Η τελευταία ζαριά του Μαξίμου

Ένα παλιό τραγούδι της Δέσποινας Βανδή φαίνεται να είναι αυτό που εκφράζει καλύτερα τα συναισθήματα, αλλά κυρίως τα αδιέξοδα του Αλέξη Τσίπρα αυτήν την περίοδο. Και δεν είναι άλλο από την επιτυχία του Φοίβου «Στα ‘δωσα όλα», το οποίο περιγράφει την επόμενη μέρα του Έλληνα πρωθυπουργού.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται και στο Μέγαρο Μαξίμου επιστράτευσαν το Αθηναϊκό Πρακτορείο και μια δημοσκόπηση που επιδέχεται πολλών ερμηνειών. Αφενός γιατί έχει περιοριστεί στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (σ.σ. ενδιαφέρον θα είχε μία αντίστοιχη στην Β’ Αθηνών) και αφετέρου για το τρομακτικό δείγμα των… 459 ατόμων που αυτόματα της στερούν κάθε σοβαρότητα. Ακόμα, όμως, κι αν αποδεχθεί κανείς το αποτέλεσμα της (προβάδισμα στα όρια του στατιστικού λάθους για τη Νέα Δημοκρατία στην περιοχή), αυτό δεν αλλάζει την παγιωμένη κατάσταση που θέλει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να έχει προβάδισμα.

Στο πρωθυπουργικό περιβάλλον έχουν αντιληφθεί πως η στρατηγική που επιλέχθηκε τα προηγούμενα χρόνια και ακολουθείται ακόμα είναι αδιέξοδη και επί της ουσίας βεβαιώνει την εξάντληση του πολιτικού κεφαλαίου του Αλέξη Τσίπρα. Όχι γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγηθεί στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μια εκλογική αναμέτρηση, αλλά κυρίως για την επόμενη μέρα που θα αποκαλύψει το μέγεθος της καταστροφής στην ούτως ή άλλως περιορισμένη βάση του κόμματος.

Η «άδεια τσέπη» καίει τον Τσίπρα
Η πολιτική που έχει επιλεχθεί είναι εκλογές στο τέλος της τετραετίας ώστε η χώρα να έχει βγει από τα μνημόνια και να ακολουθήσει η υπόσχεση της ανάπτυξης. Με την διαφορά ότι οι μέχρι σήμερα επιλογές της κυβέρνησης έχουν ζημιώσει κυρίως την μεσαία κοινωνική τάξη αλλά και τα χαμηλότερα εισοδήματα, οι οποίοι και αποτελούν την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος. Μπροστά στις κάλπες, λοιπόν, όλοι αυτοί δύσκολα θα επιλέξουν την υπόσχεση της ανάπτυξης. Αντίθετα θα επιλέξουν την δέσμευση για μείωση της φορολογίας έστω και αν δεν θα αντιληφθούν εκείνη την στιγμή τη ακριβώς σημαίνει αυτό: θα μετράει περισσότερο η άδεια τσέπη.

Και η άδεια τσέπη είναι η συνέπεια των υποχωρήσεων του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος καταπάτησε κάθε «κόκκινη γραμμή» που ο ίδιος σχεδόν επαναστατικά είχε θέσει. Αυτή ήταν η στρατηγική που πρότεινε το επιτελείο του και αποδέχθηκαν και συμβουλάτορες με την επισήμανση ότι θα πρέπει να γίνονται και μικρά καθημερινά ώστε να αντιλαμβάνεται ο πολίτης ότι κάτι αλλάζει.

Και ο πολίτης κατάλαβε ότι κάτι αλλάζει: εξαντλήθηκε κάθε περιθώριο ανοχής. Το ίδιο επιτελείο, βλέποντας τα αδιέξοδα, εκτίμησε πως ο μετασχημαστισμός του πρωθυπουργού, τουλάχιστον, θα τον έκανε αρεστό στις Βρυξέλλες και τα ευρωπαϊκά σαλόνια κάτι που θα του έδινε μπόνους στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Μια επιπλέον λάθος εκτίμηση.

Οι νέες (άμεσες) προτεραιότητες
Πλέον έχει γίνει σαφές πως η πολιτική ζημιά που έχει γίνει είναι δύσκολα διαχειρίσιμη. Έτσι έχει ξεκινήσει ένας νέος σχεδιασμός που προβλέπει κοινωνική στροφή, αριστερή σφραγίδα στις εξωμνημονιακές πολιτικές, αλλά και παράλληλη προτεραιότητα στο αναπτυξιακό μέτωπο. Είναι η τελευταία προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να ανατρέψει το δυσμενές για την κυβέρνηση κλίμα και ο σχεδιασμός αυτός θα τεθεί σε εφαρμογή από τον προσεχή Σεπτέμβριο σε συνδυασμό με τον απαραίτητο ανασχηματισμό για τον οποία η «Α» έχει ήδη γράψει. Μάλιστα έχει δοθεί εντολή στα υπουργεία να καταθέσουν προτάσεις με κοινωνικές πρωτοβουλίες χαμηλού δημοσιονομικού κόστους αλλά υψηλών επικοινωνιακών οφελών.

Προτεραιότητα θα δοθεί στην προστασία των εργαζομένων, την ενίσχυση των προγραμμάτων απασχόλησης για ανέργους, τη στήριξη των συμβασιούχων αλλά και στην Παιδεία και την Υγεία. Οι προτάσεις θα πρέπει να έχουν αξιολογηθεί και να τεθούν σε εφαρμογή πριν από την ΔΕΘ καθώς από το βήμα της έκθεσης ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να αλλάξει την ατζέντα. Αν και επιθυμεί, όπως έχει δηλώσει στους συνεργάτες του, να έχει και εξαγγελίες αναπτυξιακού χαρακτήρα, εκτιμάται πως ο χρόνος που απομένει είναι περιορισμένος χωρίς παρόλα αυτά να αποκλείεται.

Όλα αυτά πάντα υπό την αίρεση του άγνωστου παράγοντα «Χ» ο οποίος είναι παλιός γνώριμος του Μαξίμου: το ΔΝΤ. Με την τρίτη αξιολόγηση να είναι προ των πυλών, η ανησυχία στο περιβάλλον του πρωθυπουργού έχει να κάνει με πιθανές νέες απαιτήσεις του Ταμείου. Θυμίζεται πως στο ΔΝΤ επιχειρήθηκε να χρεωθεί και η καθυστέρηση της δεύτερης αξιολόγησης. Όλα δείχνουν πως οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν σχεδόν παράλληλα με τις γερμανικές εκλογές και σίγουρα όχι πριν από αυτές. Οπότε το μόνο που μένει να εκμεταλλευτεί το Μέγαρο Μαξίμου είναι η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα στις 7 Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα