Η Τουρκία πήρε 4,8 δισ. από την Ε.Ε.για να γίνει κράτος δικαίου

Στην αποκάλυψη ότι η Τουρκία πήρε 4,8 δισ. από την ΕΕ από το 2007 έως το  2013 για να γίνει κράτος δικαίου προέβη η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

Η γερμανική συμμετοχή ανέρχεται γύρω στο 1 δισ. ευρώ. Για το διάστημα από το 2014 μέχρι το 2020 η ΕΕ έχει ήδη προβλέψει στον προϋπολογισμό της ένα ακόμη ποσό της τάξης των 4,45 δισ. ευρώ.

Τα ποσά αυτά δίνονται στο πλαίσιο του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας (ΜΠΒ) σε χώρες oι οποίες βρίσκονται σε διαδικασία προσχώρησης στην ΕΕ, μεταξύ άλλων για την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών και του κράτους δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών καθώς και της κοινωνίας των πολιτών.

 

Ο αντιπρόεδρος της γερμανικής βουλής Γιοχάνες Ζινγκχάμερ από το Χριστιανοοινωνικό Κόμμα (CSU) έκανε λόγο για εμπαιγμό.

Μιλώντας στην εφημερίδα ζήτησε να παγώσουν άμεσα αυτές οι πληρωμές.

«Οι εξελίξεις στην Τουρκία αποδεικνύουν ότι η Τουρκία οδεύει προς ένα απολυταρχικό κράτος, άρα η ευρωπαϊκή βοήθεια αποδεδειγμένα δεν έχει κανένα αποτέλεσμα».

Η SZ επικρίνει και τη στάση του ΝΑΤΟ απέναντι στην Τουρκία σε άρθρο της με τίτλο «Συμμαχία στη μιζέρια».

Ναι μεν στο προοίμιο του Βορειοατλαντικού Συμφώνου γίνεται γενική αναφορά στις αρχές της δημοκρατίας, της ατομικής ελευθερίας και στην κυριαρχία του δικαίου, δεν διαθέτει όμως μηχανισμούς προάσπισης αυτών των αξιών σε περίπτωση που ένα κράτος μέλος του απομακρυνθεί από αυτές.

«Το ΝΑΤΟ δεν θα μπορέσει να συμφιλιωθεί τόσο εύκολα με τις εξελίξεις στην Τουρκία, όπως κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου με τα δικτατορικά καθεστώτα μελών του όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία», επισημαίνει ο αρθρογράφος.

«Οι καιροί έχουν αλλάξει, η Δυτική Συμμαχία βρίσκεται σε μεγαλύτερη πίεση από ό,τι παλαιότερα για να δικαιολογήσει την ύπαρξή της έναντι των πολιτών. Μακροπρόθεσμα δύσκολα θα μπορέσει να τα βγάλει πέρα με τη συγκρατημένη στάση έναντι της Τουρκίας, όπως έδειξε μέχρι τώρα», συμπληρώνει.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα