Η Φινλανδία ετοιμάζεται για αποχώρηση από Ε.Ε. και ευρώ

Νέος πονοκέφαλος για την Ευρωπαϊκή Ένωση αφού και η Φινλανδία ετοιμάζεται για αποχώρηση από Ε.Ε. και ευρώ . Όπως  τόνισε ένας από τους επικρατέστερους υποψήφιους για την ηγεσία του δεύτερου ισχυρότερου κόμματος της σκανδιναβικής χώρας θα αρχίσει εκστρατεία προκειμένου η χώρα του να αποχωρήσει από την ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο λογος για τον Γιούσι Χάλα-άχο, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ανυποχώρητος πολέμιος της μετανάστευσης, είναι ο ένας από τους δύο επικρατέστερους υποψήφιος για τη διαδοχή του υπουργού Εξωτερικών Τίμο Σόινι, ο οποίος θα αποχωρήσει από την ηγεσία του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος των Φινλανδών τον Ιούνιο.

«Οι πολιτικοί λόγοι για την εγκατάλειψη, ειδικά του ευρώ, είναι πολύ σαφείς, και οι οικονομικοί λόγοι είναι επίσης ξεκάθαροι. Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι για το οποίο πρέπει να καλέσουμε ενεργά στο κόμμα», επισήμανε ο Χάλα-άχο κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης που παραχώρησε στο φινλανδικό πρακτορείο ειδήσεων STT.

Πολιτικοί αναλυτές προεξοφλούν ότι η νίκη του Χάλα-άχο θα σηματοδοτούσαν το τέλος της κυβέρνησης συνεργασίας τριών κομμάτων στη Φινλανδία, ενώ θα ωθούσαν το κόμμα των Φινλανδών -το πρώην κόμμα των Αληθινών Φινλανδών- πιο βαθιά στο πολιτικό έδαφος της δεξιού λαϊκισμού.

Ο Χάλα-άχο έχει δηλώσει ότι θα διευθύνει το κόμμα παραμένοντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και δεν θα αναλάβει υπουργικό θώκο εάν το κόμμα των Φινλανδών παραμείνει στην κυβέρνηση.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα