«Η τρόικα και οι αυστηροί έλεγχοι είναι μονόδρομος»

Επίσημη επίσκεψη στο Δελχί πραγματοποιεί ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και στο επίκεντρο των δηλώσεών του βρέθηκε, για μία ακόμη φορά, η Ελλάδα. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επέμεινε στη σκληρή γραμμή για επιτήρηση των χωρών -που θέλουν στήριξη μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας- από την τρόικα και μάλιστα διαφοροποιήθηκε από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Θυμίζουμε ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν έχει δηλώσει πως η φόρμουλα της τρόικας και των επιθεωρήσεων στις χώρες που βρίσκονται σε προγράμματα στήριξης, ενδεχομένως να χρειαστεί να αλλάξει.

“Όποια χώρα της ευρωζώνης θέλει στήριξη μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, θα πρέπει να δεχθεί τον αυστηρό έλεγχο της τρόικας”, δήλωσε ο κ. Σόιμπλε όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters. Συμπλήρωσε πως τα κράτη μέλη θα πρέπει να συνεχίσουν με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, δηλώνοντας μάλιστα πως Γαλλία και Ιταλία βρίσκονται σε αυτόν τον δρόμο.

Σχολίασε μάλιστα και την επικείμενη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, από την οποία αναμένεται ανακοίνωση προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Παρά την ομοβροντία του γερμανικού Τύπου αλλά και των ενστάσεων της Bundesbank, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε πως “θα πρέπει να αποδεχθούμε τις ενέργειες της ΕΚΤ, εάν θέλουμε να στηρίξουμε την ανεξαρτησία της”. Συμπλήρωσε: “Οι απόψεις μας σε αυτή την περίπτωση δεν είναι τόσο συναφείς”.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επεχείρησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες που εκφράζονται για τη σταθερότητα του ευρώ. «Η ευρωζώνη είναι σταθερή, ό,τι κι αν συμβεί σε μια χώρα-μέλος», σε εκδήλωση του Ινδικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου στο Νέο Δελχί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η νομισματική ένωση ανέκτησε την εμπιστοσύνη των χρηματαγορών και σε αυτό συνέβαλε καθοριστικά η δημιουργία της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα