Η τροπολογία προκάλεσε έκρηξη

Υψηλοί τόνοι στην Βουλή στην συζήτηση για την αυτεπάγγελτη δίωξη για τους πλειστηριασμούς με τον Κοντονή να φωνάζει για χουλιγκανισμό

Άναψαν τα αίματα στην Βουλή κατά την διάρκεια της συζήτησης της τροπολογίας του υπουργείου Δικαιοσύνης που προβλέπει την αυτεπάγγελτη δίωξη όσων διαδηλωτών μπλοκάρουν τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Στην τελευταία συνεδρίαση της ολομέλειας, αντί για τα κάλαντα είχαν σφοδρή αντιπαράθεση, ενώ στην όξυνση της συζήτησης έδωσε ρεσιτάλ ο Σταύρος Κοντονής, προκειμένου να υποστηρίξει την τροπολογία.

Το κακό ξεκίνησε όταν ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, ζήτησε την απόσυρση της τροπολογίας, τονίζοντας ότι “η κυβέρνηση έχει ξεπεράσει κάθε κατήφορο, είναι απαράδεκτη η τροπολογία, ζητούμε από την κυβέρνηση να την αποσύρει σήμερα, αλλιώς θα κάνουμε ονομαστική ψηφοφορία».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής επέμεινε όμως ότι δεν αλλάζει τίποτα στην συγκεκριμένη διάταξη του Ποινικού Κώδικα που υπάρχει από το 1950, απλώς επεκτείνεται το αυτεπάγγελτο και όσον αφορά τα γραφεία των συμβολαιογράφων όπου θα διενεργούνται ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.  «Να φωτοτυπηθεί το άρθρο 334 του Ποινικού Κώδικα για να μπορέσουν όλοι οι πολίτες να κάνουν την σύγκριση του τι υπάρχει στην νομοθεσία σήμερα και τι αλλάζει. Η προσθήκη που γίνεται είναι αυτή που αναφέρεται ως εξής ‘ή σε χώρο που χρησιμοποιείται από υπάλληλο πλειστηριασμού κατά την διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης’. Για τα ειρηνοδικεία και τους δημόσιους χώρους δεν αλλάζει τίποτα παραμένει η ίδια διάταξη από το 1950. Προσθέσαμε αυτή τη διάταξη γιατί οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα γίνονται σε ιδιωτικούς χώρους που είναι τα γραφεία των συμβολαιογράφων. Το 1950 δεν υπήρχε τέτοια πρόβλεψη θα έπρεπε να την προσθέσουμε. Ότι ισχύει για τους δημόσιους πλειστηριασμούς στα ειρηνοδικεία όπως ισχύει στον ποινικό κώδικα από το 1950 θα ισχύει και για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Για τα ειρηνοδικεία και τους λοιπούς δημόσιους χώρους δεν αλλάζει τίποτα, το αυτεπάγγελτο ίσχυε. Επεκτείνεται και για τα γραφεία των συμβολαιογράφων όσον αφορά τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Δεν υπάρχει περαιτέρω ποινικοποίηση, ότι προβλέπεται για τους φυσικούς πλειστηριασμούς προβλέπεται τώρα και για τους ηλεκτρονικούς δηλαδή για τα γραφεία των συμβολαιογράφων. Η μόνη ρύθμιση που αλλάζει είναι ότι επεκτείνεται το αυτεπάγγελτο και για τα γραφεία των συμβολαιογράφων. Θα πρέπει να σταματήσει κάποια στιγμή η παραπληροφόρηση”.

Ο Θανάσης Παφίλης επέμεινε και απευθυνόμενος προς τον υπουργό Δικαιοσύνης τόνισε:  «Και ποιος σας είπε ότι εμείς συμφωνούμε με τις διατάξεις που υπήρχαν από το 50. Το καινούργιο που υπάρχει σήμερα είναι το γεγονός ότι ετοιμάζονται πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας για χιλιάδες συμπολίτες μας και αυτό πρέπει να αποφευχθεί».

Από την πλευρά του ο κ. Κοντονής ισχυρίστηκε ότι “οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί αφορούν τους μεγαλοοφειλέτες και τους μεγαλοκαρχαρίες, οι οποίοι πήραν τα δάνεια εκατομμυρίων και οι οποίοι έφτιαξαν τις βίλες και έβγαλαν τα λεφτά έξω. Δεν συνδέεται αυτή η διάταξη με πλειστηριασμούς για την πρώτη κατοικία. Δεν μπορούμε να έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά για συμβολαιογράφους. Δηλαδή να ισχύει το αυτεπάγγελτο για όσους κάνουν φυσικούς πλειστηριασμούς και να μην ισχύει και να μένουν απροστάτευτοι όσοι κάνουν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς».

Οι υπόλοιποι

Στην αντιπαράθεση πήραν μέρος ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. και εκ των Κοινοβουλευτικών Εκπροσώπων της ΔΗΣΥ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, αλλά και ο Μάκης Βορίδης από την Νέα Δημοκρατία.

Θεοχαρόπουλος: «Γιατί όχι αυτεπάγγελτες διώξεις και για τις καταδρομικές επιθέσεις του Ρουβίκωνα, γιατί όχι και στις επιθέσεις στα πανεπιστήμια; Δεν γίνεται δύο μέτρα και δύο σταθμά».

Βορίδης: «Χαιρετίζουμε την αφοσίωση της κυβέρνησης στη διενέργεια των πλειστηριασμών. Δεν θα ήταν πιο απλό αντί να φέρετε αυτή τη ρύθμιση να φέρετε μία ρύθμιση που θα προστατεύει την πρώτη κατοικία; Αντί να φέρετε την προστατευτική διάταξη φέρατε την καταδιωκτική διάταξη. Φέρνετε αυτή τη ρύθμιση γιατί πρέπει να εξελίσσονται ομαλά οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί που έχουν νομοθετηθεί γιατί προφανώς δεν εξελίσσονται ομαλά. Αφήστε τώρα τις δικαιολογίες περί καλής νομοθέτησης. Αυτή τη διάταξη μπορεί κανείς να την χαρακτηρίσει με αυτό που λέει και ένας αγαπημένος σας..« ήταν δίκαιο και έγινε πράξη». Πως νιώθετε σήμερα από το κίνημα δεν πληρώνω, τις κινητοποιήσεις στους δρόμους και την περαιτέρω ποινικοποίηση όσων αντιδρούν στους πλειστηριασμούς;»

Κοντονής: «Εάν μου φέρετε μία πρώτη κατοικία που έχει εκτεθεί σε πλειστηριασμό, είτε με δημόσιο είτε με ηλεκτρονικό, αν και έχει τις προϋποθέσεις του νόμου και την κάλυψη από τα δικαστήρια και παρά ταύτα η πρώτη κατοικία του βγαίνει σε πλειστηριασμό, τότε να μιλήσουμε. Εμείς νομοθετήσαμε την απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας. Στην ομίχλη της προστασίας της πρώτης κατοικίας υπήρχαν και κάποιοι που είχαν πάρει δάνεια 1-2 ή 5 εκατομμύρια ευρώ και είχαν φτιάξει και πισίνες και βίλες και δεν πλήρωναν».

Οι τοποθετήσεις του υπουργού Δικαιοσύνης προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις και φωνές των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας με αποτέλεσμα ο κ. Κοντονής να εκραγεί και να απευθυνθεί σε εκείνους λέγοντας: «Αυτή η συμπεριφορά καταντά στα όρια του χουλιγκανισμού».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα