Η Όπερα Κunqu της Σαγκάης

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος παρουσιάζει τον Θίασο της Όπερας Κουν της Σαγκάης πρώτη φορά στην Ελλάδα για δύο μοναδικές παραστάσεις.

Μύθοι, θρύλοι και ιστορίες της Κίνας ζωντανεύουν στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής μέσα από το είδος της παραδοσιακής μορφής Όπερας Κουν η οποία συνδυάζει στοιχεία θεάτρου, όπερας, χορού, ποίησης και μουσικής με φαντασμαγορικά κουστούμια, δημιουργώντας ένα ξεχωριστό αισθητικό αποτέλεσμα.

⇒ Ο Μύθος του Λευκού Φιδιού / 31 Αυγούστου

Ένας κλασικός Κινέζικος μύθος μεταμόρφωσης, με θεότητες, δαίμονες και θνητούς να παλεύουν γύρω από το δίπολο αγάπης και πρέπει.

Ένας ισχυρός δαίμονας-λευκό φίδι μεταμορφώνεται σε μια όμορφη γυναίκα, η οποία γνωρίζει τελικά την αληθινή αγάπη στο πρόσωπο του θνητού, Xu Xian, στην Broken Bridge στην Δυτική Λίμνη στο Hangzhou και τον παντρεύεται. Στην αγάπη τους παρεμβαίνει ο μοναχός Fa Hai και αποκαλύπτει στον άντρα της την πραγματική μορφή της. Ωστόσο τα συναισθήματα του Xu Xian για την γυναίκα του δεν αλλάζουν και η αγάπη τους νικά τα εμπόδια.

Στα Κινέζικα με ελληνικούς υπότιτλους.

Ηθοποιοί:

Bai SuzhenGu Haohao, Luo Chenxue , Qian Yuting
Xu Xian: Li An
Xiao Qing: Ni Hong, Zhao Wenying
Fa Hai: Liao Bin

⇒ Θρύλοι & ιστορίες της Κίνας / 1 Σεπτεμβρίου

Πρόκειται για αποσπάσματα του παραδοσιακού ρεπερτορίου της Όπερας Κουν, επίσης στα Κινέζικα με ελληνικούς υπότιτλους. Συγκεκριμένα:

  1. Το Σταυροδρόμι

Ο κεντρικός ήρωας, ο στρατηγός Jiaο Zan εξορίζεται στο νησί Sha men για τη δολοφονία ενός διεφθαρμένου αξιωματούχου. Ο Yang Yanzhao, της γνωστής οικογενείας Yang, διατάζει τον πολεμιστή Ren Tanghui να ακολουθήσει και να προστατεύσει τον Jiao. Όταν ο τελευταίος αποφασίζει να ξεκουραστεί σε ένα πανδοχείο στο «Σταυροδρόμι», ο ιδιοκτήτης λανθασμένα θεωρεί τον Ren ως απεσταλμένο δολοφόνο του Jiao. Έτσι για να προστατεύσει τον Jiao, οι δυο τους πολεμούν σκληρά τη νύχτα αλλά εμφανίζεται ο Jiao και αποκαθιστά την αλήθεια.

Ηθοποιοί:

Ren Tanghui: Ji Yunfeng

Liu Lihua: Lou Yunxiao

  1. Ο Zhong Kui παντρεύει την αδερφή του

Μια από τις κλασικές φιγούρες της Κινεζικής μυθολογίας, ο Zhong Kui είναι ένας ακαδημαϊκός με αξιοζήλευτο ταλέντο, ωστόσο η ασχήμια του, εκνευρίζει τον αυτοκράτορα και του στοιχίζει τον τίτλο του. Σε μία έκρηξη αγανάκτησης και θλίψης αποφασίζει να δώσει τέλος στην ζωή του. Λίγο πριν ξεψυχήσει υπόσχεται ότι θα παντρέψει την αδελφή του με το παιδικό του φίλο Du Ping. Υπόσχεση την οποία και κρατά και μετά θάνατον.

Ηθοποιοί:

Zhong Kui: Kan Xin

  1. Η μαγική Βεντάλια

Μια ιστορία βγαλμένη από ένα από τα τέσσερα κλασικά μυθιστορήματα φαντασίας της Κίνας, το Ταξίδι στη Δύση όπου κεντρικός ήρωας είναι ο μοναχός Tang που θέλει να διασχίσει το Βουνό της Φωτιάς, μαζί με τους τρεις μαθητευόμενους, ωστόσο η μεγάλη φωτιά που καίει στο βουνό τους εμποδίζει.

Ένας από αυτούς, ο βασιλιάς πίθηκος Sun Wukong προσπαθεί να δανειστεί μία μαγική βεντάλια από την Πριγκίπισσα Iron Fan, η οποία όμως, όχι μόνο αρνείται να του τη δώσει, αλλά τη χρησιμοποιεί για να τον διώξει μακριά. Ο Sun WuKong κατορθώνει να πάρει ένα μαργαριτάρι με μαγικές δυνάμεις και κατάφερε να αντισταθεί τον άνεμο που δημιουργούσε η Πριγκίπισσα με την βεντάλια. Μεταμορφώνεται σε μικρό έντομο, μπαίνει στο στομάχι της και την αναγκάζει να του παραδώσει τη βεντάλια. Με την βοήθεια αυτής κατάφερνε να καταπολεμήσει τη φωτιά πάνω στο Βουνό της Φωτιάς.

Ηθοποιοί:

Iron Fan Princess: Gu Haohao

Sun Wu Kong: Zhao Lei

  1. Όνειρο στον κήπο

Στα πρώτα χρόνια της δυναστείας των Sung, η όμορφη νεαρή κυρία, η Du Liniang, κόρη του Διοικητή της Nanan, λαμβάνει μία αυστηρή ανατροφή και δεν μπορεί να βγει από το δωμάτιό της δίχως την άδεια των γονιών της. Μια μέρα ωστόσο, βγαίνει στα κρυφά στον κήπο μαζί με την υπηρέτριά της. Αντικρίζοντας το μεγαλείο της άνοιξης στο αποκορύφωμά της, πλημμυρίζει από συναισθήματα και ονειρεύεται ότι έχει ένα κρυφό ραντεβού με έναν νεαρό ακαδημαϊκό κάτω από μία δαμασκηνιά κοντά στο Περίπτερο με τις Παιώνιες.

Ηθοποιοί:

DuLiniang: Luo Chenxue

Liu Mengmei: Li An

Chun Xiang: Ni Hong

Μουσικοί:

Chinese Drum: Gao Jun

Di Zi: Yang Ziyin

Sheng: Weng Weiwei

Pipa: Lv Baichao

San Xian, Suona: Chen Yingwu

Erhu: Zhang Jin, Chen Yueting

Ruan: Chen Juanjuan

Grand Luo: Meng Qiaogen

Naobo: Lin Feng

Luo: Zhang Guoqiang

Τεχνικοί συντελεστές:

Φωτισμός: Li Jiajun, Li Bingchun

Σκηνογραφία: Zhang Meng, Zhang Jianshen

Ήχος: Zhou Jiawen

Props: Zhang Yuzhi

Κοστούμια: Xu Hongqing, Chen Yu

Περούκες και Καπέλα: Bao Xiao, Yang Zhiwen

Κοστούμια: Fu Fenglong, Fan Yili

Οι παραστάσεις αυτές, όπως και το σύνολο του προγραμματισμού του ΚΠΙΣΝ, πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα