«Η τρόικα χαλαρώνει τα λουριά στον Σαμαρά»

 Στην κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού στη Βουλή επικεντρώνονται οι «New York Times». Η αμερικανική εφημερίδα σχολιάζει  τις προσπάθειες της κυβέρνησης να εμφανίσει έναν ισορροπημένο προϋπολογισμό, έπειτα από τέσσερα χρόνια λιτότητας,  ενώ επισημαίνει ότι «η τρόικα θα χαλαρώσει πλέον το σχοινί στον Αντώνη Σαμαρά». Παράλληλα στο δημοσίευμα τονίζεται πως  «οι δανειστές προτιμούν να συνεργάζονται με τη Ν.Δ. παρά με τον ΣΥΡΙΖΑ»

Η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε τη Δευτέρα έναν προϋπολογισμό που δείχνει τον δρόμο προς την ανάπτυξη και φέρνει σημαντικές φοροελαφρύνσεις, προκειμένου να αυξήσει τη δημοτικότητά της αλλά και να αποτρέψει τις πρόωρες εκλογές, αναφέρεται σε άρθρο της εφημερίδας που δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της.

Η τρόικα, όμως δεν είναι το μόνο εμπόδιο που βρίσκει μπροστά του ο Αντώνης Σαμαράς. Εν μέσω έντονων πολιτικών και κοινωνικών εντάσεων, ο έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Ο στόχος του είναι διπλός: να εξασφαλίσει την υποστήριξη των βουλευτών και να αποκρούσει τις φήμες για πρόωρες εκλογές που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας»

Ανεξάρτητοι οικονομικοί αναλυτές αναφέρουν πως το προσχέδιο του προϋπολογισμού που παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα φιλόδοξο και είναι πιθανό να αναθεωρηθεί από την τρόικα, καθώς θα θεωρήσει πως τα στοιχεία της ανάπτυξης έχουν διογκωθεί. Από την άλλη, όμως, η πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα θα μπορούσε να ενθαρρύνει τους εκπροσώπους των δανειστών να κάνουν κάποιες παραχωρήσεις, κυρίως στις περικοπές των φόρων.

 

Όπως σημειώνει ο διευθυντής του Eurasia Group, με έδρα το Λονδίνο, Mujtaba Rahman: «Είναι πιθανό η τρόικα να υπαναχωρήσει σε κάποιες διαρθρωτικές αλλαγές και να χαλαρώσουν το σχοινί στον Σαμαρά.

 

Ειδικά στις αλλαγές στην αγορά και στο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα». Και συμπληρώνει: «Είναι ευκολότερο για τους δανειστές να συνεργάζονται με τη Νέα Δημοκρατία από ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ, αν και υπάρχει η αίσθηση πως ο ΣΥΡΙΖΑ πηγαίνει πλέον προς το χώρο του κέντρου».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα