μεγαλύτερη μαρίνα της Μεσογείου, εξηγεί ο κ. Εμμανουηλίδης στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.

«Είμαστε σε επαφή με τα ξενοδοχεία της περιοχής και με την Aegean. Όλοι οι Έλληνες είναι καλά. Επικρατεί μούδιασμα αλλά και ψυχραιμία» κατέληξε ο κ. Εμμανουηλίδης.

 

 Υποστηρικτές ISIS: «Αυτοί που πέθαναν ήταν αμαρτωλοί άπιστοι»

Η έρευνα για την επίθεση ανατέθηκε σε δικαστικούς, οι οποίοι ειδικεύονται σε υποθέσεις τρομοκρατίας, μετέδωσαν γαλλικά ΜΜΕ, επικαλούμενα εισαγγελικές πηγές. Την ίδια ώρα, υποστηρικτές της οργάνωσης του Ισλαμικού Χαλιφάτου πανηγυρίζουν σε αναρτήσεις τους σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης για την πολύνεκρη επίθεση στη Νίκαια.

Μια χαρακτηριστική ανάρτηση στο Twitter αναφέρει: «Οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους στη Νίκαια ήταν Γάλλοι σταυροφόροι κι αμαρτωλοί άπιστοι. Ο θεός είναι μεγάλος».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα