«Η χαλάρωση των capital controls θα φέρει αύξηση καταθέσεων»

Για προσέλκυση καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες μιλά ο οίκος Moody’s. Σε ανάλυσή του, εκτιμά οι κινήσεις χαλάρωσης των capital controls θα οδηγήσει πιθανότατα σε αύξηση καταθέσεων.

Όπως υποστηρίζει, τα νέα μέτρα πιθανότατα θα ενθαρρύνουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις σταδιακά να επιστρέψουν μέρος των χρημάτων που κρατούν εκτός του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

Μια αύξηση των καταθέσεων, συμπληρώνει, θα βοηθήσει τις τράπεζες να μειώσουν την εξάρτησή τους από τον ELA, από τον οποίο σήμερα αντλούν ρευστότητα 54,4 δισ. (τέλη Ιουνίου) με κόστος 1,5%.

Όπως σημειώνεται, σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ , οι καταθέσεις προσφέρουν κατά μέσο όρο επιτόκια 0,85% (στοιχεία Μαΐου), κάτι που σημαίνει ότι το κόστος χρηματοδότησης θα μειωθεί κατά τουλάχιστον 60 μονάδες βάσης, αν καταφέρουν στο ορατό μέλλον να αντικαταστήσουν τον ELA με νέες καταθέσεις. Αυτό θα βελτιώσει τα επιτοκιακά περιθώρια και την κερδοφορία και εν τέλει θα στηρίξει την ισχύ του τραπεζικού συστήματος.

Η Moody’s θυμίζει την εκτίμηση του Γιώργου Χουλιαράκη ότι αναμένει να αυξηθούν οι καταθέσεις έως και 4 δισ. ευρώ.

Σημειώνει δε ότι αναμένει πως η σταδιακή χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων, συνδυασμένη με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τον περασμένο Δεκέμβρη καθώς και η δυνητική επιστροφή σε οριακά θετική κερδοφορία φέτος, μετά τις σημαντικές ζημίες των τελευταίων χρόνων, θα βοηθήσουν να αποκατασταθεί εν μέρει η εμπιστοσύνη των καταθετών. Αυτό είναι προαπαιτούμενο για να γυρίσουν στο σύστημα τα περισσότερα από 40 δισ. ευρώ καταθέσεων που χάθηκαν μετά τον Νοέμβριο του 2014.

Σύμφωνα με την ΤτΕ , τα χαρτονομίσματα σε κυκλοφορία ήταν περίπου 29 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουνίου, ενώ ο Γ. Στουρνάρας εκτιμά ότι περίπου 15-20 δισ. ευρώ μετρητά βρίσκονται «κάτω από το στρώμα» ή σε θυρίδες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα