«Η σχέση με την τρόικα θα κρατήσει μέχρι να ξεπληρώσουμε το 75%»

Για επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη το 2015,  τονίζοντας πως οι ρυθμοί μεγέθυνσης θα είναι μεγαλύτεροι του 2%, αλλά και για τη σχέση της κυβέρνησης με την τρόικα μίλησε ο Γκίκας Χαρδούβελης στη συνέντευξή του στην εκπομπή «Ανατροπή». Ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για περίοδο προσαρμογής έως ότου υπάρξει η πλήρης έξοδος της χώρας από το Μνημόνιο και σημείωσε πως «η σχέση της Ελλάδας με τους δανειστές θα κρατήσει μέχρι να ξεπληρώσουμε το 75%».

Ο «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε σχεδόν βέβαιος ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ θα έρθει στη γραμμή της κυβέρνησης μόλις πάρει και οστά η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές για τη μορφή που θα έχει η στήριξη της Ελλάδας όταν εγκαταλείψει το μνημόνιο.

Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό  σταθμο Mega, και σχολιάζοντας τις επαφές του Αντώνη Σαμαρά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο υπουργός έκανε λόγο για την ανάγκη σταθερότητας καθώς όπως σημείωσε πως «η ανάπτυξη θα έρθει και με αντιστροφή του κλίματος».

«Εάν ξεπεράσουμε την αβεβαιότητα, πραγματικά η χώρα θα μπει σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης, χωρίς δανεικά», είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του λέγοντας πως θα μπούμε σε νέα περίοδο όπου «το χρηματιστήριο θα ανεβαίνει, και μαζί του οι αξιολογήσεις των διεθνών οίκων για τη χώρα».

 «Επιστρέφει τις επόμενες ημέρες η τρόικα»

Απέφυγε παράλληλα να δώσει σαφή ημερομηνία επιστροφής της τρόικας λέγοντας πως έρχεται τις επόμενες ημέρες. «Υπάρχει διαρκής επικοινωνία, ξέρουν τις θέσεις μας και σε μερικές ημέρες έρχονται» είπε χαρακτηριστικά.

«Η σημερινή διαπραγμάτευση δεν είναι οι λεπτομέρειες για το τέλος της αξιολόγησης» είπε και προσέθεσε πως διαπραγματευόμαστε για τη μετά – μνημόνιο εποχή. «Η σχέση με τους δανειστές θα διαρκέσει πολλά χρόνια, πρέπει να ξεπληρώσουμε το 75% των όσων μας έχουν δανείσει», όμως όπως είπε δεν θα είναι η ίδια σε σχέση με τώρα.

«Θα υπάρξει μία περίοδος έξι μηνών με ενός χρόνου μέχρι να βγούμε εντελώς από το μνημόνιο» είπε ο Γκίκας Χαρδούβελης και επεσήμανε πως οι ελεγκτές της τρόικας «δεν θα ασχολούνται λεπτομερώς με τις αποφάσεις που λαμβάνουμε».

Έφερε ως παράδειγμα την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, λέγοντας πως ο «ρόλος του ΔΝΤ θα είναι συμβουλευτικός όπως σε αυτές τις δύο χώρες».

«Η τρόικα θα σταματήσει να μας τραβάει το αυτί», συνέχισε.

«Θα αναγκαστεί να συμφωνήσει ο Τσίπρας»

Σχολιάζοντας την πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα να μη δεχτεί οποιαδήποτε συμφωνία που θα γίνει με τους δανειστές, ο κ. Χαρδούβελης σημείωσε πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «θα αναγκαστεί να συμφωνήσει – ίσως και με χειρότερους όρους- σε αυτά που συζητάμε με την τρόικα».

Σχετικά με το χρέος, επεσήμανε  τόνισε πως η κυβέρνηση θα επιδιώξει να υπάρξει συμφωνία πριν την προεδρική εκλογή. Σχετικά με τη λύση που θα συζητηθεί, απέφυγε να μιλήσει ξεκάθαρα για  «κούρεμα».

«Μπορούμε να πάρουμε πολλά, δεν είναι κατ’ ανάγκη να κουρέψουμε το χρέος», είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε:

«Πιστεύω πως το χρέος θα καταστεί βιώσιμο με τις κινήσεις που θα κάνουμε».

«Σε όλες τις χώρες υπάρχει φόρος στα ακίνητα»

Παραδέχθηκε εξάλλου πως οι έλληνες υπερφορολογούνται, και αναφέρθηκε εκτενώς στον ΕΝΦΙΑ.

«Σε όλες τις χώρες υπάρχει φόρος στα ακίνητα» είπε ο υπουργός Οικονομικών και προσέθεσε:

«Αργά ή γρήγορα θα έμπαινε και στην Ελλάδα, απλά θεσμοθετήθηκε σε περίοδο ύφεσης».

 

«Το επιβάλαμε ξαφνικά σε μία περίοδο που ο κόσμος δεν μπορούσε να πληρώσει. Το 07-08 είχαμε έλλειμμα 14%, επομένως έπρεπε να βρεθεί κάποιος φόρος. Εφόσον δεν μπορούσαμε να ανεβάσουμε άλλους συντελεστές, θεσμοθετήσαμε τον φόρο στα ακίνητα», συνέχισε ο Γκίκας Χαρδούβελης.

Δήλωσε εξάλλου πως η κυβέρνηση διορθώνει τα λάθη στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων , ενώ ο προσέθεσε πως θα γίνουν στοχευμένες φοροελαφρύνσεις.

 

«Έχω αγαστή συνεργασία με τον κ. Δένδια»

 

Σχετικά με τη ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια, ο Γκίκας Χαρδούβελης εξήρε το ρόλο που έπαιξε ο απερχόμενος υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας και διέψευσε τα «σύννεφα» στις σχέσεις τους.

«Έχω αγαστή συνεργασία με τον κ. Δένδια» και συνέχισε λέγοντας πως «βοήθησε πραγματικά, ήταν έμπνευση του η ρύθμιση για τα “κόκκινα” δάνεια και εγώ τον σιγοντάρισα».

Όσον αφορά τους πλειστηριασμούς, τόνισε πως θα βρεθεί μία φόρμουλα για την πρώτη κατοικία, ενώ επεσήμανε πως δεν «μπορώ να μιλήσω για παράταση απαγόρευσης».

 

«Θα πέσει ρευστότητα στην αγορά μετά τα stress tests»

 

Αναφέρθηκε εξάλλου στα πετυχημένα stress tests των τραπεζών και εμφανίστηκε βέβαιος πως θα «πέσει» ρευστότητα στην αγορά.

«Το πρόβλημα δεν ήταν μόνο η προσφορά τραπεζικού χρήματος, αλλά και η ζήτηση. Σε καιρό ύφεσης κανείς δεν ήθελε να ανοίξει επιχείρηση» τόνισε χαρακτηριστικά και προσέθεσε:

«Επειδή θα εκτοξευτεί και η ελληνική οικονομία το 2015 θα υπάρξει και ζήτηση δανείων από τους έλληνες».

«Πρέπει να προστατέψουμε το τραπεζικό σύστημα. Με τα stress tests διασφαλίζονται οι καταθέσεις των τραπεζών» είπε ταυτόχρονα.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα